26 Aralık 2011 Pazartesi

PATLICAN SARMA, TOST, MEZE, SALATA, BURGER


Patlıcan size sınırsız imkanlar sunan harika bir sebze.
İster meze, ister et yemeği, ister salata ya da konserve seçim sizin.

MASCARPONE'LU PATLICAN MEZE


Patlıcanların salatasını yaparken beyaz kalmasını istiyorsanız ocakta közlemeniz lazım. İşin püf noktası bu. Fırında közlerseniz kararır.
Patlıcanları elinizle çevirerek, ocağın üstünde közleyin. Kolay kızarması için bir kaç yerden bıçakla kesin. Közlenen patlıcanın içini çıkarın. Kesme tahtasının üstünde bıçakla iyice kıyın.
Üstüne her patlıcana bir kaşık gelecek şekilde mascarpone ya da krem peynir, bir kaç diş sarımsak, tuz, karabiber ve nar ekşisi koyun. Bıçakla keserek karıştırın. Açıldıkça ortaua toplayın ve yeniden bıçakla üstünden geçin.
Tabaklara bölüştürüp üstüne sızma yağ gezdirin ve servis yapın.
Servis Önerisi: Kızarmış ekmeklerin üstüne sürüp, kaşar ve ya parmesan serperekte servis yapabilirsiniz.


PEYNİRLİ PATLICAN TABAKLARI





Patlıcan
Zeytinyağı
Kaşar Peyniri
Parmesan
Fesleğen
Roka
Ceviz
Domates
Tuz
Karabiber
Sarımsak ( İsteğe Bağlı)

Ölçü vermiyorum, kaç adet yapacaksanız kolayca ayarlayabilirsiniz. Patlıcanları kare olacak şekilde, etli bıarakark kesin. Bir süre tuzlu suda bekletip acısını alın. Bu arada başka bir kapta, kaşar, labne, kırılmış cevizi, ince kıyılmış fesleğen ve rokayı iyice karıştırın. Dilerseniz bu aşamada sarımsakları rendeleyerek ekleyin. Üstüne baharatları eklerken dikkat edin,  peynirler tuzlu. Malzemeleri azar, azar koyun ve tadına bakın. Domatesleri, enlemesine halkalar halinde kesin. Üstüne zeytinyağı ve tuz ekip, bekletin.
Sudan çıkardığınız patlıcanları kurutun, tuz serpin ve her iki tarafını yağlı tavada kızartın. Kızaran patlıcanları bir borcama alın. Her birinin üstüne hazırladığınız karışımdan bolca koyun. En üste hazrladığınız domatesleri ekleyin. Fırında 185-190 derecede 20 dakika pişirin. Servis yaparken üstüne parmesan serpin. yeşilliklerle servis yapın.


PATLICAN TOSTU



İki dilim ekmek
Patlıcan
Kaşar
Domates
Maydonoz
Sarımsak ( İsteğe Bağlı)
Bostan patlıcanlarını dilim, dilim kesin. tuzlu suda bekletip acısını alın. Sudan çıkarıp kurutun . Her iki tarafını bir süre yağda kızartın.
Tost makinesine, iki dilim ekmeğinizi koyun, üstüne tereyağı ve yarıdan kestiğiniz sarımsağı sürün ve kapatın. Her iki tarafı kızarınca, her dilime birer patlıcan koyun. Bir dilimin üstüne, bolca kaşar, bir dilim domates, ince kıyım maydanoz ve ya sevdiğiniz herhangi bir yeşillik ekleyin. Diğer dilimi üstüne koyup kapatın ve tost yapın.
Verev şeklinde ortadan keserek yeşillikler ve taze domates dilimleri ile servis yapın.


PATLICAN SARMA

1 kilo Patlıcan
700 gram Strogonof ( Parmak şeklinde kesilmiş bonfile)
500 gram mantar
1-2 diş sarımsak
1 paket krema
3-4 adet patates

Sos için

1 kilo rendelenmiş domates
Zeytinyağı iyi kalite
Fesleğen ( taze )
5-6 adet sarımsak
Tuz
Karabiber

Patlıcanları uznlamasına kesin tuzlu suda bekletip acısını alın. Kurutun her iki tarafına deniz tuz ve zeytinyağı sürüp bekletin.
Bonfileleri sızma yağ ve tuz ile marine edin. Mümkünse bir saat bekletin.
Tavaya bir miktar tereyağı koyun, üstüne bir bardak kırmızı şarap ekleyin. İçine sarımsakları bütün olarak atın. Şarap biraz suyunu çekince, marine ettiğiniz etleri içine atın ve çevirerek pişirin. Üstüne, mantarları  dilimleyerek atın. Kekik, fesleğen ve zerdeçal ekleyin. Mantarlar tam pişmeden suyunu çekince ocağın altını kapatın.

Bu arada başka bir tavada patlıcanların her iki yüzünü kızartın. Patlıcanların içine hazırladığınız et karışımını koyup sarın ve kürdanla sabitleyin. Hazırladığınız sarmaları dilediğiniz bir fırın kabına koyun. Etleri aldığınız kapta kalan sıvıları dökmeyin ocağın altını açın ve içine bir paket krema dökün. Sos haline gelince patlıcanların üstüne dökün ve fırına koyun. 190 derecede yaklaşık 25 dakika pişirin.
Diğer bir tencereye, sos için gerekli tüm malzemeleri bir arada koyun ve sos kıvamına gelene kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
Rendelediğiniz ve tuzla suda beklettiğiniz patatesleri çıkarın. İyice kurutun. İyice kızarmış yağda kızartıp, patlıcan sarmalarınızın yanında bolca servis yapın. Her ikisinin üstüne bolca domates sosu ve dilerseniz yanına sarımsaklı yoğurt koyarak servis yapın.
Aynı tarifi etsiz sadece mascarpone ve yeşil taze otlarla da deneyin bayılacaksınız.


PATLICAN BURGER




2 bıçak çekilmiş 800 gram antirkot 200 gram dana yağı karışımı ( kavram yağı ) ( Orjinal hamburger eti)
Bostan patlıcanı
Domates
Hardal
Marul

Bostan patlıcanlarını kalınetli dilimler halinde kesin. Tuzlu suda bekletin ve acısını çıkarın. Daha sonra iyice kurutun, her iki tarafına zeytinyağı ve tuz serpip bekletin.
Diğer tarafta kasabınızdan aldığınız, 800 gram antirkot ve 200 gram dana yağı nı 2 bıçakla sadece bir kere çektirerek kalın bir kıyma yaptırdınız. Elinizdeki bu et orjinal hamburgerin ta kendisidir. Orjinal tarifte baharat dahi yoktur. Bu ete dilerseniz biraz tuz ekleyip ortasında parmağınızla genişçe bir delik açın ( küçülmemesi için) ve kızartın. Bu arada patlıcanlarınızı da iyice yağda kızartın.
Bir beyaz tabağa patlıcan dilimini koyun. Üstüne hardal ve ketçap dökün. Üstüne bir adet marul koyun, bir hamburger köftesi ekleyin. Dilerseniz cheddar peynir koyabilirsiniz Diğer patlıcan dilimini kapatıp, kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın.



AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...








Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı