15 Mart 2013 Cuma

SALATA SOSLARI

Salata, en önemli gıdam diyebilirim. Çeşit, çeşit lezetli taptaze otlar, sebzeler, meyveler, tahıllar ve daha bir çok şeyi birbirine karıştırıp, hayal dünyam yettiği çeşit salata yapmayı çok seviyorum.
Hem çok besleyici, hem yerken kilo alacağım diye bir derdim yok.
Salatayı nasıl yaparsanız yapın, onu leziz hale getiren en önemli nokta soslar. Bugün ki konumuz işte bu lezzetli soslar.



PORTAKALLI SONBAHAR SOSU

1/2 çay bardağı balsamik sirke ( mümkünse iyi kalite )
3 orta boy portakalın içi ( ikiye bölün ve zarların arasından meyveyi sıyırun )
3 adet taze soğan
2 küçük sarımsak
Dilediğiniz kadar tuz ve tane ya da toz karabiber
Dilediğiniz kadar kaliteli sızma yağ

Malzemelerin tümünü blendıra koyun ve pürüzsüz hale gelene kadar iyice karıştırın. Dilediğiniz salata ile kullanabilirsiniz. 

HARDAL SOSU

En sevdiğim tariflerden birisi çok basit ancak çok lezzetli. Miktarları ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
1/3 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 adet limonun suyu
1 çorba kaşığı dijon ( ya da dilediğiniz ) hardal
Tuz
Bir avuç rende parmesan

Hardalı inceltmek için, sızma zeytinyağı ile birlikte çatal aracılığıyla iyice karıştırın. Daha sonra, limon suyu ve tuzu ekleyin. Bu kadar basit. Marulları elinizle parçalayıp üstüne döktüğünüzde bile lezzeti sizi uçuracak. Üstüne eklediğiniz bir avuç parmesanla tadına doyamayacaksınız.

YEŞİLLİK ORMANI SOSU 

1avuç taze nane yaprağı
1 avuç roka yaprağı
1 avuç maydonoz ( saplarınızda kullanabilirsiniz )
1 avuç kuzu kulağı
1 -2 diş sarımsak
1-2 bağ yeşil soğan
1 paket krema
2 adet limon suyu
Dilerseniz acı kırmızı biber isteğe bağlı
Tuz 
Karabiber


Tüm malzemeleri blendıra atın ve karıştırın, iyice pürüzsüz olsun isterseniz, elekten de geçirebilirsiniz.
Özellikle patates, turp, makarna salatalarında harika olacağını belirtmeliyim.

ZEYTİNEZMELİ SOYALI SOS

En favori tarifim olduğunu belirtmeliyim. Yok nöyle bir lezzet.
Sadece marulları yıkayın ve bu sosu üzerine gezdirin. O gecenin yıldızı olacağınızı garanti ederim
1 çorba kaşığı siyah zeytin ezmesi
1 su bardağı haşlanmış soya fasulyesi
Dilediğiniz kadar zeytinyağı 
Dilediğiniz kadar limon 
Tuz

Soya fasulyesi alıp, normal fasulye gibi ıslatıp, pişirin ve soğutucunuza koyun ki her an elinizin altında olsun.
Limon suyu, zeytinyağı ve zeytinezmesini karıştırın. Tuzunu kontrol etmeden sakın tuz eklemeyin. Çünkü zeytin ezmesi de gayet tuzlu.
Karışımın içine soya fasülyelerini ekleyin ve maruların üstüne dökün. Özellikle deniz mahsülleri ile harika olur. Mesela ahtapot ya da karidesin yanında...








Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı