Kolay Menüler

KARNABAHAR FIRINDA

Bir bütün karnabahar
1 su bardağı mascarpone ya da pınar labne
1 kilo süt
1 paket krema
1 bağ taze nane
1/2 bağ taze fesleğen
1 kaşık sıvı yağ
1/2 limon
Tuz
Karabiber
Safran
Zerdeçal
Susam
1 bardak ekmek kırıntısı

Karnabaharları, minik ağaçlar şeklinde ayırıp, iyice yıkayın.  Krema, süt, taze ve kuru tüm baharatları bir kapta karıştırın. Üstüne peyniri de ekleyip iyice çırpın.
Karnabaharları kat, kat serip hazırladığınız karışımı arasına dökün. En üst kata kalan tüm malzemeyi dökün ve ekmek kırıntısı ile kaplayın.
Süper basit,  çok lezzetli. Dilerseniz aynı tarife istediğiniz tüm sebzeleri ekleyebilirsiniz. Bezelye, brokoli, mantar, ayrıca aralara pastırma ilave edebilirsiniz. Üstüne parmesan rendeleyebilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanın ve rejiminize göre versiyon deneyin.

BALLI LİMONLU PUNCH

2 fincan bal
1/2 su bardağı kaynar su
2 bardak limonata ( hazır ya da ev yapımı)
2 bardak kayısı nektarı
1 bardak citron votka
1 şişe köpüklü elma suyu ( Yalancı şampanya çocuklar için )
Limon dilimleri
Buz

2 fincan bal ve suyu bir sürahi içinde karıştırıp, soğumaya bırakın.  Üstüne 2 bardak limonata ve 2 bardak kayısı nektarını ekleyin. 1 bardak votka ekleyip karıştırın. Alkolsüz yapmak istiyorsanız vaotka koymayın. Üstüne 1 şişe köpüklü elma suyu ekleyin, Sürahi ya da geniş kenarlı bir kapta bol limon ve buzla, kepçe ile servis yapın.

Dilerseniz, bir top dondurma ve bir dal nane ile şık bir servis yapabilirsiniz.

20.12.2011

DOMATES ŞİŞ

Domatesi fırına koyun ve bir süre közleyin. Kalın küpler şeklinde kestiğiniz hellim peynirlerini,  tavada kızartın.
Pastırmaları ince uzun dilimler halinde boyuna kesin ve onları da kızartın. Salatalıkları küp şeklinde doğrayın. 
Minik bir şiş alın. Üstüne bir hellim, bir yuvarlanmış ve boyu hellimi geçmeyecek şekilde pastırma, bir kaç dal nane, bir dilim salata koyun ve aynı sırayı tekrarlayın. Şişleri domateslerin üstüne batırın. Üstüne tuz, zeytinyağı ilave ederek servis yapın. Basit ve şık.
Malzeme önemli değil dilediğiniz malzemeleri şişe geçirip, antre olarak sunabilirsiniz. Tatlı ve tuzu herşeyi küçük şişlerle sunabilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi '' Hayal Dünyanıza Kalmış''

13.12.2011

BALKABAĞI ROSTOSU

Millet olarak sadece tatlısını yesek de çorbası, salatası, rostosu bir sürü çeşidi var balkabağının. Üstelik çok lezzetli. İşte size süper kolay ve lezzetli bir tarif. Yarım kilo balkabağı alın. Manavlarda ve marketlerde soyulmuş satılıyor. Küçük küpler halinde kesin. Aliminyum folyo serdiğiniz fırın kabına hepsini koyun.
Fırını, 200 dereceye ayarlayın. Üstüne, her yerine eşit şekilde olacak biçimde, yaklaşık 3 çorba kaşığı tereyağını bölüştürün. tuz, karabiber ekleyip fırına koyun. Yaklaşık 45 dakikada rostonuz hazır. Ara sıra tahta bir kaşıkla ters yüz ederek, tereyağının tamamını iyice kaplamasını sağlayabilirsiniz.
Üstüne taze maydanoz serperek etlerin yanında servis yapabilirsiniz.

06.12.2011

BAHARATLI SOMON

Bir tepsinin içine hazırladığınız garam masala'dan serpin. Balıkçınıza hazırlattığınız somon filetolarınızın her iki tarafını, baharatla iyice bulayın. Hiç yağsız kızartın. Borcam'a koyup 150 derecelik fırında 10 dakika daha pişirin. Yanında sebze soteyle afiyetle yiyin. 15 dakikada gurme lezzet diye buna denir. Dilerseniz taze patatesleri fırında kızartın. İçine tereyağı ve kaşar koyup yanında servis yapın.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.

05.12.2011

PAZILI PASTIRMALI SPAGETTİ

Pazı en sevdiğim yeşillik diyebilirim. Kendine has harika baharatı ile içinde olduğu her yemeğe ayrı bir rayiha katıyor. 
Pazı yapraklarını iyice yıkayın. Biraz tereyağı ile bir orta boy soğanı kavurun ve üstüne elinizle parçaladığınız pastırmaları ekleyip çok az pişirin. Üstüne gelişigüzel doğradığınız pazıları atın ve bir süre pişmesini bekleyin. Üstüne tuz, karabiber ve bir paket krema ilave edin. Ateşin altını kısıp bir süre pişirin. Haşladığınız makarnayı pazının üstüne döküp karıştırın. Bu sosu ayrıca, ister yemek yanına, ister ana yemek olarak afiyetle yiyin.


21.11.2011

EN PAPILLOTE SEBZELER : ))




Yağlı kağıdın içine, birer porsiyon olacak şekilde, bebek havuçlar, ikiye kesilmiş brokoli ve kuşkonmazları,bir kaç dal taze kekik, bulabilirseniz taze şalgam ( dilimleyerek) , sızma zeytinyağı, tuz karabiber ile tatlandırın. yağlı kağıdın kenarlarını hava almayacak şekilde katlayın ve 230 derecede yaklaşık 5 dakika pişirin. Etin yanında, kağıtlarından çıkarmadan servis yapın.


16.11.2011

ERİTME PEYNİRLİ NANELİ OMLET

Elinizde kaşar, cheddar, parmesan, labne, mascarpone gibi eriyebilen ya da yumuşak kaç çeşit peynir var ise hepsini karılştırın. Dilerseniz karabiber ve kırmızı biber ekleyebilirsiniz ama tuz koymayın. Peynirlerde yeterince olacaktır.
Tüm bu karışımı bir kaşık süt kaymağını erittiğiniz sıcak tavaya dökün ve bir süre eritin. Üstüne başka bir kapta karıştırdığınız, sadece yumurta beyazlarını ve taze nane yapraklarını ilave edin. Afiyetle yiyin.

15.11.2011

TURKISH STYLE SUSHI

Bu sushiyi, çok seveceksiniz. Çünkü, ağız tadınızda ve evde hemencecik yapacaksınız. Yosun yok, wasabi yok, çiğ balık filan hiç yok. Turkish style sushi : ))
Pirinç, bekleme süreleri yüzünden biraz zaman alıyor, ama yapılması çok kolay. Pirinç tarifi tamamen orjinal, onu değiştirirsem zaten sushi olmazdı bu nedenle orada herhangi bir stil değişikliği yok.
Gelelim tarifimize...
1 ölçü belirleyin.  Küçük ya da büyük bir bardak ya da kupa olabilir. vereceğim tarifi bu ölçüye göre oranlayabilirsiniz.
2 ölçü pirinç ( calrose tipi küçük pirinçleri tercih edin)
Soğuk su
1/2 ölçü beyaz şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
1/4 şeker


Pirinci, soğuk suyla pürü pak olana dek bir kaç kez yıkayın. İçine, soğuk su koyduğunuzda, su tamamen berrak olmalı. Bekleteceğiniz suyun temiz olmasına özen gösterin. 30 dakika, soğuk suda bekletin. Yeniden süzün ve tencereye koyun, pirinçlerin üstüne, su gelecek şekilde temiz su ekleyip, ateşi açın. Kaynamaya başlayınca, 15 dakika daha ateşte bırakın. Pirincinizi, mümkünse ahşap bir kaba, değilse genişçe herhangi bir derin kaba alın. Aslında, bambu kullanılıyor ama her yerde satılmıyor ne yazık ki. ( Bu arada, bambu her tür nemi harika aldığı için, bizim pilavlarımızın demlenmesinde de çok faydalı. Bulursanız, almanızı tavsiye ederim.)
Pilavınız dinlenirken, beyaz şarap sirkesi, tuz ve şekeri bir kaba koyun ve kaynayana dek ateşte karıştırarak pişirin. Pilavınız, 30 dakika kadar demlendikten sonra, kaynattığınız karışımı, yavaşça her yerine dökerek karıştırın. Pirinciniz hazır. Yapa, yapa ölçüyü iyice ezberler, kolayca yaparsınız. Unutmayın, bu pirinç tane, tane değil, aksine biraz yapişkan olmalı.
Bu kısmı kolay, ama vakit alıcıydı. Keyifli olan kısım, şimdi başlıyor.
Şimdi yapacağınız herşeyi, diğerleri olurken soğumasın diye, fırında belli ısıda tutmanızı tavsiye ederim.
Karidesleri, tereyağında pişirin, üstüne tuz ve curry ekleyin.
Kalamarları, tereyağı ve kremayla çeşnilendirerek pişirin.
Somonları, tereyağında kavurduğunuz susamlarla birlikte kızartın.
Mascarpone peynirini, sarımsak, ince kıyılmış yeşil soğan ve ince kıyılmış roka ile karıştırın içine biraz sızma zeytinyağı koyun.

Lahana turşusunu blendırdan geçirin ve sos haline getirin. Dilerseniz avocadoları, sızma zeytinyağı tuz ve karabiber birazda limon suyuyla blendırdan geçirip kullanabilirsiniz. Tüm malzemelerimiz hazır.
Acı sos, yanınızda hazır olsun.
Şimdi, hazırladığınız pirinçten avucunuzun içini dolduracak kadar alın. Sıkarak, kalın bir parmak şekli verin. Dilerseniz, üstüne bir miktar, acı sos, lahana turşusu püresi ya da avocado sosu sürün. Üstüne hazırladığınız malzemeleri koyun. Bir kısmına kalamar, bir kısmına karides, somon ve vejeteryanlar için peynir hepsi harika ve çok kolay. Servis yaparken, wasabiyi yanında sunabilirsiniz. Artık tüm marketlerde satılıyor, ayrıca acı sevenler için ideal bir lezzet. Kikkoman soya sosunu unutmayın. Soya sosuna batırmadan sushi yemek günahtır.
Bu malzemelerle sınırlı kalmayın, salatalık, avokado, haşlanmış kabak, kuşkonmaz, brokoli, brüksel biraz sızma zeytinyağı tuz ve limonla harmanlanınca  harika olur. Süs olsun diye taze soğanın yeşil kısımlarını hafifçe haşlayıp, sushileri bağlayabilirsiniz.


14.11.2011

PATATES ÇORBASI

Bugün patatesten başladık öyle gidelim. Bu çorba, çok leziz ve tabi ki kolay. Üstelik kalorisi az.
İki yemek kaşığı unu tereyağında kavurun. 6 kişilik çorba için yaklaşık 4 bardak et suyunu kavurduğunuz unun üstüne dökün. 1 bardak süt ekleyin. İçine taze nane,  taze fesleğen ve tuz  atıp kaynamaya bırakın. Patatesleri rendeleyip buzlu, tuzlu suda biraz bekletin. Havuçları da rendeleyin. Patatesleri süzüp, havuçlarla birlikte, kaynayan çorbanızın içine atın. Dilerseniz haşlanmış tavuk parçaları ekleyebilir ya da etsiz yapabilirsiniz tercih size kalmış. Bir küçük paket konserve mısır ekleyin. Tüm malzemeler olduğunda bir paket krema ekleyip bir taşım kaynatın. Servis yaparken dilerseniz, bugün tarifini verdiğim rende patates kızartmasını, domates sosuyla birlikte, çorbanın üstüne koyarak servis yapabilirsiniz. Ya da parmesan, kaşar, cheddar gibi eriyen bir peynirin üstüne bir miktar kızarttığınız pastırmalar eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet Olsun...

04.10.2011

DONDURMALI ŞEFTALİ RÜYASI

Kolay ve nefis bir tarif,

2 bardak su
2 bardak şeker
1/2 limon suyu
2 çubuk vanilya ( bulamazsanız Dr Oetker toz ve ya ekstre kullanabilirsiniz)

Üstteki malzemeleri bir kaba koyun ve kaynatın. bildiğimiz şurup. Şeftalileri iyice yıkayın zarif bir şekilde tam daire şeklinde çizerek ikiye ayırın. Çekirdeklerini ve kabuklarını soymadan, kaynayan şurubun içine atın. Her iki tarafını yaklaşık beşer dakika pişirin.
Bir tabağa, kabukları yukarı gelecek şekilde çıkarın ve kabuklarını soyun.
Blendırda, yarım kilo böğürtlen ve ya çileği 2-3 çorba kaşığı pudra ve 1/2 limon suyuyla karıştırın ve elde ettiğiniz sosu pürüzsüz olması için süzgeçten geçirin.
Servis tabağına iki tane şeftali koyun. İki yanına birer top dondurma ekleyin ve sosunuzu üstüne döküp servis yapın.
Kolay, şık ve çok lezzetli...

03.10.2011

SUYUN ÖTESİ OT KAVURMASI

Bandabulya'da otlardan bahsedince kolay menülerde verielebilecek en iyi tarifin ot kavurması olduğunu düşündüm. Deneyin bayılacaksınız. Bizim gibi suyun ötesinden gelenler, otu pek sever. Otlarla yapılacak şeylerin haddi hesabı yoktur. börek, çörek, meze, salata, yemek.

İşte size suyun ötesinden, yani selanik, girit tarafından keyifli bir tarif

Radika
Arapsaçı
Ebegümeci
Pazı
Isırgan otu ( elinize batabilir isterseniz kullanmamakta serbestsiniz)
Cibez
Kuzu kulağı
Gelincik otu
Taze soğan
Havuç
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Metro'da tüm bu otları ve fazlasını bulabilirsiniz.

Arapsaçını önceden 5 dakika kadar haşlamayı unutmayın. Isırgan otu kullanacaksanız ellere dikkat, eldivenle temizleyin.
Tüm otları iyice yıkayın, biraz sirkeli buzlu suda bekletmenizi tavsiye ederim.  İnce, ince kıyın. Tavaya zeytinyağı, sarımsak, acı seviyorsanız bir tane kırmızı biberi atın, bir süre kavurup tavadan alın biraz lezzet ve acılık verir ama rahatsız etmez.
Soğanı doğrayıp tavaya koyun iyice kavurun ve öncelikle arapsaçını atın çünkü daha zor kavrulur ve serttir. Daha sonra sırayla tüm otları tavaya ekleyin. Karıştırarak kavurun, gerekirse zeytinyağı ilave edin. Kısa sürede kavrulacaklardır. Üstüne tuz, karabiber dilerseniz çok az zencefil rendeleyin çok hoş bir aroma katar.
Sıcak ya da soğuk olarak, sarımsaklı yoğurtla ya da sarımsaklı domates sosuyla harika olur. Afiyet Olsun.


26.10.2011

KARAMELİZE ŞEFTALİ RÜYASI


Milföy hamurunuzu, kareler halinde kesip birer porsiyon olacak şekilde çok az, açın. Bir tavaya, yarım su bardağı, mümkünse esmer şeker koyun ve ateşi kısın, şeker eriyene kadar bekleyin. İçine bir kaç damla limon suyu ekleyin. Karamelize olunca, şeftalilerinizi içine atın. Şeftalilerin her tarafının karamelize olmasını sağlayın, ama fazla ateşte tutmayın. Üstüne bir kaç kaşık krema dökün, karışıtırp ocaktan alın. Milföy hamurunuzun ortasına bu karışımı koyun. 175 derece fırında, ( fırınınıza göre bu ayar değişebilir) 15 dakika da pişirin. Üstüne pudra şekeri serperek süsleyin. Afiyetle yiyin.

25.10.2011

MİLFÖY PİZZA

Artık, herkes pizza yapacak. Milföy hamuru, domates püresi, varsa fesleğen, zeytinyağı ve mozerella. İhtiyacınız olan sadece bu malzemeler. Başka peynir kullanabilirsiniz, ama pizzanın orjinali mozerelladır unutmayın.
Milföy hamurunu, yuvarlak ya da dikdörtgen şeklinde iyice açın, domates püresinin içine fesleğen biraz tuz ve çok az sızma zeytinyağı koyup karıştırın. Bu karışımı milföy hamurunun üstüne sürün. Üstüne mozerella peynirini büyük parçalar halinde koyun. Alt yapımız hazır. Artık pizza nızı hangi malzemeyle yapmak istiyorsanız ekleyin. Sadece böyle fırına koyup afiyetle yiyebilir yada üstüne, pastırma, mısır, zeytin, sosis, sucuk kısaca dilediğiniz herşeyi koyabilirsiniz. 200 derece 15 dakika...

24.10.2011

YER ELMALI KEREVİZ PÜRESİ TEREYAĞLI MISIRLA

Çok kolay ve inanın bayılacaksınız. Genellikle millet olarak, kereviz, yer elması gibi sebzelerin adını duyunca hiç denememiş olmamıza rağmen tepkiliyiz. Önerim bu tarifi uygulayın, parmaklarınızı yiyecek ve vazgeçemeyeceksiniz. Ola ki diyet yapıyorsanız krema yerine süt hatta yağsız süt kulanabiilirsiniz.
İki tane orta boy kereviz, 4-5 yer elması, bir küçük patates, dilerseniz 1-2 havucu minik küpler halinde doğrayın. Haşlayacağınız suyu lezzetlendirmeden, içine birşey koymayın. Bunun için, suya kereviz saplarını, varsa fesleğen ve bir kaç diş sarımsak atın. Su kaynayınca, kestiğiniz tüm malzemeyi içine koyun. Haşlanınca kereviz saplarını ve fesleğeni çıkarın. El blendırı ile tüm mazlemeyi çırpın. Üstüne azar, azar krema ekleyin. Eğer katı bir kıvam istiyorsanız daha az, sıvı isterseniz daha çok krema ekleyin. Kaynadıkça katılaşacağını unutmayın.
Tuz, karabiber ve sevdiğiniz baharatlarıda ekleyince, muhteşem püreniz hazır. Bir paket hazır mısırı, içine bir kaşık tereyağı , bir kaşık krema koyduğunuz kaba atın. İçine biraz baharat koyup, 2 dakika çevirin. Hazırladığınız pürenin üstüne dökün. Fesleğen ya da taze nane ile tabağı süsleyebilirsiniz. Bu basit tarifi et, balık, tavuk  yemeklerinizin yanında kullanabilirsiniz. Ya da tek başına yiyebillirsiniz.


21.10.2011

SALATALIK RÜYASI

Çok kolay ama bir o kadar şık size tarif edeceğim salata. Herkes için
bir porsiyon olarak hazırlayacağınız,etlerin yanına garnitür olarak servis yapabileceğiniz bir tat.
Dilediğiniz kadar salatalık kullanabilirsiniz, kişi sayısına göre malzemeleri siz ayarlayın. Salatalıklar büyük olursa işiniz kolaylaşır. Salatalıkları boyuna, enini elinizden geldiğince ince tutacak şekilde kesin. Kestiğiniz salatalıkları içine biraz sızma zeytinyağı, limon suyu, beyaz şarap sirkesi ve baharat koyduğunuz kabın içinde marine olmaya bırakın. Başka bir kaba, mascarpone ya da süzme yoğurt koyun. İçine, bir kaç diş sarımsak, ince doğradığınız fesleğen, nane, maydonozu, zeytinyağı ve limon eklerken dikkat edin çünkü bu karışımın katı olmasını ve dağılmamasını istiyoruz. Dilediğiniz baharatlarla, çeşnilendirin.
Bu karışımı salatalıkların içine sarın. Ve salatalıkları taze soğan sapları ile bağlayın. Süslemek için otları kullanabilir acı seviyorsanız kırmızı biber serpebilirsiniz.

12.10.2011

MEDİTASYON TOSTU
Bu tost, başka tost. Kolay mı ? kolay. Lezzetli mi  ? lezzetli , şeker hastalarına tavsiye etmiyorum pek . Ama, ara sıra günlük diyetinizde ki diğer gıdalardan feragat edip, yiyebilirsiniz.

Bildiğimiz tost yapımı, tek farkı tostumuzun kaşarını koyup biraz eritiyoruz. Arasına, bir kaç dilim dilediğiniz çikolatadan koyup, yeniden tost makinemize yerleştiriyoruz. Çikolata miktari size kalmış. Ben her zaman  çikolatayı abartırım. Üstüne, dilerseniz tereyağı sürün, ama zaten yeterince lezzetli ve kalorili. Dilerseniz üçgen şeklinde kesip, üstüne çileklerle servis yapın. Abartmak istiyorsanız, birazda çikolata sosu dökün. Daha da abartmak isterseniz, ceviz rendeleyin. İşte budur. Canınız sıkılmışken, kendinizi ödüllendirmek için yapacağınız harika bir kaçamak.  Dilediğiniz meyveyi kullanabillirsiniz. Nutelle ya da beyaz çikolta kullanabilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi, gerisi hayal dünyanıza ve yaratıcılığınıza kalmış.

AFİYET OLSUN...

04.10.2011

Bugün tarif vermek yerine iyi yağ, kötü yağ meselesini açmak istiyorum.
Uzmanlar diyor ki;

KÖTÜ YAĞLAR
Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde görünmeyen yağlar var. Bu yağlar doymuş yani 'kötü yağlar' olarak kabul ediliyor. Etin görünen yağlarını aldırın, tavuk ve hindinin derisini aldırın süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olanlarını tercih etmeye çalışın
Tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı, kuruyemişler, sakatatlar ve et ürünleri de doymuş yağ içerdiği için, bunlardan da mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyormuş. Ama ben, yemeklere azıcık tereyağı koymayı seviyorum.
Omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerinin tüketilmesi öneriliyor. Bunun için, haftada 2-3 kere balık yemeli, karışım yağları tercih etmelisiniz. İdeal yağ karışımı için evinizde bulunan herhangi bir kap veya yağdanlığa, üçte iki oranında zeytinyağı / fındık yağı veya kanola yağı koyarak, üzerini mısırözü / ayçiçek veya soya yağı ile tamamlayabilirsiniz. Elde edilen karışım yağı salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. 1 kilo sebze yemeğinde 2 yemek kaşığı, salatalara ise kişi başı 1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmesi tavsiye edilir.
AMAN DİKKAT KİLO ALMAYIN
Doymamış yağ asitleri içeren sıvı yağlar ise 'kötünün iyisi' olarak tanımlanıyor. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal. enerji içeriyor. Bu yüzden kullandığınız yağın miktarına dikkat etmekte yarar var. Yağların enerji içerikleri çok yüksek olduğundan kullanılan zeytinyağı da olsa, mucize yağ değil. Fazla tüketilmesi durumunda kişi kilo alımına bağlı olarak sorunlar yaşayabiliyor. Öte yandan katı margarinlerde kalp -damar sağlığı açısından son derece zararlı olan trans yağ asitleri ve kolesterol bulunurken, sıvı yağlarda kolesterol bulunmadığı gibi kan lipitleri üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Sıvı yağlar ayrıca beyin gelişimi, görme ve kanın pıhtılaşması ile ilgili olarak da önemli roller üstleniyor.
03.10.2011

Madem konu bugün ekmekten açıldı, kolay bir tarifte ben vereyim.
Et yemeği yaptığınız zaman, tabağın tam ortasına bir dilim ekmek yerleştirin ve eti sosuyla ya da suyula birlikte ekmeğin üstüne koyarak servis yapın. Yemeğin suyu ekmeği ıslatıp lzeetli hale getireck ve yumuşatacak. Et ise ekmekle kesilip yendiği için daha zengin bir tada sahip olacak. Tam tahıllı ya da cevizli ekmekle çok hoş oluyor. Tavsiye ederim.
Bayat ekmeklerinizi çöpten kurtarın.

28.09.2011

Bu köşede elimden geldiğince çalışanlar ve yemek yapmayı pek bilmeyenler için hızlı ve hayat kurtarıcı minik tüyolar vermeye çalışıyorum. Bugün size pratik bir salata tarifi. Vaktiniz olduğu bir gün, bir adet mor marulu ince ince kıyın. Tuzlu sıcak suda bir süre bekletin.
Bir kabın içinde mor marul, bir adet limonun suyu ( ekşi seviyorsanız iki tane kullanbilirsiniz), bir çay bardağı elma sirkesi ve bir çay bardağı sızma zeytinyağı koyup iyice karıştırın.
Bir kavanoz ya da buzdolabına koyabileceğiniz bir kabın içine bu karışımı koyun. Salata turşunuz hazır.
Dilerseniz tek başına, dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile, dilerseniz hazırladığınız havuç salatasının yanında sadece mısır taneleriyle karıştırarak kullanabilirsiniz.
Yemeklerin yanına bu şekilde garnitür olarak servis yapabilirsiniz. Harika bir mor renkle, salatalarınızı hem süsleyecek, hemde lezzet katacak ve çok besleyici.
26.09.2011

Eminim bu siteyi okuyan herkes krep yapmayı biliyordur. Tarif etmiyorum. Ama tariflerimde mevcut. Bakabilirsiniz.
Bir adet krebin tam ortasına, benmari erittiğiniz bir paket çikolata, bir paket krema ve bir çorba kaşığı tereyağı karışımının bir kısmını koyun. Üstüne ceviz, badem, fındık ne dilerseniz ekleyin. Onun üstüne de çilek,şeftali, elma canınız hangi meyveyi isterse küp doğrayıp ekleyin. Kenarlarından katlayarak bohçe haline getirdiğiniz krebin ağzını kürdanla bağlayın. Üstüne pudra şekeri serpin afiyetle yiyin.
Yada sadece üçgen yapın ve çikolata ile çizgiler yaparak süsleyin. Yanına meyvelerle servis yapın. Ya da dürüm şeklinde sarıp, üstünü tamamen çikolata sosu ile çrtün ve kuruyemişlerle süsleyip servis yapın. Hepsi nefis.

21.09.2011

Bonfilelerinizi yada kuşbaşı etinizi ya da tavuğunuzu tereyağında bir süre kızartın. Etleri tavadan çıkarın kalan et kırıntılarının üstüne bir miktar et suyu döküp tahta kaşıkla dibindeki kalıntıları kazıyın ve suya geçmesini sağlayın. İçine varsa taze yoksa kuru, kekik, nane, fesleğen hepsini ya da sevdiklerinizi atın. Dilerseniz bir miktar beyaz şarap ekleyin. Ve bir süre kaynatın. Koyulaştırmak için bir tatlı kaşığı mısır nişastasını suda eritin ve üstüne ekleyin. Ve yine dilerseniz yarım paket krema ilave edin. Ve pişirdiğinizetlerin üstüne döküp servis yapın.
20.09.2011

Bolca parmesanı rendeleyin, içine sevdiğiniz baharatları ekleyin ve yumurta kırın, iyice karıştırın. Tavada omlet yapın. Üstünü bolca  taze nane yaprakları ile süsleyin.  Harika bir lezzet. Diyetteyseniz yumurtanın beyazını kullanın.

12.09.2011

Karnabaharları küçük, küçük ayırın. Yumurtaya ve una bulayıp kızartın. Ama dilerseniz unu tam tahıllı tercih edip içine hazır satılan iç çekirdekleri ekleyin. Çok lezzetli ama dikkat biraz kalorisi yüksek.



Bir bardak süt, bir yumurta ve muhallebi kıvamına gelene kadar un koyup, karıştırın. İçine bir fiske tuz atın.
Alın size krep. Kızgın tavaya, ister minik daireler , ister büyük daireler şeşklinde, ince şekilde dökün. Tavada hamur çeviremiyorsanız, sptulayla döndürecek büyüklükte dökmenizi tavsiye ederim. Kahvaltıda yiyebileceğiniz gibi, akşam çayında, arasına nutella sürerek, beş altı kat pasta gibi yaptığınız krepleri dilimleyerek, gayet şık ve lezzetli bir sunum yapabilirsiniz. Ya da, soğanla kavurduğunuz pazıya, krema döküp hazırladıktan sonra, krebin ortasına koyup bohça gibi kapatıp ( taze sğan sapıyla bağlayabilirsiniz)  fırında pişirerek etin yanına servis yapabilirsiniz.

Aynı şekilde et yemeklerinide krep içinde bohçalayarak, ailenize sürprizler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca kabartma tozu ekleyerek pancake yapabilirsiniz. Kolay ve güzel...

Kakaoyu süte katın. İçin... Kolay menü diye buna denir : ))

Somonları, minicik küp halinde kesin, içine kapari, limon, elma sirkesi, sızma zeytinyağı koyup karıştırın. Tuz koymayın, kapari gayet tuzludur. Tereyağı ve sarımsaksürüp fırında kızarttığınız, ekmeklerin üstünde servis yapın.


Köy biberini küp, küp kesin çok az yağda kavurun. Üstüne başka bir tavada kavurduğunuz rendelenmiş sarımsaklı domatesi koyun. Kahvaltıda, yemekte peynirle yiyin. Beş dakikada beşiktaş : ))

Hazır yağsız ton balığının üstüne, meksika fasülyesi ve bolca domates atın. Biraz sızma zeytinyağı, limon ve tuzla ister ana yemek ( diyettekiler için ) ister garnitür, isterseniz slata olarak servis yapabilirsiniz. Mor soğan koyarsanız daha lezzetli olur.

Elinizdeki biberleri olabildiğince küçük kesin.
Çok az yağlı tavada kavurun, üstüne sarımsaklı yoğurtla harika bir meze.
Ya da sabah kahvaltısında çeşit olarak kullanabilirsiniz .


Elinizde ne meyve var,
Mesela çilek.
Atmak üzeresiniz, yenecek gibi değil.
Hemen küçük bir tencereye çilekleri koyun.
Göz kararı üstünü kaplayacak kadar şeker serpin.
bir parça limon tuzu atın.
Bekletin sulanınca kaynatıp, köpüğünü alın.
Reçeliniz hazır .
Bu tarifi farklı meyveler ya da meyveleri karıştırarakta yapabiliriniz.
hiç bir şeyi atmayın.
Değerlendirin.
Milyonlarca insan açlık sınırında sakın unutmayın.

Yumurtayla neler yapılmaz neler.

Yumurtayla şekeri karıştırıp fırına koyarsınız mereng yani beze olur.  Merenge, badem unu eklerseiniz macarone olur.
Yumurtanın üstüne süt döküp karıştırarak pişirirsiniz enfes bir sütlü yumurta olur.
yumurtanın üstüne pudra şekeri koyar benmari usulü karıştırarak pişirirsiniz tart gibi hamurlu tatlılarınıza enfes bir sos olur.
Yumurtayla peyniri karıştırıp tavaya dökersiniz omlet olur.
Soğan, domates, biber kavurup üsteüne karıştırdığınız yumurtayı dökersiniz menemen olur.
saymakla bitmez bir yumurtayla neler olur.

Et marine etmenin bir çok yolu var. Bugün en kolay bir kaç tanesini paylaşacağım sizlerle.

Kullanabileceğiniz ana malzemeleri bilirseniz, kendi formülünüzü yartmanız gayet basit.
Baharat ve asitli malzemeler yani şarap, süt vb gibi...
1. Borcama sızma zeytinyağı, deniz tuzu, taze kekik, fesleğen, nane elinizde ne baharat var ise atın. Dilerseniz bu karışıma sarımsakta ekleyin. Eti içine koyup iyice yoğurun, mümkünse üstünü kapatıp dolapta bekletin. Ve pişirin. Eti soslayıp dolaba koyduysanız lezzeti açısından oda sıcaklığına getirip pişirmeyi unutmayın.
2. Evinizde terriyaki sosu bulundurun sadece tereyağı ve terriyaki sosu ile harikalar yaratabilirsiniz. Tereyağını ve sosu koyun. Tuz ve karabiberle ovduğunuz eti atın pişirin. Bu karışıma şarap eklerseniz daha da güzel olur.
3. Acı biber salçası, sarımsak, kekik, tıuz, karabiber, sızma zeytinyağı. Bu malzemeleri blendırda ya da kaşıkla karıştırın eti karışımla ovun ve pişirin.



Madem bugün tarifimiz soğan,

Yine soğan ile yapılan basit tarifler verelim. Soğanı katır tırnağı doğrayın. Üstüne meksika fasulyesi ve sumak atın, seviyorsanız sirkede ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı,limon, tuz koyarak leziz bir meze yaratabilirsiniz.

Yada soğanların üstüne dilimlenmiş domates ve fesleğen ya da bol maydanoz koyarak aynı tarifi başka şekilde uygulayabilirsiniz.

Soğanları biraz sirkeli suda bekletip üstüne çok az esmer şeker serpin. Alüminyum folyoya sarıp fırına atarsanız, mideniz ağrımadan rahatça yiyebileceğiniz, etlerin yanında servis edebileceğiniz bir garnitürünüz olur.

Ekmeği kızartın,

Hazırladığınız aromalı tereyağılarından bir potpuri hazırlayın. ekmekleri kalıplarla şekillendirin ve yanına peynir tabağı koyarak çeşitlendirin. Akşam kırmızı şarap yanına çok hoş bir sunum olacaktır.

İki dilim ekmeği fırında hafifçe kızartın. Bir ekmeğin ortasına kalıpla mesela kalp şeklinde açın ve diğer dilimin üstüne yerleştirin.
Ortasına yumurta kırıp tuz ve sevdiğiniz baharatları ekleyip fırına verin. Kahvaltı, yada aperitif olarak kullanabilirsiniz.

Karidesi hafifçe haşlayın ve tereyağında bir süre sote leyin.Üstüne sarımsak tozu, tuz  ve karabiber serpin. Martini bardağına dizin. Bardağın içine mayonez, turşu, süzme yoğurt, taze soğan karışımını blendırdan geçirerek koyun. Yada sos olarak, klasik mayonez, ketçap karışımını kullanabilirsiniz.Afiyet olsun.


Kabakları ikiye ayırın ve mümkünse benmari usulü pişirin ya da haşlayın. Üstüne, sadece zeytinyağı ve biraz


dereotu atarak servis yapın. Çok basit, çok lezzetli ve kalorisiz. Dilerseniz bu tarifi içini peynirle doldurarak da kullanabilirsiniz, ama hiç gerek yok, etin yanına çok yakışan bir garnitür.


Bugün size çok basit ve lezzetli bir yaz kokteyli tarif edeceğim.

Tek formül renk uyumu. Bu ne demek ? Kırmızı renkte meyveler kullanıyorsanız, kullanacağınız meyve suyu da bu renk olmalı. Sarıysa sarı.
Böğürtlen, çilek, mürdüm eriği, siyah üzüm gibi aynı renk tonlarında meyveleri küp şeklinde kesin.
Bir kabın içine koyun, içine dilediğiniz kadar votka ve eklediğiniz votka kadar meyve suyu ekleyin. Eklediğiniz meyve suyu bu karışım için yine aynı meyvelerden oluşmalı. Bu karışımı dilediğiniz ölçüde yapabilirsiniz. İçine bir ya da çok yaptıysanız iki limon suyu sıkın. Buzdolabında mümkünse bir gün bekletin.
Bardağa nane yaprağı ekleyerek servis yapın.

Bandabulya, yani pazar yerimde bugün patlıcandan bahsettim. Bir tarafım antepli ve Antep de yapılan kadar çeşitli patlıcanı hiç bir yerde yiyemezsiniz. Bana inanın, kebabı, yemeği (kırk çeşit), turşusu, reçeli, kızartması...
Say, say bitmez. Lezzetine doyum olmaz.
İşte size kolay patlıcan tarifleri...
Soğutucuda köfteniz var mı?
Hemen patlıcanları kızartın. Tuzlu suya koyup, acısını almayı unutmayın. Sudan çıkarınca da iyice suyunu almayı unutmayın. Uzunlamasına, geniş şeritler halinde kesin. Kızartın. İçine kızarttığınız köfteleri, artı şeklinde yaptığınız iki patlıcanın ortasına koyun ve sarın. Kürdanla sabitleyin.
Borcama koyup üstüne başka tarafta bir süre kaynattığınız domates, sarımsak, tuz ve tereyağından oluşan karışımı fazla sulandırmadan dökün.

AFİYET OLSUN...

Size yine çok basit bir tatlı tarifi vereceğim.

Malzemeleri, yapacağınız tahinli lokma oranına göre kendiniz ayarlayın.
Hazır yufkayı, tezgaha bütün halde serin . Üstüne zeytinyağı ile incelttiğiniz tahini iyice serin. Üstüne bolca ceviz serpin. En üste, şeker serpin. Kol böreği gibi sarıp, lokma, lokma kesin. Üstüne biraz suyla ıslattığınız yumurta sarısını ve dilerseniz tarçınla karıştırdığınız şekeri serpin. ( tarifini daha önce vermiştim.) 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin afiyetle yiyin.

Bu havada yenilebilecek en lezzetli en kolay tarif nedir?
Tabi ki soğuk çorba.
Nohut ve buğday soğutucumda her zaman hazır durur. Dört mevsim her şeye kullanabilirim çünkü.
Önerim sizinde böyle yapmanız.
Dilerseniz nohutlu pilav yaparsınız, dilerseniz yemek, dilerseniz kaşık çorbası.
Malzeme önceden hazırsa yapması kolay.
Bugün ki tarif bilindik bir şey sadece hatırlayıp yapmanız için yazıyorum.
Buğday, nohut ve yoğurdu dilediğiniz ölçülerde karıştırın. Biraz sulu istiyorsanız , su ekleyin.
dilerseniz yoğurda sarımsak ekleyebilirsiniz
Servis etmeden önce zeytinyağı üstüne de nane ekleyin.
İsterseniz içine buz koyarak tam bir yaz tarifi yapabilirsiniz.

GANACHE

Ahmak demek bizim bildiğimiz adıyla ganaj...
Niye mi ahmak? Aşçı yamağı yanlışlıkla elindeki sıcak kremayı, çikolatanın üstüne dökünce çıkan bir tat olduğu ve şefinde yamağa fransızca, ahmak diye bağırdığı hikaye olunur.
İyi ki bu hatayı yapmış. Şimdi tüm dünya çikolatalı tatlıları süslemek için ganaj kullanıyor. Tarifi hikayede yazdım aslında çok kolay. Tencereye bir paket çikolatayı, parçalayıp atın. Üstüne bir paket krema dökün. Birazda tereyağı ekleyin az miktar. Bu karışım dolaba girince katılaşır. Dilerseniz süsleme yapın. Dilerseniz kalıplara döküp, yeni çikolatalar üretin. İçine meyve, yulaf ya da kuru yemiş koyun. Gerisi hayal dünyanıza kalmış.


Fırında Pazılı  Yumurta Ve Mozerella Peyniri

Pazıları ayıklayın, dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz keyfinize kalmış. Yıkayıp suyunu fazla süzmeden tavaya aktarın. bir miktar sızma zeytinyağı, bir diş sarımsak ve tuz koyup 5 -6 dakika haşlayın. Ateşin kısık olmasına dikkat edin. Porsiyon olarak servis yapabileceğiniz türde fırın kaplarına pazıları bölün. Her kabın içine 2 yumurta kırın. Tuz ve biber serpin. Küp, küp kesilmiş peynirleri üstüne serpin. Her kaba bir çay kaşığı gelecek şekilde tereyağı koyun ve 180 derecede fırında benmari usulü pişirin. Yani, derince büyük bir kaba su koyun ve kapları suyun içine alın. 10 dakika pişirin.




Sanırım hepimiz, elimize aldığımız patates cipslerini keyifli dip soslara batırmayı severiz. Kilo almaktan hoşlanmıyorsanız cips yerine parmak kesilmiş salatalık kullanın. İşte size basit tarifler.

1 Avokado ( olgun olmalı yoksa acı olur) ( ortadan ikiye ayırın, çekirdeğini çıkarın, kaşıkla içini alın)
2 çorba kaşığı mascarpone ya da labne
1 kaç adet roka
Bir kaç damla acı sos
1/2 limon suyu
Karışık baharat
Tamamını blendırdan geçirin. Bu kadar kolay...

Tahinli cevizli kolay tatlı
Dilediğiniz kadar hazır yufka alın.
Bir yufkanın üstüne, mısır özü ile yumuşattığınız tahini iyice yayın.
Üstüne şeker ve ceviz serpin.
Yufkayı sarın, dilerseniz kesin, dilerseniz tamamen sarıp dolayarak tepsiye yerleştirin. Üstüne yumurta sürün. 200 derecede kızarana kadar fırında tutun. Efes tatlınız hazır afiyet olsun.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN

Kolay ve çabuk bir poğaça tarifi vermek istiyorum size.


Ölçüleri tamamen kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Yapacağınız tek şey, ölçü olabilecek bir kap seçmek. Bu kap kadar yoğurt ve yarısı kadar mısır özü yağını bir kaba koyun, üstüne bir paket kabartma tozu ile birlikte karıştırdığınız yeterince unu ilave edin. Yeterince un diyorum, çünkü seçtiğiniz ölçülere göre azalıp artacaktır. Bilmeniz gereken tek şey, hamurun yumuşak bir kıvamda olması. Yavaş, yavaş un ekleyerek bu kıvamı elde edin. Yanılmaktan korkmayın ve kendinize güvenin. Avuç büyüklüğünde hamur alıp, elinizle top haline getirin, içine evde ne varsa koyun. Ve kapatın. Peynir, zeytin, pastırma ne isterseniz. Dilerseniz sebze de koyabilirsiniz. Üstüne suyla incelttiğiniz yumurta sarısını sürün eğer evde var ise çörek otu ve ya susamla süsleyerek tadını arttırın.
Fırına atın 200 derecede üstü kızarıp kabarana kadar pişirin.
Çok hafif lezzetli ve bir o kadar kolay...

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN

Süpeeeer basit ve herkesin en sevdiği lezzet nedir???

HAMBURGER...
Gerçek hamburger nasıl mı yapılır?
Çok kolay kasabınıza gidip antrikottan kıyma çektirin içine % 80 antrikota % 20 dana yağı gelecek şekilde kavram yağı ( dana yağı) koydurun. Sadece bir kere, 2 bıçak ( bu ne mi demek kasapların kıyma çekerken kullandığı ölçü) çekilmesi yeterli. Fazla ince olmasın. İşte hamburgeriniz hazır. eve gidin, büyük yuvarlak daireler hazırlayın, dilerseniz toplanmaması için ortasına bir delik açın. hiç yağ koymadan kızartın zaten yeterince yağlı yapacağınız tek şey ya çiğken yada tamamen pişince tuz eklemek.
Sos için mayonez ile ketçap karışımı hazırlayın. Hazır hamburger ekmeğinin altına sürün, üstüne marul yaprağı, köfte, domates ve diğer ekmeğe de hardal sürün.
Ben, bu eti önceden hazırlayıp soğutucuya koyuyorum. Böylece hep hazır acil yemeğim oluyor. Size de tavsiye ederim.

AFİYET OLSUN

Dilediğiniz çeşit makarnayı, bildiğiniz gibi haşlayın. Tereyağını tencereye koyun, içine mascarpone ekleyin, haşlanmış karides, ahtapot, midye atın .
Üstüne, bir kaç fesleğen yaprağını elinizle parçalayarak ekleyin , dilediğiniz baharatlarla tatlandırın ve makarnaları koyup karıştırın. Bu tarife dilerseniz brokoli, kuşkonmaz ekleyebilirsiniz.
Curry çok yakışır,sarımsak ya da sarımsak tozu lezzeti destekleyecektir.

Çok kolay ve inanılmaz güzel bir lezzet...


Hindistan Cevizi Sütlü Kuşkonmazlı Somon ...



Dilimlenmiş somon balıklarını, biraz tuz ve karabiber ile marine edip, hiç yağ koymadan tavada kızartın. Zaten çok yağlı olduğu için, kendi yağıyla gayet güzel pişecektir.
Servis tabağına alın, en alta konserve kuşkonmaz ve ya evde haşladığınız kuşkonmazları yerleştirin, üstüne konserve hindistan cevizi sütünü karıştırdıktan sonra dökün.
Dilerseniz üstüne frenk soğanı ve ya fesleğen koyup servis yapın.
Yaklaşık 10 dakikada servise hazır şık, sağlıklı ve çok hızlı bir lezzet...
Hindistan cevizi sütünü tercih etme sebebim yağsız ve kalorisi düşük oluşu. Bu tarifi her tür diyet menüsüne rahatça ekleyebilirsiniz. Derseniz ki benim diyet ile işim yok o zaman aynı tarifi krema ile yapabilirsiniz.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı