20 Aralık 2011 Salı

FRANSIZ YEMEKLERİ ŞENLİĞİ

Bugün tek bir yemek yerine, baştan sona bir akşam yemeği tarifi vermek istiyorum sizlere. Çok şık bir akşam yemeği, buram, buram Fransız.

BILDIRCIN YUMURTALI BEZELYE ÇORBASI


8 adet bıldırcın yumurtası ( Marketlerde bulabilirsiniz)
750 gram bezelye
1 soğan
2 sarımsak
Tuz
Karabiber
Tane kırmızı biber
1 adet küp şeker
Et suyu ve ya su
1 paket krema


Tencereye bir miktar yağ koyup yarım ay şeklinde doğradığınız ince soğanları atıp az bir süre kavurun üstüne, ortasındaki damarı çıkardığınız ve küp haline getirdiğiniz sarımsakları ekleyin. Biraz kavurduktan sonra bezelyeleri atın. Ve karıştırın. İki parmak üstüne gelecek şekilde et suyu, daha hafif olsun isterseniz su ekleyin. 1 adet küp şeker, tuz ve karabiber ekleyip kısık ateşte, pişmeye bırakın.
Bir tencereye bolca su ve ve yumurtaları atmadan önce, bir su bardağı elma sirkesi koyun ( Başka sirkede olur) Bıldırcın yumurtalarını ortasından bıçakla çizerek açın. ( Dağılmaması için ) . Tüm bıldırcın yumurtalarının içini çıkarınca kaynayan suya atın. Ve etrafı beyaz, içi akmaz hale gelene kadar pişirip, kağıt havlu üzerine alın ve kurumasını sağlayın.
Bezelye çorbanız pişince, içine kremayı ekleyip bir dakika daha kaynatın, tuz karabiber ve istediğiniz baharatları bu aşamada ekleyin. Blendıra koyup çırpın. Süzgeçten geçirerek, pürüzsüz hale gelmesini sağlayın.
Çorbanızı servis tabağına alın. ( Beyaz tabakta hoş görünecektir.) Üstüne kenarlarından sarkan beyazlıkları aldığınız yuvarlak bıldırcın yumurtalarından bir kaç tane koyun. Üstüne kırmızı biber serpin. Ortasına taze soğanın saplarını dikerek ve hafif bir zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

KADAYIFLI KARİDES SALATASI


1 adet havuç
1 büyük kırmızı dolmalık biber
1 adet kabak ( çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın)
1 sap taze sarımsak ( uzunlamasına ikiye bölün )
1 adet soğan
1 adet kuru sarımsak
1 adet limon kabuğu
7-8 adet jumbo karides
Tel kadayıf


Karidesleri donmuş ya da balıkçınızdan alabilirsiniz. Büyük boy olmasına özen gösterin. Bir kaba sızma zeytinyağı, limon suyu ve kırmızı biber koyup karidesleri içine atın ve marine olmaya bırakın.

Bir tavaya sıvı yağ koyun, ince halkalar halinde doğradığınız havuç ve taze sarımsakları tavaya ekleyin. Üstüne az miktarda su koyup folyoyla üstünü kapatın ve pişmeye bırakın. Diğer bir tavaya sıvı yağ koyup, kırmızı biber ve sarımsağı bütün olarak 2-3 dakika kavurun ve kenara alın. Aynı tavada ikiye ayırıp birer parmak kestiğiniz kabakları, biraz kimyon, karabiber ve tuz ekleyerek kavurun ve biberlerin üstüne ekleyin.
Marine ettiğiniz karideslerden bir tanesini alın tüm çevresini kuyruğu açıkta kalacak şekilde tel kadayıfla sarın ve iyice kızartın. Tamamı kızarınca. Tüm sebzelerinizi bir tabağa koyun. Üstüne ince doğradığınız maydanoz ve yeşil taze soğanları balsamik sirke, limon, tuz ve dilerseniz sevdiğiniz yakışacağını düşündüğünüz baharatları ekleyin.
Bu karışımı servis yapacağınız tabağa alın. Üstüne karidesleri koyup, zeytinyağı gezdirin. Bir miktar kırmızı biber ekerek servis yapın.

BEZELYELİ FİLETO BALIK


5-6 adet yeşil fasülye
5-6 adet yeşil bezelye ( Tane değil bütün bezelye)
Bir kaç sap taze soğan
Bir avuç taze tarhun otu
6 adet balık fileto  ( Dil, levrek ( orta boy) )


Taze bezelyeleri, kabukları ile birlikte, verev olarak, bir cm kalınlığında kesin. Fasulyeleri de aynı şekilde kesin. Taze soğanları, uzunlamasına ikiye ayırın ve ince ince doğrayın. Wok tavanın içine biraz tereyağı koyun ve tüm sebzeleri içine atın, biraz su ekleyin ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
Bu arada balığın üstüne kırmızı pul biber, deniz tuz ve ince kıyılmış tarhun otu koyun ve ikiye katlayın.
Wok tavanın içindeki sebzelerin üstüne, tuz, karabiber ve tarhun ekin ve karıştırın. Suyunu çok fazla çekmişse biraz sıcak su ekleyin ama fazla olmasın. Biraz buhar yapacak kadar yeterli olacaktır.
Balıkları bir ızgara, ya da buharda pişirmek için gerekli aparatlar dan kullanarak, wok tava'nın içinde pişen sebzelerin üstüne yerleştirin. Sebzelerin buharıyla bir kaç dakikada pişecektir.
Servis tabağına önce, sebzeleri, üstüne balığınız yerleştirip, üstüne , ince kıyılmış tarhun otu ve kırmızı biber,biraz zeytinyağı,  gezdirerek servis yapın.


KARAMELLİ ÇİKOLATALI MUS


Eskiden hepimizin evinde kıbrıstan gelen kahverengi cam payrex takımlar vardı. Onların komposto tabaklarını hatırlıyorsanız ölçümüz o, veya ona benzer bir cam kese olacak avuç içine sığan cinsten derin.

Kasenin içinde 1 parmaktan biraz az kalacak kadar şeker
Kasenin içinde 1 parmak olacak kadar krema
5 yumurta
1,5 avuç damla çikolata

Tavayı ısıtın ve şekeri azar, azar koyarak spatulayla eritin, karamelize olmasını sağlayın. Ancak katılaşmamasını dikkat edin. Devamlı karıştırmayı sakın unutmayın.
Şeker kahverengi hale gelince yavaş, yavaş kremayı ekleyin. Kahverengi yoğun ve yapışkan bir krema haline gelene kadar karıştırmaya ve pişirmeye devam edin. Önerim yapışmaz bir tava ve slikon bir spatula kullanmanız.

Bu karışımı, sıcakken damla çikolataların üstüne dökün, karıştırıp bırakın ve erimesini sağlayın. Diğer tarafta, yumurtaların beyazını, köpük haline gelene kadar çırpın. Bu köpükten bir miktar alarak, çikolatanın içine koyun ve spatula ile karıştırın. Bu işlemi yaparken çikolata çok sıcak olmamalı. bir miktar karışınca tam tersini yapın. Çikolatayı, yumurta ile karıştırın. Bu işlemleri yaparken spatula ile nazikçe karıştırmaya dikkat edin. İyice karışıp tek renk olunca buzdolabına koyun ve iki saat bekletin.
Servis tabağına kaşıkla yumurta şeklinde koyun yanlarını, çikolata, meyve ve dondurma ile süsleyerek servis yapın.






Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı