28 Aralık 2011 Çarşamba

UCUZ GURME ROMANTİK BİR YILBAŞI SOFRASI

Ucuza mal edeceğiniz çok keyifli gurme bir sofra kuracağım bugün size. Her yerde bulabileceğiniz gayet makul ürünlerle hatta fiyatlarını da vereceğim. Bayılacaksınız. Zengin ya da fakir isterseniz orta halli bu yılbaşı sofrası herkesi cezbedecek.
Haydi Başlayalım.

Ana maddemiz bir bütün tavuk. Çünkü onunla bir kaç şey yapacağım. Birincisi haşlayıp suyunu çıkaracağım. Suyundan çorba yapacağım. Suyundan pilav yapacağım. Ve tavuk parçalarından harika gerçek bir tavuk göğsü ile tatlı mızı oluşturacağım. Ama bu yemeklerin hiç biri, öylesine ve özensiz olmayacak. Sizde hayal dünyanızı konuşturup, harika bir sofra süslemesi yapın. Mutlu olmak için para gerekseydi, tanıdığım zenginlerin hepsi mutsuz olmazdı. Haydi bu sene sadece mutluluk ve huzur dileyelim.

Bu sofrayı kurmak için gereken malzemeleri aşağıda veriyorum.  Fiyatları Kipa'dan aldım, gayet güncel.

1 bütün tavuk Lezita                          5.75
Sütaş Pastorize Tereyağı 125 gram    2.65
Pınar Labne 200 gram                       3.89
Sütaş Kaymaklı Yoğurt 650 gram      2.50
1/2 kg domates                                 0,50
1/2 kg çarliston biber                        1,00
1/2 kg patlıcan                                  1,00
1 kg kereviz                                      0,75 Kerevizlerin saplarını sakın atmayın kullanacağız.
1 bütün lahana                                  1,00
1/2 kg taze sarımsak                         0,75
1/2 kg soğan                                     1,00
1/2 kg turp                                        0,25
1/2 kg patates                                   0,50
1/2 kg havuç                                     0,25
1 kg pirinç                                        2.50
100 gram pastırma                            6,00
1 kaşık susam                                   fiyatını bilmiyorum ama her evde vardır...
1 demet taze soğan                            0,50
Yemekler, salata ve mezeler için harcayacağımız rakam, 30 lira bile değil... Ki bu malzemelerin tümünü birtirmeniz imkansız.   Ve size tarif edeceğim miktarlar 10 kişiyi rahat, rahat doyurur.

Büyük bir tencere, varsa düdüklü tencerenin içine tavuğunuzu bütün ya da sığmıyorsa, ikiye bölerek koyun. Bir patatesin kabuklarını iyice fırçalayın ve dörde bölün, kerevizin yeşil saplarını iyice yıkayın ve bir kaç tanesini tencereye ekleyin. Bir havuç'un kabuklarını bıçakla alın, temizleyip tencerenin içine atın. Eğer evinizde taze nane, kekik, fesleğen gibi baharatlar var ise bunları da ekleyebilirsiniz aroması harika olur.
Defne yaprağınız var ise, bir kaç tane ekleyin. Tavuğun, bir kaç parmak üstüne çıkacak şekilde, mümkünse temiz içme suyu koyun ve en az iki - üç saat kısık ateşte pişirin.
Tavuklarınız pişince ayrı bir yere alın. Suyunu elekten geçirip ayırın.

SEBZELİ MEYANELİ ÇORBA

Benim çok sevdiğim sizin de seveceğinizi umduğum bir çorba. Şenliklere layık, çok besleyici. Eğer haşlanmış nohutunuzvar ise mutlaka ilave edin. Çok yakışıyor. Mısır'da olur.

2 çorba kaşığı un
3 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
2 bardağı su
3 bardağı tavuk suyu
1 adet soğan
2 adet rendelenmiş domates
2 adet ince doğranmış çarliston biber
1 adet rendelenmiş havuç
1 adet rendelenmiş kereviz
1 adet rendelenmiş patates
2 diş sarımsak
1 kaşık labne


Un, yoğurt, su ve tavuk suyunu bir kapta iyice karıştırın. Derin bir tencereye tereyağını koyun. Soğanları ince kıyım yapıp kavurun. Üstüne ezdiğiniz sarımsakları ekleyin. Ve biraz daha kavurun. Üstüne ince doğradığınız biberleri ekleyin kavurmaya devam edin. Rendelediğiniz sebzeleri bu aşamada ekleyin. Biraz renkleri değişince, kenarda bekleyen karışımınızı ekleyin ve karıştırın. Tuz, varsa taze nane ya da kuru nane ve dilediğiniz tüm baharatları ekleyin. Kaynamaya bırakın. Suyu bir bardak kadar çekilip koyulaşınca çorbanız hazır. Dilerseniz tereyağında kırmızı pıul biber kavurup servis yaparken tabaklara dökebilirsiniz.
Ancak benim tercihim çatalla çırparak hafifçe açtığım labneden birer kaşık koyup, maydonoz ile süslemek. Tercih sizin.

ILIK LAHANA SALATASI

1 soğan
1 sarımsak
5 bardak kıyılmış lahana
100 gram pastırma
2 adet rendelenmiş domates
Tuz
Biber
Zeytinyağı
Limon


Tencerenin içine, biraz sıvı yağ koyun içine, bir adet soğanı iri kıyım olarak atın, biraz kavrulunca bir sarımsağın kabuğunu soyup ikiye bölün ve ekleyin. İnce, ince doğradığınız pastırmaları da içine atıp,hafifçe kavurun.
Lahanayı çok küçük kesin ve yıkayın. Pastırmalar kavrulunca ekleyin. Üstüne Lahanaları ve rendelediğiniz domatesi ekleyin. Tuz karabiber koyup pişmeye bırakın.
Lahanalar pişince, ocağın altını kapatın. Soğumaya bırakın. Servis yaparken dilerseniz üstüne ceviz ve peynir serpebilirsiniz. Çok lezzetli bir salata vazgeçemeyeceksiniz.


SUSAMLI TATLI EKŞİ TAVUK


Parça tavuk
1,5 çorba kaşığı  şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı susam
1 demet  taze soğanın yeşil kısmı

Tavuklarınızın beyaz etlerini bıçakla keserek aynı boylarda ayırın. Kemiklerde kalan kısımlarını ayrıca kullanmak için elinizle çıkarmanız yeterli.
Geniş bir tavanın içine, biraz tereyağı ve varsa esmer şeker atın, yoksa normal toz şeker kullanın. Şekerler biraz karamelize olunca susamları ekleyin.
Tavuklarınızı koyun ve karıştırın, biraz tavuk suyu ekleyin. Tuz, karabiber ve sevdiğiniz baharatları koyun ve suyu çekene kadar pişirin. Pişmeye yakın, taze soğanın yeşil kısımlarını kesip içine atın, tamamen yumuşamadan altını kapatın. yemeğinizservise hazır.



KEREVİZ PÜRESİ



Çok uzun süredir patates püresi yapmıyorum. Kereviz püresini yedikten sonra sizde yapmayacaksınız garanti veriyorum. Çok lezzetli ve kalorisi çok daha az. Böyle lezzete kim hayır diyebilir ki.

4 adet kereviz
1-2 bardak süt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber

Kerevizlerin kabuklarını soyun, çabuk haşlansın istiyorsanız küp doğrayın ve kaynar suya atın. Haşlandıktan sonra süzüp, ezin. Tavaya tereyağını ekleyin, rendelediğiniz sarımsakları içine atın. Kerevizleri koyun, yavaş yavaş sütü ekleyin ve karıştırın. İstediğiniz kıvama gelince süt eklemeyi bırakın. Tuz, karabiber ekleyip altını kapatın. Dilerseniz pişirirken içine bir kaşık hardal koaybilirsiniz. Ya da çörek otu ekleyebilirsiniz. Ya da taze yeşil soğanın yeşil kısımlarını doğrayabilirsiniz. Olağanüstü bir lezzet.


PİLAV


Pilav tarifi vermiyorum. Çünkü daha önce vermiştim. Pilav linkine tıklatyın ve hazırlayın.

KARAMELİZE PORTAKAL VE DONDURMA


1 kilo portakal
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba Labne
Esmer ve ya toz şeker
2 bardak Yoğurt

Portakalların 4 tanesini yuvarlak halkalar şeklinde kesin. Tavaya biraz tereyağı ve şeker koyup karamelize edin. Üstüne portakal dilimlerini koyun ve bir portakalın suyunu sıkın.
Yoğurtun sulu olmaması için bir süre tülbentle süzün ve katılşamasını sağlayın.
Blendıra yoğurt, kalan portakalların zarsız etli kısmı, dilediğiniz ( ağız tadınıza göre ) kadar bal, pudra şekeri ya da portakal reçelini katıp karıştırın.
Buzdolabında iyice katılaşana kadar bekletin.
Tabağa karamelize portakal dilimlerini, bir top portakallı dondurmayı koyun. Üstüne tavada kalan karamelize sostan koyun. Ve bir dal nane koyarak servis yapın.
Olağanüstü.





AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı