27 Ağustos 2012 Pazartesi

FASULYE ÇEŞİTLEMELERİ

Fasulyeyi nasıl bilirsiniz, kuru ya da piyaz olarak mı ?

Gelin, biraz ufkumuzu açalım.
İş yoğunluğumdan arta kalan zamanlarda, evimde olabildiğim günler, fasulye, nohut gibi bakliyatları haşlayıp, soğutucuya porsiyonlar halinde koymayı tercih ediyorum, böylece istediğim anda kullanabiliyorum.
Geceden ıslatıp, ertesi gün kaynatmak gerektiği için, aklınıza gelince yapamadığınız bu bakliyatları hemen kullanabilmek istiyorsanız, her zaman ön hazırlık yapmanızı tavsiye ederim. Hayatı kolaylaştırmanın yolu, soğutucunuzu iyi ve akıllıca kullanmaktır. Eğer iş kadınıysanız ve çok yoğun çalışıyorsanız, üstüne dışarıda yemek yemeyi sevmiyorsanız soğandan, patatese aklınıza gelen her şeyi soyup, yıkayıp porsiyonlar halinde soğutucuya koymanızı tavsiye ederim. Ön hazırlığınız var ise yarım saatte olağanüstü sofralar hazırlayarak herkesi şaşırtabilirsiniz. Eliniz ayağınıza dolaşmadan tabii ki .
Gelelim fasulye çeşitlemelerine, fasulyenin kendisi çeşit, çeşit. Beyazı, moru, tazesi, büyüğü, küçüğü hepsinin lezzeti farklı.

PAZILI FASULYE ÇORBASI

1 büyük soğan
2 baş sarımsak ( yaklaşık 20 adet )
2 su bardağı kuru fasulye ( büyük küçük fark etmez) ( suda bekletilmiş ve bir süre haşlanıp gazı alınmış olmalı)
Bir bağ pazı bulamazsanız ıspanak o da yoksa bebek marul kullanabilirsiniz.
1 miktar sıvı yağ
Karabiber
Tuz
1 küçük paket krema ( İsteğe bağlı)
Ve dilediğiniz baharatlar

Soğanları iyice yumuşayıncaya kadar soteleyin. İçine su ekleyin ve fasulyeleri koyun yumuşayıncaya kadar tuz ve karabiber ekleyerek pişirin. Diğer bir tencereye ayıkladığınız ve kolay pişmesi için çatala deldiğiniz tüm sarımsakları, üstünü kaplayacak kadar su koyup haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu dökün, sarımsakları kenara ayırın.
Fasulye pişince, yarısını haşlama suyu ile birlikte blendırdan geçirip püre haline getirin. Diğer yarısını tane halinde bırakın. 
Tencereye, püre, tane fasulye, haşlanmış sarımsaklar ve dilerseniz bir paket krema ekleyin.( Rejim yapıyorsanız, krema kullanmayabilirsiniz) . Tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatları koyun. Suyu azaldı ise, sıcak su takviyesi yapın. Ama kıvamının koyu kalmasına dikkat edin. İçine, iyice yıkadığınız pazıları dilediğiniz büyüklükte parçalayarak ekleyin. Yaprakların rengi solana kadar bir iki dakika pişirin. Çorbanız servise hazır .

3 FASULYELİ 3 SALATA ( BULGUR, BUĞDAY VE KUŞKONMAZ İLE)

1 kase  taze fasulye ( Türkiye'de an çok kullanılan kuru fasulye cinsi )
1 avuç maş fasulyesi ( bulabilirseniz tabi lezzeti harikadır. ) Bulamazsanız şeker fasulyesi kullanın.
1 avuç Meksika fasulyesi ( konserve olarak da alabilirsiniz )
1 su bardağı kısırlık bulgur
( Alternatif olarak buğdayla da yapabilirsiniz harika olur.) ( Diğer bir alternatif ise kuşkonmaz )
1 büyük mor soğan
2-3 bağ taze soğan ve mevsimi ise sarımsak
1 çorba kaşığı acılı ya da acısız biber salçası
Tuz
Karabiber
Sumak
Zeytinyağı
Limon
Nar Ekşisi

Bulguru iyice yıkayıp, üstünü kaplayacak kadar sıcak su koyun ve üstünü kapatıp, yumuşamaya bırakın. Fasulyeleri,  ister taze, ister kuru olsun haşlayıp hazırlayın. Mor soğanı katır tırnağı şeklinde ince, ince doğrayın ve bir avuç tuz ile ovup acısını çıkarın suyla durulayıp süzün. İçinde su kalmamasına dikkat edin. Bulgur yumuşayınca, içine, biber salçası, tuz, sumak, dilerseniz pul biber ekleyin ve yoğurun. Taze soğan ve sarımsakları dilimleyin ve ekleyin. Fasulyeleri ekleyip limon ve zeytinyağı miktarını damak tadınıza göre ayarlayıp tamamını karıştırın. Dilerseniz aynı salatayı bulgur yerine haşlanmış buğday ile yapabilirsiniz.
Buğday ile yaparsanız içine haşlanmış nohut koymayı unutmayın ama nohutların kabuklarını çıkarın ki lezzetli olsun.

Bu salatayı kuşkonmaz ile yapacaksanız bulgur ve buğday yerine ana malzeme olarak kullanacaksınız ve emin olun tadına bayılacaksınız.
Farklı materyaller kullanmaktan korkmayın. Aslında hepsi bizim mutfağımızda mevcut ama kullanmayı unutmuşuz.

ACILI FASULYE BURGER

2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye ( istediğiniz her çeşit olabilir Meksika fasulyesi çok lezzetli oluyor )
1 küçük mor soğan
2 diş sarımsak
Bir adet acı kırmızı biber
1 kaşık zeytinyağı
4 su bardağı patates püresi
Dilediğiniz kadar acı sos
Dilediğiniz kadar kıyılmış maydanoz
1 adet közlenmiş kırmızı biber
1 su bardağı ekmek kırıntısı
Hamburger ekmeği
Marul yaprakları
Dilimlenmiş domates
Hardal
Mayonez
Dilerseniz salatalık turşusu
tuz
Karabiber
Kimyon
Zerdeçal
Dilediğiniz tüm baharatlar

Tavaya bir miktar zeytinyağı koyun, ince kıyılmış soğan, rendelenmiş sarımsak, dilimlenmiş acı ve közlenmiş kırmızı biberi koyup iyice soteleyin. Soğuyunca patates püresi ile ezerek yada blendırda,  iyice karıştırın.Daha sonra bu karışıma haşlanmış  fasulyeleri ekleyin ve ezin. Maydanozları da karıştırdıktan sonra baharatları koyun. Ekmek kırıntısını ekleyin ve büyük köfteler şeklinde şekillendirip bol yağda kızartın.
Hamburger ekmeklerine ince dilim domatesleri , marul yapraklarını, hardal ve mayonezi koyup köftelerinizi arasına yerleştirin. Afiyet ile yiyin. Dilerseniz acı sos ile servis yapın.

HELLİM PEYNİRLİ MANTARLI FASULYE


Dilediğiniz kadar fasulye
Bir miktar zeytinyağı
1 baş soğan
3-4 adet sarımsak
1 adet domates
Büyük mantarlar ( tabak şeklinde kullanmak için)
tuz
Karabiber
Pul biber
Zerdeçal
Safran
Curry
Hellim peyniri

Tavanın içine bir miktar zeytinyağı koyun,  soğanı biraz soteleyin,  üstüne küp kesilmiş domatesleri ve rendelediğiniz sarımsakları ekleyin. Bir süre piştikten sonra,  fasulyeleri ve baharatları ekleyip, kendi suyunda pişmeye bırakın.
Bu arada fırını yakın ve mantarları içine bir miktar tereyağı ve tuz koyarak pişmeye bırakın. Mantarlar suyunu verip, pişmeye başlayınca, çıkarın, suyunu dökmeden her mantara bir porsiyon fasulye ekleyin. Yeniden fırına koyun bir süre birlikte pişirin. Servis yapmadan önce hellim peynirlerini mantarların üstlerini kaplayacak şekilde dilimleyip, üstlerine koyup kızarana kadar fırında bekletin. Dilerseniz, bu tarifin en son katına hellim koymadan önce, pastırma ekleyip, daha sonra hellim ekleyebilirsiniz. Her şekilde çok lezzetli olur. Biri vejetaryen diğeri değil.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı