8 Mayıs 2012 Salı

İTALYAN LEZZETİ ÇITIR CROSTINI

Lezzetli ekmek dilimleri , kızarmış sıcacık ve üzeri farklı sebze ve meyvelerle bezenmiş harika bir lezzet.
Aslında, ekmeğin evde yapılması öneriliyor, ancak bunu yapamıyorsanız ki ben de orjinal tarif hariç yapmıyorum o da çok uzun sürdüğü için çok nadir yapılıyor, baguetttes yani baget ekmek ile bu tarifi uygulayabilirsiniz.

Benim ideal ekmeğim, esmer cevizli. Ekmeğin kendi baharatı işe karışınca, inanılmaz bir festivale dönüşüyor.
Her zamanki gibi kaliteli malzeme seçmenizi önereceğim. Yemek az olsun, ama tadı çok olsun. Önemli olan çok fazla yemek değil, zevk alacağınız kalitede yemek.
Sonuç olarak, kızarmış ekmeğin üstünü, lezzetli ve özenli tatlarla doldurmanın italyanca adı crostini. Ekmek seven Türkler için harika bir tat.
Bu arada, minik bir not dilerseniz ekmekleri tabağa koyup sosu yanında sürmeden de servis yapabilirsiniz.

TAVUKLU CROSTINI ( Krostini )

3 yemek kaşığı kadar iyi kalite zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
( Diyetteyseniz yağ kısmını bol domatese çevirin. )
100 gram kadar füme tavuk pastırması ( hindide olur)
1 soğan
4/3 bardak süt ya da et suyu
200 gram tavuk didiklenmiş ve önceden haşlanmış tavuk göğsü
6-8 dilim ekmek
1 fiske curry
1 fiske safran
Tuz
Karabiber
Kimyon
1 çorba kaşığı doğranmış fesleğen
Roka ya da fesleğen yaprakları dilerseniz her ikisi birden.

Yağı tavaya alın, pastırmaları küçük parçalara bölün, soğanları çok kalın olmayacak şekilde kesin ve  soteleyin. Bu işlemi çok kısık ateşte yapın soğanların rengi değişmesin.
Süt ve ya et suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.Üstüne tavukları ekleyin. Bu aşamada baharatları azar, azar tadına bakarak ekleyin. Tüm malzemeyi blendırdan geçirip yeniden tavaya koyun.
Dilerseniz üstüne tereyağı ekleyebilir ve lezzeti arttırabilirsiniz. Tabii kaloriyi de , koymasanızda gayet güzel olacaktır. Karışımın sürülecek kıvamda olması gerekiyor, ısısnırken üstüne biraz daha et suyu ve ya süt ekleyebilirsiniz. Ayrıca baharatların tadına bakıp ayarlama yapmak için son fırsat.
Fırında, dilimleyerek kızarttığınız ekmeklerin üstüne, isterseniz kızartma aşamasında, yarıdan kestiğiniz sarımsağı sürebilirsiniz. Tercih sizin.
Fırından çıkan ekmek dilimlerinin üstüne roka ve fesleğen yapraklarını tek, tek ya da birlikte koyun. ( Nane de harika oluyor) Üstüne bol miktarda hazırladığınız karışımı koyun.

Ve afiyetle yiyin.

MANTARLI DİYET SOSLU CROSTINI

2 baş sarımsak
2 yemek kaşığı kaliteli zeytinyağı
1 yemek kaşığı ince kıyım maydonoz ( sevmiyorsanız fesleğen ya da nane kullanın)
1 bardak beyaz şarap
300- 400 gram mantar
150 gram kadar küp doğranmış domates
1/2  bardak et suyu
Ekmeklerimiz
Tuz
biber
Nane
Ayrıca dilediğiniz tüm kuru ve taze baharatlar ( Azar, azar ekleyeip dilediğiniz tadı yaratabilirsiniz)

Sos için
Tüm malzemeleri kısık ateşte karıştırarak azar, azar ekleyip ağız tadınıza göre ölçüsünü ayarlayarak pişirin
3 çorba kaşığı mascarpone ya da krema kıvamında beyaz peynir ya da kaymak (Kalorisi çok olduğu için tercih etmemenizi öneririm)
1 çorba kaşığı greyfurt ya da portakal suyu ( dilerseniz biraz daha arttırabilirsiniz aromasına bakarak ekleyin )
Tuz
Karabiber
Mascarpone hemen eriyen harika bir italyan peyniri mutfağımdan eksik olmaz, tatlı tuzlu her işe yarar. Mascarpone ve diğer malzemeleri karıştırın tavanın içinde peynir eriyip homojen bir yapıya gelene kadar bekletin. Dilerseniz bu sosu soğuk olaratka kullanabilirsiniz. Soğuk yapacaksanız iyice karışmasına dikkat edin.

Tavaya yağı koyun, altını iyice kısın ve doğradığınız sarımsakları atın. İçine İçine hazırladığınız sosu ekleyin.
Ve beş dakika kadar pişirin. Beyaz şarabı ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. Mantarları ekleyin ve pişmesine az kala, domatesleri ekleyin. Biraz kaynayınca et suyunu koyun. Bu aşamada baharatları ekleyebilirsiniz. Suyunu çekene kadar yavaş, yavaş pişirin.
Üstte tarif ettiğim gibi ekmekleri kızartın ve malzemeyi üstüne koyup servis yapın.
O LA LA...
İtalyanlar kesinlikle ağızlarının tadını biliyor.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.




Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı