11 Mayıs 2012 Cuma

KUŞKONMAZ MEVSİM LEZZETLERİ

Daha önce de vermiştim, tam mevsimi olduğu için, kuşkonmazlı tariflere devam.
Tazecikken yiyelim. Bugün size bir sürü tarif vereceğim. Bunların değişik versiyonlarını da, sevdiğiniz diğer tatlarla karıştırarak siz yaratabilirsiniz. Füme et yanına, spagetti ile salata olarak kısaca her yerde kullandığım bir lezzet. hiç bir şey yapmasam, haşlayıp tabağa alıyorum ve kuruyemiş gibi yiyorum. Tavsiye ederim.

YEŞİL SARI BAHAR LOKMASI

Kişi sayısı kadar haşlanmış yumurta ortası tam kayısı kıvamında olmalı
Her yumurtaya 4-5 adet olacak şekilde kuşkonmaz
Kızarmış ekmek ( tereyağı sürerek fırında kızartılmış olmalı)
Sızma yağ

Kuşkonmazları 15 dakika haşlayın. Daha sonra sızma zeytinyağı koyduğunuz tavada soteleyin. Bu arada ekmeklerinize tereyağı sürüp fırına atmış olmalısınız. Ve yumurtalarınızda kaynıyor olmalı.
Tabağa kızarmış ekmeği koyun, üstüne  ortadan kestiğiniz kuşkonmazların baş kısmınından bir kaç tane serin. En üste yumurtayı bütün halde koyun.
Tuz ve karabiber serpin. Tabağı servis ettiğiniz sırada bıçağınızın ucuyla yumurtayı delin ve sarı kısmının akmasını sağlayın. Şık bir sunum, harika bir lezzet. Farklı bir kahvaltı seçeneği.

KREMALI KUŞKONMAZ ÇORBASI


1 demet kuşkonmaz
1 çorba kaşığı kaliteli sıvı yağ
1 paket krema
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 bardak süt
İsteğe bağlı olarak 1/2 su bardağı mısır
Curry
Kimyon
Tuz
Karabiber
Yeterince su
Rende parmesan


Kuşkonmazların, sert kök kısmını kesin. Dilerseniz, dış kabuğunu sebze sayacağı ile temizleyin. Ben temizlemeden de kullanıyorum. Bir kısmını, dilediğiniz gibi kesin. Bir kısmını, boylamasına birer parmak genişliğinde kesin. Neden mi ? Bazılarını blendırla tamamen parçalayacağız , diğerlerini ağzımıza tadı gelsin diye içinde bırakacağız.
Tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyun. Üstüne, unu ekleyip kavurun. Kaynar suyu ilave edin. Sütü ilave edin ve karıştırın. Kaynamaya başlayınca, kuşkonmazların gelişigüzel kestiğiniz kısmını içine atın. Düzgün kestikleriniz kenarda kalsın.
Kuşkonmazlar yumuşamaya başlayınca el blendırı ile tamamen püre haline gelene kadar iyice karıştırın. Bu aşamada, diğer kuşkonmazları ekleyin. Mısır koyacaksanız onları da eklemelisiniz. Bahartları azar, azar tadına bakarak ekleyin. Ağzınızın tadına göre ayarlayın. Çorba pişip hazır hale geldiğinde, bir paket kremayı ekleyin ve bir taşım kaynatıp altını kapatın.
Tabaklara servis edip, üstüne parmesan rendeleyin.



3 ÇEŞİT KUŞKONMAZ SALATASI

İTALYAN USULÜ

1 demet kuşkonmaz
1/2 kilo mantar, ince dilimlenmiş ( fırçalayla yıkayın ince kıyım dilimleyin )
1'er kahve fincanı taze ot  maydanoz, tarhun otu ve Frenk soğanı evde ne var ve canınız ne isterse ekleyin.
1 demet bebek roka
2 tane limonun suyu
Tuz ve mümkünse taze çekilmiş karabiber
1 küçük sarımsak,
1 adet karanfil
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığırendelenmiş parmesan

Kuşkonmazları, 15 dakika benmari pişirin köklerini kesip yarıya bölün ve dış kısmını, sebze soyucu ile hafifçe alın. İnce kıyım mantarları içine atın. Tüm yeşillikleri, soğuk suda yıkayıp buzlu suda bekletin ve iyice kurutun. Benim tercihim elimle parçalamak siz dilerseniz bıçakla kesin ve hepsini bir kaba koyun.
Bir başlka kapta, zeytinyağı, limon, püre haline getirdiğiniz sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın ve üstüne dökün.
Bu salata olağanüstü lezzetli. Vazgeçemeyeceksiniz. Dilerseniz balsamic sirke ilave edebilirsiniz ama gerek yok yeterince lezzetli zaten.
MEKSİKA FASÜLYELİ KUŞKONMAZ SALATASI


1 demet kuşkonmaz
1 küçük kutu meksika fasülyesi
1 adet mor soğan
1 çorba kaşığı sumak
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 limonun suyu
Tuz
1 avuç keten tohumu

Kuşkonmazları iyice yıkayın. Benmari usulü bir süre buharda pişirin, 15 dakika kadar ve hemen buzlu suya alın ki pişmeye devam etmesin.
Sebze soyucu ile elinizdeki kuşkonmazın tamamını kabuğunu soyar gibi ince şeritler halinde kesin.
Tabağa alın. Üstüne ince doğradığınız soğanları ve meksika fasülyelerini ekleyin. Sumak dökün. Zeytinyağı, limon ve tuzla tatlandırın. Keten tohumlarını üstüne serpin ve servis yapın.
Diğer bir versiyon ki bu biraz daha kalorili olacak ama çok sağlıklı. Yine 5 dakika haşlayın, tavaya bir miktar yağ koyun bir avuç keten tohumunu atın ve kavurun. Keten tohumları kavrulunca kuşkonmazı ekleyin biraz çevirin. Tuz eklemeyi unutmayın, üstüne hiç bir şey eklemesenizde gayet lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Kolay ve lezzetli ....

Yarın kuşkonmaz tariflerine devam edeceğim, o kadar çok ki,

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...

2 yorum:

SELİN ♥ Lezzet Günlüğüm dedi ki...

Güzel yorumlarınız için teşekkürler, biz Ankaralıları en iyi yine biz anlarız :) Tunalıya yolum düştüğünde uğramak isterim size..
Kuşkonmazı nadir olarak tüketsek de zeytinyağlısını ben de çok severim, sizin değişik tariflerinizi de denemeliyim mutlaka... Ellerinize sağlık :)

Ayhan Demiral dedi ki...

Güzel tarifiniz için teşekkür.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı