13 Ağustos 2013 Salı

MAKARNA ( PASTA ) NEDİR ?

Makarna deyip geçmeyin lütfen. Kökeni konusunda ciddi tartışmalar olan, tüm dünyanın sevdiği bu lezzeti hem Çinliler, hem İtalyanlar sahipleniyor. Çinliler, ilk şehriyeyi bulduklarını, İtalya'ya Marco Polo tarafından götürüldüğünü iddia ederken, İtalyanlar kesinlikle bunu kabul etmiyor, mucidi biziz diyor. Tarihçiler, makarnanın Romalılar, hatta Antik Yunan'a dayandığını iddia ediyor. Sonuç, halen çözülmüş değil. Güney İtalya'nın ikliminden kaynaklı, durum buğdayının en iyi yetiştiği bölgelerden biri olduğu düşünülürse, İtalyanların tek elinde olması, anlaşılabilir sanırım.

Makarna, durum buğdayı ve sudan yapılan gayet basit yapımı olan, harika bir lezzet. Zaman, zaman içine yumurta konurken, mürekkep balığı ya da çeşitli sebzelerle renklendirilip, lezzetlendiriliyor.
Yumurta katılan ve katılmayan makarna çeşitlerini daha sonraki yazılarımda bulacaksınız.
Yemek yapmanın sanat olduğuna inanıyorsanız, yaptığınız şeyi ayrıntılı olarak bilmenin öneminin de farkındasınızdır. 
Bu nedenle, kitabımda da bu bilgileri çok detaylı olarak paylaşacağım. Şimdilik özet olarak yazıyorum.
Bazı makarnalar suda pişirilirken, bazıları fırında ( Al Forno ) pişirmeye uygundur. 
Gelelim Makarna Çeşitlerine...
En basit haliyle, çubuk,doldurulmuş, fiyonk, düz, kısa olarak ayırabiliriz. Makarnaların o kadar çok adı var ki hepsini burada anlatmayacağım ( tabi ki kitabıma saklıyorum ) ama bir kaç örnek veriyorum. Çeşitleri birbirinden ayırmanız için.

Uzun Makarnalar:

Spagetti, tabi ki dünyanın en ünlüsü o, yemesi keyifli upuzun makarna. 
Spagettini, Spagetti'nin incesi
Taglieatelle, Spagettinin yassı olanı diyebiliriz.
Taglioni, 
Linguine
Fettucelle
Papardelle
Ziti
Bucatini
Vermicelli
Nastroni
Bavette

Kısa Makarnalar



Conchiglie ( Midye makarna )
Lumache ( Salyangoz )
Farfalle Tonde ( Nam-ı Değer Fiyonk )
Fusulli ( Burgu )
Penne ( Kalem )


Düz Makarnalar 


Lasagna ( Lazanya )
Tacconi

Doldurulmuş Makarnalar 


Tortellini ( Favori Makarnam )
Cannelloni ( İçi Boş boru makarna ) 
Ravioli ( Mantıya benzer dolgulu makarna )




Gastronomiss İtalya Bölüm 1...



Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı