19 Mart 2012 Pazartesi

60 GÜNDE İDEAL VUCÜT TARİFLERİ PAZILI BALIK

Bu aralar,  tam pazı mevsimi. Bilmem sever misiniz ? Yemediyseniz deneyin. Olağanüstü bir lezzet. Kendinden baharatlı, yeşil hiç böyle lezzetli olmamıştır.
Ayrıca, bal kabağının tam zamanı. Bizimkiler tatlısını seviyor, ama çorbası daha da güzel. Üstelik, balkabağından çorba mı olur diyen sabit fikirli insanların yorumu şöyle '' Harikaymış'' Deneyin.
Hindi sevmiyorsanız, tavuk onu da canınız istemiyorsa, balık ya da kabuklu bir şeyler seçin ( benim tercihim karides biraz pahalı ama inanın değer ( kolestrol derdiniz yok ise )  seçin. Pazı ile yapacağımız yemekte hangisini istiyorsanız kullanın.
Ucuz mu, ucuz ?  Sağlıklı mı, sağlıklı ? Lezzetli mi ? lezzetli.

İki yemeği aynı anda yapmak için,  küçük bir ön hazırlık yapalım. ( Kabakları soyulmuş alabilirsiniz artık, genellikle öyle satılıyor ve zaten gayet ucuz. ) Büyükçe bir dilim kabaktan, 4 kişilik çorba çıkıyor, ona göre almanızı tavsiye ederim. Kabağı yıkayın, minik parçalara ayırıp, üstünü kaplayacak kadar temiz su koyun ve haşlanmaya bırakın.
Diğer tarafta pazılarınızı soğuk su ile iyice yıkayın ve bir kabın içinde olabildiğince soğuk suya bir çorba kaşığı sirke koyup bekletin.

BALKABAĞI ÇORBASI


Bir dilim balkabağı ( büyükçe bir dilim )
Bir paket krema
Bir çorba kaşığı esmer şeker
Yeterince tuz
Curry
Bir tatlı kaşığı tereyağı ( koku için )
Bir kaç dal taze fesleğen
( Krema kullanmayacaksanız 1 büyük soğan bir çorba kaşığı un )

Balkabağınızı kaynattığınız suyun içinde blendırdan geçirin. Üstüne tereyağı ve baharatlarınızı ekleyip bir süre kaynatın. Şekeri ilave etmeyi unutmayın. Fesleğenleri bu şamada elinizle parçalayarak atın. En son kremayı ilave edin kaynatıp servis yapın.
Bu kadar kolay olmasına rağmen, bu derece harika bir çorba oluşuna inanamayacaksınız. Faydaları say, say bitmez.
Eğer krema kullanmıyorsanız, yağsız süt ya da hindistan cevizi sütü kullanabilirsiniz. Bu durumda , ilk başta biraz un kavurup,  soğan sotelemenizde fayda var lezzet için.
Ayrıca bu çorbaya mısır, mantar katabillirsiniz. Tarif benden üretmek sizden.


PAZILI TAVUK &  HİNDİ &  BALIK & KARİDES ( Ne Tercih Ederseniz )

Bir ya da iki bağ pazı ( Kişi sayısına göre ayarlayın)
2 adet kırmızı közlemelik biber
1 adet büyük soğan
2 adet sarımsak
Bir kaç dal taze soğan
1 adet elma
2 adet konserve bütün domates ( Yaz aylarında hazırladığım domatesler bittiği için artık Demko bütün domates kullanıyorum, tavsiye ederim. )
Bir tatlı kaşığı zeytinyağı
Curry
Zerdeçal
Kurutulmuş Kereviz yaprağı ( Tarifini vermiştim)
Balık yapacaksanız bir kaç dilim limonu üstüne koymayı unutmayın


Bir tavanın içine, katır tırnağı doğradığınız soğanı zeytinyağı ile birlikte atın ve soteleyin. Sarımsakları hemen atmayın, çok çabuk yanar unutmayın soğanlar sotelendikten sonra ince rendeleyerek katın ve ateşi kısın. Kırmızı köz biberlerinizi iyice yıkayın, çekirdek ve içindeki damarları çıkarıp, enine kesin ve bunları dört parçaya ayırıp, sotelenmesi için tavaya ekleyin. Taze soğanları ince halkalar halinde kesip ekleyin. Bu aşamada iyice yıkayıp dilimlediğiniz elmaları tavaya atın. Elmalar biraz yumuşadığında, dörder parmak doğradığınız pazıları atın, üstüne, iki adet domatesi doğrayın, zerdeçal, curry ve kereviz yaprağı dilerseniz karabiber ve kırmızı biber ekleyin ve kısık ateşte çok kısa bir süre demleyip,  altını kapatın. Fazla pişirmeyin fırına koyacağız.
Tavuk, balık ya da hindi etinizi fileto halinde alın. İki yanına çiğden biraz tuz ve karabiber serpip bir kenarda pazılar olana kadar terbiyelenmeye bırakın. Tavada çok az yağ ile iki tarafını mühürleyin ( pişirmeyin , sadece rengi değişsin bir kaç dakika yeter)
Hazırladığınız pazı karışımını, isterseniz bir borcama döküp, tüm et ya da balık dilimlerinizi üstüne koyup folyoyla kapatarak fırına atabilirsiniz.
Önerim, her porsiyonu ayrı yapmak, şık ve sunumu daha kolay. Fırın tepsisine sığacak büyüklükte yağlı kağıdı ikiye ayırın. İçine, önce pazılı karışımınızı, üstüne et yada balığınızı koyup kenarlarından katlayarak kapatın. Süt ve süt ürünlerine alerjiniz yok ise, üstüne mozerella atıp öyle kapatın.
Fırında 185 derecede 25 dakika pişirin. Tabaklara koyun, öyle servis yapın. Herkes kağıdı bıçağıyla kesip yesin. Dilerseniz herkes için ayrı bir et ya da balık koyabilirsiniz. Böylece herkesin gönlü olacaktır. İster balık , ister tavuk.
Bu yemek için kullanacağınız teknik ve sos alternatiflerini lezzet sırları köşemde bulabilirsiniz.
Bu tarife brüksel lahanası ve mantar ekleyebilirsiniz. Başka sebzelerle de deneyebilirsiniz. Emin olun hepsi harika olacaktır.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı