14 Kasım 2011 Pazartesi

EĞLENCELİ ATIŞTIRMALIKLAR PATATES


Atıştırmalık serisine devam etmeye karar verdim, en çok takip edilen sayfalar oldu çünkü.
Bu arada, sayfamı takip eden, arkadaşlarına öneren, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak daha çok izleyicim olmasını sağlayan, herkese çok teşekkür ederim. İnanın, bugüne kadar yaptığım diğer işlerden, çok daha fazla heyecanlandıran bir şey bu. Google'da istatistiklere bakıp, her gün daha fazla insan tarafından takip edildiğimi görmek, müthiş bir haz. Tekrar, tekrar teşekkürler.

Bugün çok kolay patatesli atıştırmalıklar tarif etmek istiyorum. Hem kolay hem lezzetli,

FIRINDA ÇEŞNİLİ ÇITIR PATATES


Fırını 250 dereceye getirin. Patateslerinizi kabuklarıyla iyice yıkayın, ama soymayın. Benim önerim fırçalamanız, patatesin kabukları ve pisliği fırçayla hemen gidecektir. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin, patatesleri büyükse dörde, küçükse ikiye bölün. Tepsiye yerleştirin, Üstüne sızma zeytinyağı, tuz, karabiber, curry, haşhaş tohumu serpin. Acı severseniz kırmızı pul biber de harika olur. Yaklaşık 20-30 dakika fırınınızın durumuna göre pişirin. Dışı altın rengi olup kızaracaktır. Çatalla kontrol edin, çatal kolayca batıyorsa olmuş demektir.

DOMATES SOSLU RENDE PATATES


Bu aralar en sevdiğim tarif diyebilirim. İster etin yanına, ister sabah kahvaltısında peynirlerle birlikte harika bir lezzet ve tabi ki çok kolay.

Patatesleri rendeleyin tuzlu ve buzlu suya atın. Bir süre bekletin. Derin bir kaba tüm patatesleri içine alacak şekilde kızartma yağınızı koyun. Patatesleri iyice süzüp, kağıt üstünde kurutun ve kızartın.
Çok ince rendelendiği için, kısa sürede kızaracaktır.

Diğer yanda rendelediğiniz sarımsakları ve domatesleri tereyağı ya da sıvı yağda suyunu bir miktar çekene kadar pişirin. Üstüne, tuz varsa ince kıyılmış taze fesleğeni ocaktan almanıza yakın ekleyin.

Patatesleri tabağa koyup, üstüne domates sosunu bolca dökün.

PATATES PANCAKE


Sıvı yağ
1 kilo patates
2 yumurta
1 büyük soğan
1/2 bardak süt
1/2 - 1 su bardağı arası un
Tuz
Biber
Curry
Zerdeçal
Taze nane
Taze fesleğen
Ve ya sevdiğiniz tüm yeşillikler

Patatesleri soyup rendeleyin ve buzlu suya koyun. bir süre bekletip iyice süzün. İçine soğanı rendeleyin, süt, yumurta, tuz ve diğer baharatları ağız tadınıza göre ilave edin, yeşillikleri ince kıyım yaparak ekleyin. Kıvamı biraz suluca olacak şekilde, unu ayarlayarak dökün. Unun kararını size bırakıyorum.
Büyükçe bir tavada, yağı iyice kızdırın. Çay tabağı büyüklüğünde, patates karışımını tavaya alın ve her iki tarafını, altın rengi olana kadar kızartın. Bir kağıt havlunun üstüne koyup, fazla yağını alın.


PATATES PÜRESİ ( HAVUÇLU, SARIMSAKLI, KEREVİZLİ)


Patates
Dilerseniz kereviz, havuç, yer elması ...
Sarımsak
Krema
Taze nane, kekik, fesleğen, biberiye
Parmesan
Tereyağı
Dilediğiniz tüm baharatlar
Tuz

Daha önce püre tarifi vermiştim. Okuyanlar bilir, bu sadece bir hatırlatma olacak. Patatesleri haşlayacağınız suyun çeşnilendirilmesi, çok önemlidir,lezzet burada başlar. Suya elinizde olan ve çeşnilendirmenize yarayacak bir kaç malzeme atın, taze nane, kereviz sapı, taze biberiye, taze kekik, hepsi olur. Ben haşlama suyuna mutlaka en az bir ya da çok fazla yapacaksam iki bardak süt koyuyorum. Sadece suyla haşlamak o kadar lezzetli olmuyor çünkü. Suyunuz kaynamaya başlayınca içine attığınız otları alın ve rendelediğiniz patatesi içine atın. Bu aşamada içine havuç, kereviz, yer elması rendeleyebilirsiniz. Bu malzemelerin hepsini bir arada kullanabilir ya da patatesle birlikte, sadece birini tercih edebilirsiniz, seçim sizin. Tüm malzeme haşlandıktan sonra süzün. Tencereye dilediğiniz kadar tereyağı ekleyin, seçim sizin. Patates ve diğer malzemelerinizi atın. Üstüne krema ekleyerek iyice ezin. Krema miktarını ayarlamak için azar, azar dökün. Bazı insanlar püreyi katı, bazıları daha akışkan sever, tercihinize göre krema miktarını arttırıp azaltın. Haşhaş tohumunu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Ya da bir süre kavurduğunuz tereyağlı sarımsakları yine bu aşamada ekleyin. Tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatları koyup karıştırın. Ve bir miktar parmesanla şaheserinizi noktalayın. İnanın bu püreye bayılacaksınız.

PATATESLİ PUFLAR


Yukarıda tarif ettiğim püreyi biraz katı olacak şekilde yapın. Sıkma tabancanız var ise ona yoksa, ince naylon torbanın içine püreyi koyun. Torbanın ucunu, makasla kesin. Fırın tepsisine, yuvarlak toplar şeklinde patates püresini belli aralıklarla sıkın. Fırında 185 derece ısıda, üstleri kızarana kadar tutun. Fırından almadan önce üstüne dilerseniz, cheddar peynir ya da pastırma koyarak bir kaç dakika daha bekletin patates puflarınız hazır. Bu pufları patatesten kestiğiniz ince dilimleri daha önceden kızartıp, patatesi tabak olarak kullanacak şekilde fırına verebilirsiniz.

PATATES DOLGULU MANTAR

Çok küçük olmayan mantarların içini oyun ve temizleyin. Fırını 185 dereceye getirin. Mantarların içine tereyağı koyup fırına verin. Yaklaşık 15 dakika fırında piştikten sonra, çıkarıp içine hazırladığınız patates püresini koyun ve patateslerin üstü kızarana kadar fırına tekrar koyun. Dilerseniz parmesan rendeleyip bir miktar fırında eritin ve servis yapın. Farklı bir sunum yapmak isterseniz tarifi aynen uygulayın ince doğradığınız soğanları bir miktar esmer şekerle karamelize edin ve mantar tabaklarının üstüne koyarak servis yapın.


 AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ι simply ωisheԁ to stop and
saу thanks for enabling me go loοk at.
Stop by my web page ... juegosmotos

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı