27 Aralık 2011 Salı

YILBAŞI YEMEKLERİ MEZE TAVUK TATLI SALATA

Yılbaşı geldi çattı. Evde kutlayanlar için, harika bir sofra hazırlamak istiyorum bugün. Özel ve lezzetli.
Eşinizle ya da sevgilinizle, baş başa romantik bir yılbaşı geçirecekseniz, bu tarifler tam size gör... Dostlarınız için de gayet uygun. Ayrıca kilo aldırmayacak, düşük kalorili bir menü olduğunu belirtmeliyim. Yılbaşı gecesi tıka, basa yiyerek, 2012'nin ilk pazar kahvaltısının tadını kaçırmak istemem.

Uzun bir gece olacağı için giriş, ara yemekler, ordövr ve kuruyemiş mutlaka olmalı. Önce evi hazırlamakla başlayın. Özenli bir sofra şart. Mum ışığı olmazsa olmaz. Gece yarısı sürprizlerin için şimdiden çalışın. Mesela çok kolay patlayan konfetiler olabilir. Sofra da, kullanacağınız renk beyaz ve kırmızı olursa yılbaşı ruhunu daha iyi canlandırabilirsiniz. Yemek kadar görsellikte önemli bunu unutmayın. Şimdiden listenizi yapın ki, son gün aceleyle eliniz ayağınız birbirine karışmasın. Dostlarınızı misafir edecekseniz minik hediyeler almayı ihmal etmeyin. Şimdiden Mutlu Yıllar. Haydi yemeğimize başlayalım.



VOTKA POLKA

1 litre Absolut Kurant Votka
1 kilo böğütlen ( Dondurulmuş alın)
Vişne ve ya kırmızı renkte karışık meyve suyu

Bu tarifi bugünden yapmanızı tavsiye ederim. Yılbaşı gecesine kadar bekletin ki, aroması iyice otursun. Absolut kurant, böğürtlen ve 1 kilo meyve suyunu karıştırın. İçine kırık buz ekleyin ve kapalı bir kapta bir kaç gün bekletin. Daha sonra kokteyl kasesinde masanızın baş köşesine koyun ki misafirleriniz geldikçe '' Hoşgeldiniz kokteyli '' olarak servis yapabilesiniz.


BRUSCHETTA

Bruschetta en sevdiğim giriş lezzeti. Hafif, şık ve lezzetli. Üstelik istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Yılbaşı gecesi yoğun olacağınızı düşünerek malzemelerinizi bir gün önce hazırlamanız tavsiye ederim. Çok kolay.

Mozarella  dilimlenmiş ( Mozarella bufalo ve fındık olarak satılıyor genellikle, büyük olanı alın )
Domates  ( Küp, küp kesilmiş)
Fesleğen
Sızma zeytinyağı
Bruschetta baharat karışımı ( Pul biber, toz nane, toz, kekik, karabiber, tuz, zerdeçal, safran, ) ( Hazır satılanını bulursanız alabilirsiniz. )

Tavaya sıvı yağ koyun ve üstüne baharatları atın. Dilimlediğiniz ya da dilimli olarak aldığınız istediğiniz çeşitte ekmeği kızartın. Servis yapacağınız tabağın üstüne koyun. Üstüne fesleğen yapraklarını, dilimlediğiniz mozarellaları, domatesleri üst üste koyun. En üste zeytinyağı dökün. İşte bu kadar.
Dilerseniz, alt yapıyı aynı bırakarak, karides, kalamar, avokado gibi malzemeler de kullanabilir ya da bir kaç çeşit yapabilirsiniz. Servis Önerisi; Eğer ahşap yada zeytin ağacından kesme tahtanız var ise onun üstünde servis yapın çok hoş oluyor.

AMAZON ORDÖVR TABAĞI

Amazon çünkü içi otlarla, peynirle ve kuruyemişlerle dolu. Doyurucu değil ama ana yemeğe kadar idare eder.


Roka
Fesleğen
Kuzu kulağı
Sevdiğiniz 5 çeşit peynir
Kuruyemişler
Pastırma
Minik Turp
Minik domates


Beyaz bir tabağın altını otlarla tamamen kapatın. Farklı şekillerde kestiğiniz peynirleri gelişigüzel yerleştirin. Ceviz, badem ve şamfıstığını üstlerine atın. Pastırmaları kıvırarak tabağın kenarlarına yerleştirin. Minik turplara dilediğiniz şekli vererek, tabağa serpin. Minik domatesleri dilediğiniz gibi serpin. bir kaç dilim portakal ile tabağı tamamlayın. Ormanın bütün renkleriyle, büyüleyici ve hafif bir tabak.
Ayrıca, ortaya şarküteri ve peynirlerden oluşan bir tabak koymayı unutmayın.

PORTAKALLI MANDALİNALI SALATA

2  adet portakal
2 adet mandalina
4-5 dilim ekmek
Kekik
Bolca Fesleğen
Tuz
Pul biber
Sızma zeytinyağı
Limon
10-15 adet farklı çeşit domates
Kavrulmuş kaju fıstığı ve ya ceviz ( İsteğe bağlı)

2 portakal ve mandalinanın kabuklarını zarlarıda çıkacak şekilde soyun. Bıçakla zarlarını almadan aradan dilimlerini çıkarın ve bir kabın içine koyun. Elinizde kalan meyvelerin suyunu bu kaba iyice sıkın. Üstüne bir miktar kırmızı pul biber ve tuz ekleyin ve bırakın.
4-5 dilim ekmeği, küçük parçalara ayırın ve fırın tepsisinin içine atın. Üstüne sızma zeytinyağı, tuz, ezilmiş sarımsak, biberiye, kekik ve taze fesleğen atıp elinizle iyice karıştırın ve 185 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Domatesleri birer lokma olacak şekilde kesin ve kasenin içine koyun. Üstüne fesleğen yapraklarını ve portakal, mandalina karışımını ekleyin iyice karıştırın. Üsütne limon, zeytinyağı balzamik sirke ekleyin. tuzunu kontrol edin gerekirse ekleyin. fırınladığınız krutonlarını da ekleyip servis yapın. Dilerseniz üstüne biraz kavurduğunuz kaju ve ceviz ekleyebilirsiniz.


YILBAŞI TAVUĞU

İlla hindi isterim diyorsanız keyif sizin. Ama leziz bir tavuğa hayır demeyenlerdenseniz işte size harika bir tarif.

1 bütün tavuk
4-5 adet soğan
4-5 adet havuç
4-5 adet kereviz Sapı
4-5 adet kereviz
6-7 adet yer elması
9-10 diş sarımsak
Kekik
Fesleğen
Tereyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber

Tavuğunuzu bütün olarak alın soğuk suda iyice yıkayın. Bir tarafta 4-5 kaşık oda sıcaklığında tereyağının içine az tuz, bıçakla iyice keserek birbirine karıştırdığınız, 1 kaç sap ayıklanmış biberiye, kekik, maydonoz ve fesleğen karışımını koyarak iyice karıştırın. Bu karışımı elinizle açtığınız tavuğun derisinin altına iyice sürün. Kalanları derinin üstüne sürün.
Daha sonra sızma yağı alın ve fırçayla tavuğun her yereini yağlayın.
Fırını önceden 200 dereceye getirin.
Fırın tepsisinin içine beşe böldüğünüz soğanları, kalın dilimlediğiniz, havuç, kereviz sapı, sarımsak, yer elması ve kerevizleri gelişigüzel atın. Tavuğun iç kısmına elinizle tuz ve tereyağı sürün, aynı sebzeleri, tavuğun içine de yerleştirin. Bolca kekik ve sarımsak koyun.
Sebzelerin üstüne, gelişigüzel tereyağı serpin. Üstüne kekik, fesleğen , biberiye atın. Bir bardak beyazşarap ve 3 bardak su koyun. Üstüne tavuğu koyun.
Tavuğunuz düzgün görünsün, açılmasın istiyorsanız, mutfak ipliği ile alt bacaklarını çapraz birbirine bağlayın, ipi alttan geçirip kanatlarıda birbirine bağlayın ki bütün kalsın.



200 derecelik fırında yaklaşık 2-2,5 saat pişirin. ara sıra açıp, altta biriken suyu üstüne dökün. Gerekirser su ekleyin. Sebzelerle birlikte tabağa alıp servis yapın. Olağanüstü bir lezzet.

TATLILARIN TATLISI DONDURMA  MEYVE TABAĞINDA

500 gram dilediğiniz meyve ( kabuksuz olanlardan böğürtlen, şeftali, mango, anans, muz )
1/2 kilo yoğurt ( suyunu süzün) ya da mascarpone
1 limonun rendesi
2-3 çorba kaşığı bal
3-4 yaprak nane
Çikolata sosu
Hindistan cevizi
Ceviz
Dilediğiniz kadar meyve...

Tüm malzemeleri blendıra koyup çırpın. ( nane hariç) . Derin dondurucu da bekletin. Tatlı zamanı geldiğinde, dilediğiniz meyveleri kesin bir cup ya da tabağın içine yerleştirin. Ortasına, bir kaç top dondurma, üstüne bir nane yaprağı ekleyin ve soslarla masaya götürün. Dileyen çikolata sosu eklesin, dileyen böğürtlen. İsteyenler üstüne, ceviz ya da hindistan cevizi atsın. Hem tatlı , hem meyve...
Dilerseniz daha önce tarifini verdiğim ananas tabağında da servis yapabilirsiniz.
Harika bir lezzet. Çok hafif.




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı