6 Eylül 2013 Cuma

İtalyan Şarap Kültürü ve Çeşitlerine Minik Bir Bakış

İtalya şarap üretimi ve tüketiminin en yoğun olduğu ülkelerden biri hatta büyük ihtimalle en başta geliyor. Ancak bu konuda, yeterince bilgiye sahip olmadığım için, iddialı olamayacağım.


Ama küçük bir örnek verebilirim, farkı görmeniz için. Bordeaux bölgesinde, ki şarapla biraz ilgisi olan herkes, bu bölgenin, şarapla neredeyse eş anlamlı anıldığını ve üretim konusundaki önemini bilir, buna rağmen sadece  12.000'den fazla üretici bulunurken, İtalya'da bu sayı 1.2 milyon üretici. Sanırım bu rakam size fikir verecektir.

İtalya, her saat farklı şarap türlerini sıkça tüketen bir ülke. Şöyle anlatayım, biz ne kadar su içiyorsak, onlarda o kadar şarap içiyor. Ancak kullanılan şarap çeşitleri çok farklı, öğle yemeklerinde çok hafif şaraplar tercih edilirken, akşam başlangıç menüleri ve devamındaki içkiler, sertlik açısından oldukça farklılık gösteriyor.
Bu arada, daha sonra çok geniş değineceğim önemli bir ayrıntı var. Şarapların ilk tohumları, bu konuda hiçte açık olmayan bir yerden, Bordeaux'dan geliyor. Ve tarihi, oldukça eskilere dayanıyor.
İtalya, 1963 yılında şaraplarını kontrol altına almak için ve sınıflandırmak için, detaylı bir sistem oluşturdu.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita ( DOCG) : Kontrollü ve Garantili bölge Kalite açısından en üstte yer alan şarapları ve bunların devlet kontrolü altında olduğunu gösterir.
Denominazione di Origine Controlatta : Bu kategorideki şarapların belli bölgelerden gelmesi ve bazı standartlara uyması gerekir.
Vino da Tavola : Sofra şarabı, basit günlük tüketilecek olan şarap.
Ancak bu kategoriler sizi yanıltabilir. Çünkü devlet kontrolünde olması, tadı ve kalitesi konusunda fikir sahibi olmanız için yeterli değil.
Bu sınırlandırmalara uymadığı için, kategori dışı kalan ve farklı karışımlarla daha sonralaraı '' Super Tuscans'' diye adlandırılan şaraplar vardır ki, hem oldukça kaliteli, hemde oldukça pahalıdır.

Bu içkilerin üretiminden sonra, ( Indicazione Geografica Tipica ) IGT, adında biraz daha az katı kurallara sahip bir kategori oluşturuldu ve bu içkiler bu sınıfa sokuldu.
İtalya'da en çok içilen, hatta bir çok iyi restoran'da, istemeseniz dahi ikram olarak gelen, Prosecco ve Valpolicella köpüklü şarapları oldukça hafif ve içimi kolaydır.
İtalya 20 bölgeden oluşuyor. Her bölgenin kendine göre şarapları olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu bölgeler şarap seçiminizde önemli, çünkü şarapların etiketine baktığınız zaman büyük çoğunlukla şarap cinsini değil, bölge adını göreceksiniz.
Yani ne içmek istediğini şarabın yapıldığı üzüme göre ayırt edenlerdenseniz, İtalya'da bölgeleri bilmeniz önemli ki hangi üzüm türü olduğunu daha iyi anlayabilesiniz.
Size yardımcı olması için küçük bir liste veriyorum. Ayrıntıları verdikçe işiniz kolaylaşacak merak etmeyin.
Ama bir tüyo verip işinizi kolaylaştırayım. .Günlük keyifli bir şarap içmek istiyorsanız, tercih edeceğiniz gayet keyifli bir kaç seçenek sunabilirim. Hepsi Toskana'dan...


Chianti DOCG ( Sangiovese ve Canalio üzümlerinden üretiliyor ) Üreticisi Piccini
Costaldo Chianti DOCG ( Sangiovese % 75, Canallio % 25 ) Üreticisi Carpinetto
Chianti Classico Solco    ( Sangiovese ) Üretici Piccini



2. tüyom daha basit, şarap şişesinin üstünde Siyah bir horoz resmi görüyorsanız... Gallo Negro yani siyah horoz,  alıp için. Muhtemelen güzeldir. Yıllanmışlığına ve üzüm çeşidine, yapılış ve dinlendirilme biçimine göre farklılık olacaktır elbet, ama ben bu kadar uğraşamam diyorsanız, en basit yöntem bu : )))






Bölge                                      DOCG
Abruzzo 1Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane
Basilicata 1Aglianico del Vulture Superiore
Campania 1Aglianico del Taburno
Campania 2Fiano di Avellino
Campania 3Greco di Tufo
Campania 4Taurasi
Emilia Romagna 1Albana di Romagna 
Emilia Romagna 2Colli Bolognesi Pignoleto
Friuli-Venezia Giulia 1Lison (also in Veneto)
Friuli-Venezia Giulia 2Picolit Passito
Friuli-Venezia Giulia 3Ramandolo Bianco
Friuli-Venezia Giulia 4Rosazzo
Lazio 1Canellino di Frascati
Lazio 2Cesanese del Piglio 
Lazio 3Frascati Superiore
Lombardia 1Franciacorta Spumante
Lombardia 2Moscato di Scanzo 
Lombardia 3Oltrepo Pavese Metodo Classico 
Lombardia 4Sforzato di Valtellina or Sfurzat 
Lombardia 5Valtellina Superiore
Marche 1Castelli di Jesi Verdicchio Riserva
Marche 2Conero Riserva
Marche 3Offida
Marche 4Verdicchio di Matelica Riserva
Marche 5Vernaccia di Serrapetrona
Piedmont 1Alta Langa Spumante
Piedmont 2Asti Spumante or Moscato d'Asti 
Piedmont 3Barbaresco 
Piedmont 4Barbera d'Asti 
Piedmont 5Barbera del Monferrato Superiore 
Piedmont 6Barolo 
Piedmont 7Brachetto d'Acqui 
Piedmont 8Dolcetto di Diano d'Alba 
Piedmont 9Dolcetto di Dogliani Superiore
Piedmont 10Dolcetto di Ovada Superiore 
Piedmont 11Erbaluce di Caluso 
Piedmont 12Gattinara
Piedmont 13Gavi or Cortese di Gavi 
Piedmont 14Ghemme 
Piedmont 15Roero Arneis 
Piedmont 16Ruché di Castagnole Monferrato 
Puglia 1Castel del Monte Bombino Nero
Puglia 2Castel del Monte Nero di Troia Riserva
Puglia 3Castel del Monte Rosso Riserva
Puglia 4Primitivo di Manduria Dolce Naturale
Sardinia 1Vermentino di Gallura 
Sicily 1Cerasuolo di Vittoria 
Tuscany 1Aleatico dell'Elba Passito
Tuscany 2Brunello di Montalcino
Tuscany 3Carmignano 
Tuscany 4Chianti (Colli Aretini, Senesi, Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli, Rufina, Superiore)
Tuscany 5Chianti Classico
Tuscany 6Montecucco
Tuscany 7Morellino di Scansano 
Tuscany 8Suvereto
Tuscany 9Val di Cornia
Tuscany 10Vernaccia di San Gimignano
Tuscany 11Vino Nobile di Montepulciano 
Umbria 1Sagrantino di Montefalco 
Umbria 2Torgiano Rosso Riserva 
Veneto 1Amarone della Valpolicella
Veneto 2Bagnoli Friularo
Veneto 3Bardolino Superiore 
Veneto 4Colli di Conegliano
Veneto 5Colli Euganei Fior d'Arancio 
Veneto 6Lison (also in Friuli)
Veneto 7Montello
Veneto 8Piave Malanotte
Veneto 9Prosecco Colli Asolani 
Veneto 10Prosecco Conegliano Valdobbiadene
Veneto 11Recioto della Valpolicella
Veneto 12Recioto di Gambellara 
Veneto 13Recioto di Soave 
Veneto 14Soave Superiore 

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı