9 Mayıs 2012 Çarşamba

DİYET İTALYAN SOSLARI & SOĞUK SOSLAR

Bir çok konuda kullanılmak için bir çok sos var.Bir kısmını, teknikleri ile beraber lezzet sırları köşemde yayınlamıştım. Genellikle Fransız sosları idi.
Sağlıklı sofralardan Hilal Hanım, sosları biraz ayrıntılı anlatmamı istemiş, ben de daha iyisini yapmaya karar verdim. Keyifli ve farklı bir kaç sos tarifi vereceğim. Et, balık, sebze için.
Ve tabi crostiniler içinde,
Sosları sıcak ve soğuk diye iki ye ayırmak lazım aslında, Bugün soğuk ve pek bilinmeyen, kalorisi az, ama kolay sos tarifleri vermeye çalışacağım.

Soğuk soslar

Gayet basit ama çok lezzetli bu sosları hemencecik yapabilirsiniz. Mayonez bu soslarda fazlasıyla kullanılıyor. Sarımsaklısını çok seviyorum onun dışında çok kalorili olduğu için pek tercih ettiğimi söyleyemem. Mayonezinizi evde de yapabilirsiniz. Lezzet sırlarında tarifi mevcut.

AVOCADOLU MAYONEZ


3 çorba kaşığı krema ( blendırla karıştırıp iyice koyulaştırın, sıvı olmayacak)
2 çorba kaşığı ketçap
2 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı Worcestershire sosu ( Bu sosu tek başına etlerde kullanabilirsiniz, evde bulundurmanızı tavsiye ederim, her yerde var ve gayet makul bir fiyatı var.)
Bir miktar mayonez ( siz ağız tadınıza ve sosun yoğunluğuna göre miktarı ayarlayın, olabildiğince az koyun)
1 avocado
Tuz
Ve dilediğiniz baharatlar

Tarifi gayet kolay, krema, ketçap, worcestershire, sosunu karıltırıp üstüne mayonezi ekleyin. Avocado'nun çevresini bıçakla keserek ikiye bölün, ortasındaki büyük çekirdeğe bıçağınızı batırın ve çekin hemen çıkacaktır. Kabuğun içinden avocado'yu sıyırın, ezip sosa ekleyin.
DİKKAT: Taze avocado zehir gibi acıdır. Eğer aldığınız avocado, çok yeşilse evde bir kaç gün olgunlaşmasını bekleyip sonra yiyin. Tazeyken yerseniz acı ve sevimsiz bir tadı vardır. Olgunlaştığında ise her yerde kullanılabilecek notr bir tada sahip olur.

Bu sosu, özellikle kızarmış karides , balık, tavuk, pilav ve sıcak suda bütün olarak pişirilmiş yumurtanın yanında servis edebilirsiniz.


TURP SOSU

Kolay ötesi bir tarif özellikle benim gibi turp sevenlerdenseniz bayılacaksınız.
Miktarı kendiniz ayarlayın.
Turpları rendeleyin, içine mayonezi azar azar ekleyin bir miktar sarımsak rendeleyebilirsiniz ama isteğe bağlı.
Bu kadar.
Tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Özellikle soğuk et servislerinde olağanüstü bir lezzet katacaktır.


ACI KIRMIZI BİBER SOSU

2 katı yumurta ( çevresi yeşil olmuşsa yemeyin, suyu kaynatıp altını kapatın, 11 dakika yumurtaları içinde tutarsanız tam kıvamında bir lop yumurta elde edersiniz. )
1 çorba kaşığı dijon hardalı
1/2 küçük paket  krema
1/2 çay kaşığı kırmızı acı biber
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber

Yumurtaları ortadan kesin ve sadece sarı kısımlarını sos yapacağınız kaba alın. Çatalla iyice ezip, hardalı ekleyin. Tuz, karabiber ve acı biberi koyup karıştırın. Kremayı ve limon suyunu  ekleyip iyice karıştırın.
Zeytinyağlı kereviz, kereviz salatası, pirinç salatasında kullanabilirsiniz. Ayrıca tüm sebze salatalarında sos olarak kullanabilirsiniz.


NANE SOSU

Naneyi sever misiniz bilmem ama benim dolabımda mutlaka temizlenmiş taze nane vardır. En sevdiğim taze baharat diyebilirim. İşte size kolay bir sos. Ve bu sosu özellikle tarif ettiğim şekilde kullanın bayılacaksınız.

15-20 adet taze nane yaprağı
1 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi ( her yerde var)

Naneleri küçük bir kaba alın ve üstüne, bir kaç kaşık kaynar su koyup, demlenmeye bırakın. Soğumasına kadar bekleyin. Şeker ve beyaz şarap sirkesini ekleyip iyice karıştırın.
30 dakika bekletin .
Haşlanmış tüm sebzelerde kullanabilirsiniz. Ancak benim önerim ortadan ikiye bölüp, benmari usulü pişirdiğiniz kabakların üstünde servis yapmanız. Çok lezzetli süper hafif bir yemek, ya da et yanında garnitür olarak yenebilir.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...














Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı