28 Ekim 2013 Pazartesi

BİR FİNCAN KAHVENİN KAÇ YIL HATIRI VAR ???

İtalya'ya gittiğinizde bir çok kahve ritüeli ile karşılaşacaksınız. Her saatte, her kahvenin içilmediğini, her kahve için farklı zaman dilimleri olduğunu, kahvaltı denince akla gelen ilk şeyin kahve olduğunu göreceksiniz.
Peki nedir bu kahve ?

Aslında kahve, binlerce yıl öncesine ait bir kültür. Kahve aynı zamanda, tıbbi ilaç yapımında kullanılıyor.
İçmesi keyifli olduğu gibi, yiyeceklere de lezzet katması ile tanınıyor.
Kahvenin, anayurdu, Etiyopya'nın dağlık bölgeleri. M.S. 900'lü yıllardan bugüne kadar gelmesindeki en önemli sebep, çekirdeklerinden, tıbbi ilaç kullanımında faydalanılması.
Etiyopyadan, Asya kıt'asına yolculuğu böyle başlar. 1300 yıllarındaki,  ticaret sayesinde yayılma alanı genişler. 1500 lerde, Osmanlı sarayında tüketilmeye başlar.
Kahve her ne kadar bizden çok, İtalya tarafından ünlenmiş olsa da, Venedik'e, kahvenin ilk girişi, 1600'lü yıllarda, İstanbul'dan olmuştur.

Venedikli tacirler, İstanbul'da kahveyi dener, beğenir ve ülkelerine götürürler.
1645 yılında, Venedik'te ilk '' Casa del Caffe '' isimli kahvehane sayesinde, kahvenin ünü artmaya, kullanımı yaygınlaşmaya başlar.
1672 yılında, Paris'te açılan, '' Gran Caffe'' ile tüm Avrupa'ya yayılır.
Kahve kelimesi, Arapça, '' qahva '' kelimesinden türemiştir. Kahve ağacının çiçekleri solmaya başladığında, kahve kahve meyvesi oluşur.
Yeşilden, kırmızıya dönen kahve meyvesi, ovaldir. İçinde tek ya da iki kahve çekirdeği olur. Tek kahve çekirdeği olanlar daha pahalıdır.
Yetiştirildiği yere göre, tadı, aroması değişkendir.
En çok bilinen kahve çeşitleri, Arabica ve robustadır.

Şu anda, dünyanın kahve konusunda, açık ara üreticisi, Brezilyadır. Ardından, Vietnam, Endonezya, Kolombiya ve Etyopya gelir. Bu beş ülkenin yıllık tonajı, 5 milyon tonun üstündedir.
Dünya üzerindeki en ünlü kahve herhalde tartışmasız, Espressodur, aroması bol ve yoğun tadıyla, Türk kahvesine en yakın tatlardan biri bana göre.
Minicik fincanlarda, ayak üstü içilen keyifli kahve. Ve onun kendisi kadar meşhur türevleri...
Caffe machhiato, Espressonun içine bir kaç damla soğuk süt eklenerek elde edilir.
Cappuccino Espresso ve köpürtülen sıcak sütün birleşimi
Caffe Latte, köpüğü az olan Cappucino olarak tarif edebiliriz aslında.
Caffe Coretto, Kahvenin likör ya da konyakla tatlandırılmış hali.

Kahvenin hikayesine devam edeceğim ilerleyen yazılarımda.
Bugünlük bu kadar.
Bu yazıyı keyifli bir tarifle noktalandırmak istiyorum.

KAHVELİ SMOOTHIE ÇEŞİTLEMESİ...

3 tane şeftali, ya da aynı oranda, muz, kivi, ananas, çilek... Mevsimine göre, dilediğiniz  meyveyi seçin.
6 kahve fincanı espresso ( içmeye hazır şekilde, sıcak olacak )
Dilediğiniz meyvelerden dilimler.
Dilerseniz dondurma


Blendır'ın içine seçtiğniz meyveleri, dilediğiniz kadar buz ve espressoyu ekleyip iyice karıştırın.
Karışımı bardaklara boşaltın. Meyvelerle bardak kenarlarını süsleyin.
Çok basit ama keyifli bir kokteyl içeceği olarak kullanabilirsiniz.
Espresse bulamazsanız, Türk kahvesi ile yapabilirsiniz.

Biraz daha tatlı ve köpüklü olsun istiyorsanız, bir iki top dondurma ekleyerek çırpın.
Bayılacaksınız.
Ayrıca farklı meyveler kullanıp, rengarenk bir bardak yapabilirsiniz.
İçine meyve dilimleri atabilir, üstünü kahve çekirdekleri ya da çikolata parçaları ile süsleyebilirsiniz,
artık gerisi hayal dünyanıza kalmış.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.



Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı