28 Ağustos 2013 Çarşamba

YUMURTALI MAKARNA HAMURU & PASTA ALL'UOVO

İtalya'da bir çok şekilde pasta, yani makarna yapılıyor, ama en çok, sadece su ve un ile yapılan ardından, yumurta eklenerek yapılan makarna tarifi geliyor. Yağ konulan, baharatla tatlandırılan ve daha bir çok malzeme ile  renklendirilen makarna çeşitlerinden hiç bahsetmeyeceğim bloğumda. Onlara kitabımda ve www.gastronomiss.com'da ayrıntılı yer vereceğim. Bölge,bölge, detaylı tariflerin örneklerini web sayfamda bulabileceksiniz. Ayrıca bu makarnalarla kullanılacak sosları ve bölgelerine göre neden farklılık gösterdiğini de.

Makarna yapmak,İtalya dışında kolay. Ancak İtalya'da, her makarna çeşidine göre makarnanın malzemeleri ve sosları değişiyor. Sonuç sonsuz alternatif ve inanın aslında böyle makarna yapacaksanız işiniz biraz zorlaşıyor. Ama sonuç müthiş ve çok keyifli.
En basit haliyle makarna yapmak, çok kolay. Ve bizim aslında yakından bildiğimiz bir tarif. Erişte, mantı , su böreği gibi yemeklerimizin yapılış biçimi farklı olsa da aslında pekte uzak sayılmaz. Makarna yapımı için özel olarak üretilen unlar ülkemizde kolay bulunmuyor. Bu nedenle şimdilik ayrıntıya girmeden, normal beyaz un kullanabilirsiniz.
Gelelim tarifimize.

Pasta all'uovo  ( Yumurtalı Makarna Hamuru )

En basit tarifi,  İtalyadaki öğretmenimin öğrettiği  şekilde yapacağım.
Kişi başına iki avucunla aldığın kadar un ( ki bu yaklaşık 70 -90 gram )
Ve 1 yumurta kullan.
Bu bir porsiyon eder.
İşte bu kadar. Burada bir ekleme yapmak istiyorum, farklı unlarla denemeler yapmanızı öneririm. Çok farklı sonuçlar elde edeceksiniz. Ben beyaz un ve irmik karıştırarak makarna yapmayı seviyorum. Siz dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Deneyerek,en sevdiğiniz tarifi bulmak çok daha keyifli.

Kaç kişi için makarna yapmak istiyorsanız, kişi başına 1 yumurta ve 70 ila 90 gram un. Klasik tarif, 70 gram'a, 1 yumurta diyor. Gram, gram ölçmek ile uğraşmayı sevmiyorsanız, benim tarifim sizin için ideal. Benim gibi beyaz un ve irmik kullanacaksınız, önce ikisini bir kasede karıştırın.
Unu, temiz bir zemine dökün. Ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları ortasına kırın. Çatalla una bulaştırmadan, sarısıyla beyazının,  iyice birbirine geçmesini sağlayın.

Ardından elinizle saat yönünde ve ters yönde yavaş, yavaş havuzun içinden un alarak karıştırmaya başlayın. Sabırlı olun.
Yumurta krepten daha katı bir kıvama geldiğinde kalan unu yanlardan çekerek üstünü kapatın. Yavaş, yavaş karıştırıp, homojen bir yapıya gelmesini sağlayın.
İyice yoğurun. Hamuru yoğurdukça, yumuşadığını göreceksiniz. Daha sonra, beze sarıp, 45 dakika kadar bekletin ve ince bir şekilde açın.

Bunun için en kolay yöntem, bir süre açtıktan sonra bir elinizi hamurun üstünde tutup diğer köşeyi oklava ile inceltmek.
Eğer Kitchenaid tarzı bir makina kullanıyorsanız, makarna hamurunu kolayca yapabilir ve farklı şekillerde ürünler elde edebilirsiniz. Ama inanın elinizle yaptığınız çok daha keyifli.

Yapmak istediğiniz makarnaya göre şekil verip, istine un serpin ve biraz kuruttuktan sonra, taze taze pişirin.
Unutmayın. Makarnayı haşladığınız su, Akdeniz kadar tuzlu olmalı.
Yarın taze makarna kesim biçimleri ...

Afiyet Bal Şeker Olsun...


Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı