İtalya şarap üretimi ve tüketiminin en yoğun olduğu ülkelerden biri hatta büyük ihtimalle en başta geliyor. Ancak bu konuda, yeterince bilgiye sahip olmadığım için, iddialı olamayacağım.
Ama küçük bir örnek verebilirim, farkı görmeniz için. Bordeaux bölgesinde, ki şarapla biraz ilgisi olan herkes, bu bölgenin, şarapla neredeyse eş anlamlı anıldığını ve üretim konusundaki önemini bilir, buna rağmen sadece 12.000'den fazla üretici bulunurken, İtalya'da bu sayı 1.2 milyon üretici. Sanırım bu rakam size fikir verecektir.
İtalya, her saat farklı şarap türlerini sıkça tüketen bir ülke. Şöyle anlatayım, biz ne kadar su içiyorsak, onlarda o kadar şarap içiyor. Ancak kullanılan şarap çeşitleri çok farklı, öğle yemeklerinde çok hafif şaraplar tercih edilirken, akşam başlangıç menüleri ve devamındaki içkiler, sertlik açısından oldukça farklılık gösteriyor.
Bu arada, daha sonra çok geniş değineceğim önemli bir ayrıntı var. Şarapların ilk tohumları, bu konuda hiçte açık olmayan bir yerden, Bordeaux'dan geliyor. Ve tarihi, oldukça eskilere dayanıyor.
İtalya, 1963 yılında şaraplarını kontrol altına almak için ve sınıflandırmak için, detaylı bir sistem oluşturdu.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita ( DOCG) : Kontrollü ve Garantili bölge Kalite açısından en üstte yer alan şarapları ve bunların devlet kontrolü altında olduğunu gösterir.
Denominazione di Origine Controlatta : Bu kategorideki şarapların belli bölgelerden gelmesi ve bazı standartlara uyması gerekir.
Vino da Tavola : Sofra şarabı, basit günlük tüketilecek olan şarap.
Ancak bu kategoriler sizi yanıltabilir. Çünkü devlet kontrolünde olması, tadı ve kalitesi konusunda fikir sahibi olmanız için yeterli değil.
Bu sınırlandırmalara uymadığı için, kategori dışı kalan ve farklı karışımlarla daha sonralaraı '' Super Tuscans'' diye adlandırılan şaraplar vardır ki, hem oldukça kaliteli, hemde oldukça pahalıdır.
Bu içkilerin üretiminden sonra, ( Indicazione Geografica Tipica ) IGT, adında biraz daha az katı kurallara sahip bir kategori oluşturuldu ve bu içkiler bu sınıfa sokuldu.
İtalya'da en çok içilen, hatta bir çok iyi restoran'da, istemeseniz dahi ikram olarak gelen, Prosecco ve Valpolicella köpüklü şarapları oldukça hafif ve içimi kolaydır.
İtalya 20 bölgeden oluşuyor. Her bölgenin kendine göre şarapları olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu bölgeler şarap seçiminizde önemli, çünkü şarapların etiketine baktığınız zaman büyük çoğunlukla şarap cinsini değil, bölge adını göreceksiniz.
Yani ne içmek istediğini şarabın yapıldığı üzüme göre ayırt edenlerdenseniz, İtalya'da bölgeleri bilmeniz önemli ki hangi üzüm türü olduğunu daha iyi anlayabilesiniz.
Size yardımcı olması için küçük bir liste veriyorum. Ayrıntıları verdikçe işiniz kolaylaşacak merak etmeyin.
Ama bir tüyo verip işinizi kolaylaştırayım. .Günlük keyifli bir şarap içmek istiyorsanız, tercih edeceğiniz gayet keyifli bir kaç seçenek sunabilirim. Hepsi Toskana'dan...
Chianti DOCG ( Sangiovese ve Canalio üzümlerinden üretiliyor ) Üreticisi Piccini
Costaldo Chianti DOCG ( Sangiovese % 75, Canallio % 25 ) Üreticisi Carpinetto
Chianti Classico Solco ( Sangiovese ) Üretici Piccini
2. tüyom daha basit, şarap şişesinin üstünde Siyah bir horoz resmi görüyorsanız... Gallo Negro yani siyah horoz, alıp için. Muhtemelen güzeldir. Yıllanmışlığına ve üzüm çeşidine, yapılış ve dinlendirilme biçimine göre farklılık olacaktır elbet, ama ben bu kadar uğraşamam diyorsanız, en basit yöntem bu : )))
Bölge DOCG
Ama küçük bir örnek verebilirim, farkı görmeniz için. Bordeaux bölgesinde, ki şarapla biraz ilgisi olan herkes, bu bölgenin, şarapla neredeyse eş anlamlı anıldığını ve üretim konusundaki önemini bilir, buna rağmen sadece 12.000'den fazla üretici bulunurken, İtalya'da bu sayı 1.2 milyon üretici. Sanırım bu rakam size fikir verecektir.
İtalya, her saat farklı şarap türlerini sıkça tüketen bir ülke. Şöyle anlatayım, biz ne kadar su içiyorsak, onlarda o kadar şarap içiyor. Ancak kullanılan şarap çeşitleri çok farklı, öğle yemeklerinde çok hafif şaraplar tercih edilirken, akşam başlangıç menüleri ve devamındaki içkiler, sertlik açısından oldukça farklılık gösteriyor.
Bu arada, daha sonra çok geniş değineceğim önemli bir ayrıntı var. Şarapların ilk tohumları, bu konuda hiçte açık olmayan bir yerden, Bordeaux'dan geliyor. Ve tarihi, oldukça eskilere dayanıyor.
İtalya, 1963 yılında şaraplarını kontrol altına almak için ve sınıflandırmak için, detaylı bir sistem oluşturdu.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita ( DOCG) : Kontrollü ve Garantili bölge Kalite açısından en üstte yer alan şarapları ve bunların devlet kontrolü altında olduğunu gösterir.
Denominazione di Origine Controlatta : Bu kategorideki şarapların belli bölgelerden gelmesi ve bazı standartlara uyması gerekir.
Vino da Tavola : Sofra şarabı, basit günlük tüketilecek olan şarap.
Ancak bu kategoriler sizi yanıltabilir. Çünkü devlet kontrolünde olması, tadı ve kalitesi konusunda fikir sahibi olmanız için yeterli değil.
Bu sınırlandırmalara uymadığı için, kategori dışı kalan ve farklı karışımlarla daha sonralaraı '' Super Tuscans'' diye adlandırılan şaraplar vardır ki, hem oldukça kaliteli, hemde oldukça pahalıdır.
Bu içkilerin üretiminden sonra, ( Indicazione Geografica Tipica ) IGT, adında biraz daha az katı kurallara sahip bir kategori oluşturuldu ve bu içkiler bu sınıfa sokuldu.
İtalya'da en çok içilen, hatta bir çok iyi restoran'da, istemeseniz dahi ikram olarak gelen, Prosecco ve Valpolicella köpüklü şarapları oldukça hafif ve içimi kolaydır.
İtalya 20 bölgeden oluşuyor. Her bölgenin kendine göre şarapları olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu bölgeler şarap seçiminizde önemli, çünkü şarapların etiketine baktığınız zaman büyük çoğunlukla şarap cinsini değil, bölge adını göreceksiniz.
Yani ne içmek istediğini şarabın yapıldığı üzüme göre ayırt edenlerdenseniz, İtalya'da bölgeleri bilmeniz önemli ki hangi üzüm türü olduğunu daha iyi anlayabilesiniz.
Size yardımcı olması için küçük bir liste veriyorum. Ayrıntıları verdikçe işiniz kolaylaşacak merak etmeyin.
Ama bir tüyo verip işinizi kolaylaştırayım. .Günlük keyifli bir şarap içmek istiyorsanız, tercih edeceğiniz gayet keyifli bir kaç seçenek sunabilirim. Hepsi Toskana'dan...
Chianti DOCG ( Sangiovese ve Canalio üzümlerinden üretiliyor ) Üreticisi Piccini
Costaldo Chianti DOCG ( Sangiovese % 75, Canallio % 25 ) Üreticisi Carpinetto
Chianti Classico Solco ( Sangiovese ) Üretici Piccini
2. tüyom daha basit, şarap şişesinin üstünde Siyah bir horoz resmi görüyorsanız... Gallo Negro yani siyah horoz, alıp için. Muhtemelen güzeldir. Yıllanmışlığına ve üzüm çeşidine, yapılış ve dinlendirilme biçimine göre farklılık olacaktır elbet, ama ben bu kadar uğraşamam diyorsanız, en basit yöntem bu : )))
Bölge DOCG
Abruzzo 1 | Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane |
Basilicata 1 | Aglianico del Vulture Superiore |
Campania 1 | Aglianico del Taburno |
Campania 2 | Fiano di Avellino |
Campania 3 | Greco di Tufo |
Campania 4 | Taurasi |
Emilia Romagna 1 | Albana di Romagna |
Emilia Romagna 2 | Colli Bolognesi Pignoleto |
Friuli-Venezia Giulia 1 | Lison (also in Veneto) |
Friuli-Venezia Giulia 2 | Picolit Passito |
Friuli-Venezia Giulia 3 | Ramandolo Bianco |
Friuli-Venezia Giulia 4 | Rosazzo |
Lazio 1 | Canellino di Frascati |
Lazio 2 | Cesanese del Piglio |
Lazio 3 | Frascati Superiore |
Lombardia 1 | Franciacorta Spumante |
Lombardia 2 | Moscato di Scanzo |
Lombardia 3 | Oltrepo Pavese Metodo Classico |
Lombardia 4 | Sforzato di Valtellina or Sfurzat |
Lombardia 5 | Valtellina Superiore |
Marche 1 | Castelli di Jesi Verdicchio Riserva |
Marche 2 | Conero Riserva |
Marche 3 | Offida |
Marche 4 | Verdicchio di Matelica Riserva |
Marche 5 | Vernaccia di Serrapetrona |
Piedmont 1 | Alta Langa Spumante |
Piedmont 2 | Asti Spumante or Moscato d'Asti |
Piedmont 3 | Barbaresco |
Piedmont 4 | Barbera d'Asti |
Piedmont 5 | Barbera del Monferrato Superiore |
Piedmont 6 | Barolo |
Piedmont 7 | Brachetto d'Acqui |
Piedmont 8 | Dolcetto di Diano d'Alba |
Piedmont 9 | Dolcetto di Dogliani Superiore |
Piedmont 10 | Dolcetto di Ovada Superiore |
Piedmont 11 | Erbaluce di Caluso |
Piedmont 12 | Gattinara |
Piedmont 13 | Gavi or Cortese di Gavi |
Piedmont 14 | Ghemme |
Piedmont 15 | Roero Arneis |
Piedmont 16 | Ruché di Castagnole Monferrato |
Puglia 1 | Castel del Monte Bombino Nero |
Puglia 2 | Castel del Monte Nero di Troia Riserva |
Puglia 3 | Castel del Monte Rosso Riserva |
Puglia 4 | Primitivo di Manduria Dolce Naturale |
Sardinia 1 | Vermentino di Gallura |
Sicily 1 | Cerasuolo di Vittoria |
Tuscany 1 | Aleatico dell'Elba Passito |
Tuscany 2 | Brunello di Montalcino |
Tuscany 3 | Carmignano |
Tuscany 4 | Chianti (Colli Aretini, Senesi, Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli, Rufina, Superiore) |
Tuscany 5 | Chianti Classico |
Tuscany 6 | Montecucco |
Tuscany 7 | Morellino di Scansano |
Tuscany 8 | Suvereto |
Tuscany 9 | Val di Cornia |
Tuscany 10 | Vernaccia di San Gimignano |
Tuscany 11 | Vino Nobile di Montepulciano |
Umbria 1 | Sagrantino di Montefalco |
Umbria 2 | Torgiano Rosso Riserva |
Veneto 1 | Amarone della Valpolicella |
Veneto 2 | Bagnoli Friularo |
Veneto 3 | Bardolino Superiore |
Veneto 4 | Colli di Conegliano |
Veneto 5 | Colli Euganei Fior d'Arancio |
Veneto 6 | Lison (also in Friuli) |
Veneto 7 | Montello |
Veneto 8 | Piave Malanotte |
Veneto 9 | Prosecco Colli Asolani |
Veneto 10 | Prosecco Conegliano Valdobbiadene |
Veneto 11 | Recioto della Valpolicella |
Veneto 12 | Recioto di Gambellara |
Veneto 13 | Recioto di Soave |
Veneto 14 | Soave Superiore |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder