6 Temmuz 2011 Çarşamba

ÇEŞİT ÇEŞİT PİLAV VE PÜF NOKTALARI

Pilav yapmak, neredeyse tanıdığım her kadının kabusu. Oysa dünyanın en kolay işi. Bilmeniz gereken bir kaç püf noktası var, o kadar.


1. Öncelikle, yapacağınız pilavı, bol tuzlu sıcak suyun içinde, mümkünse 1 saat kadar bekletmelisiniz, pirincinizin cinsi ne olursa olsun.
2. Daha sonra soğuk suyun altında pirincin nişastası iyice çıkıp suyu billur hale gelene dek yıkamalısınız.
3. Pirinç pilavını katletmek istiyorsanız sıvı yağ kullanabilirsiniz. Ama tek bir doğru vardır. O da tereyağı. dilediğiniz ölçüde tereyağı koyduktan sonra, pirincinizi içine atın.
Şimşir yada tahta bir kaşığın tersiyle, pirinçleri kırmadan üstünde  kalan tüm yıkama suyunu buharlaştırmak en önemli noktalardan.
4. Genellikle ölçü 1 bardak pirince 1,5 bardak sudur ve tutar. Ancak pirincin cinsine göre arttırıp azaltabilirsiniz. Bu suyun en az yarısı mutlaka et stoku olmalıdır. Daha önceki tariflerimde nasıl yapılacağını anlatmıştım. Hazır et suyu kullanmamanızı öneririm.
5. Altını iyice kısarak yavaş, yavaş pirincinizi pişirdikten sonra, mutlaka ve mutlaka kapağı açın üstüne bir kaç kat havlu kağıt serip kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Neden mi? Yemek ısınıp buharlaştıkça tencerenin kapağında su birikip, yağmur gibi yeniden pilavın üstüne akar ve lapa olmasına neden olur da ondan.
Gelelim pilav çeşitlerimize;


Bademli Safranlı Pilav

Kavrulmamış, soyulmuş badem alıp, fırında kendiniz kavurun, aman dikkat çok  çabuk kavrulur.
1 bardak pirinç ( yasmin çok hoş oluyor, tavsiye ederim.)
!,5 bardak yarısı su , yarısı et suyu yada tamamı et suyu ve ya su olabilir.
1 çorba kaşığı tereyağı
Üstte anlattığımız gibi pirincinizi ıslatıp, iyice yıkayın. Tereyağını ve kavrulmuş bademleri ekleyip bir süre kavurun. Ateşin altına dikkat edin yağ yanmasın. Eğer bunu ayarlamakta zorlanıyorsanız biraz sıvı yağ ekleyin, bu tereyağının ısı derecesinin düşmesine yardım eder.
Bademleriniz kavrulunca pirincinizi ilave edip, bir sürede birlikte kavurun, pirincin yıkama suyu iyice buharlaşsın ki ölçüyü tutturabilin. Yoksa fazladan su olacaktır.
Daha sonra et stoğunuzu, tuzu,safranı ekleyin ve bi çimdik yenibahar koyun. Çok kısık ateşte pişmeye bırakın.
Kokusundan piştiğini anlarsınız zaten. Pişince hemen kapağını açın birkaç havlu kağıt ile üstüne iyice kapatın üstüne kapağını sıkıca kapatın ve bir süre demlenmeye bırakın. Hatta dilerseniz örtü ile tüm tencereyi sarabilirsiniz. Çok daha iyi demlenir.
Eğer safranınız yoksa koymasanızda gayet lezzetli olacaktır. ( Safran oldukça pahalı bir baharattır. Çok az kullanmanız yeterli)

SEBZELİ PİLAV

Üstteki tarifi aynen uyguluyoruz. Yağımızı koyduktan sonra küp, küp doğradığımız havuç, domates ve bezelyelerimizi ilave edip biraz soteliyoruz. Ve pirincimizi ekliyoruz. Tarifin devamını aynen uyguluyoruz.

DOMATESLİ PİLAV

Yine tarifimizi aynen uyguluyoruz. Yağımızı koyduktan sonra 1 bardak rendelenmiş domates koyuyoruz. Yalnız bu tarifte dikkat etmeniz gereken şu. domatesinde suyu olacağı için 1' e ! su koyun.

SÜSLEME

Dilerseniz, pilavınız demlendikten sonra, bir kek kalıbına alıp şekil vererek servis yapabillirsiniz.
Yada tart kalıplarının içine un, yumurta,tuz ve su ile yaptığınız basit hamuru açarak, serip içine pilavı koyup, üstünü tamamen kapatıp, biraz fırında tutarak, daha şık bir sunumla sofraya getirebilirsiniz. Dilerseniz hamurun içine de kavrulmuş badem koyabilirsiniz. Görünümü daha şık ve tadı daha lezzetli olur. Hamurun üstüne yumurta sarısı sürmeyi unutmayın.

Aynı tarifle sevdiğini her tür mazzemeyi kullanarak çeşit, çeşit pilav yapabilirsiniz. Hayal gücünüze kalmış.
Pilavınız ertesi güne kalırsa, yoğurt ve suyla karıştırıp üstüne bol nane ekleyin. Birazda et suyu ve su ekleyerek harika bir çorba yapabilirsiniz.

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı