15 Kasım 2011 Salı

EĞLENCELİ ATIŞTIRMALIKLAR HOLLANDAISE SOSLU

Bugün size, bir sos klasiği olan, hollandaise sosun en klasik tarifini, lezzet sırları köşemde verdim.
Peki bu sosu nerede kullanalım. Eğlenceli atıştırmalıklar serisine devam edelim ve sosumuzla birleştirelim.


Hollandaise Soslu Yumurtalı Sandviç

Sosumuzu zaten hazırladık, geri kalanlar çok kolay. Bir dilim ekmek alın, şekil vermek istiyorsanız dilediğiniz gibi kesin. Üstüne, biraz tereyağı biraz da yarından kestiğiniz sarımsağı iyice sürün. Ve kızarması için fırına koyun. 180 derecede 5 dakika yetecektir.
Bir kabta bolca su ısıtın. İçine elma sirkesi ve tuz ekleyin. Yumurtayı kırın ve çorba kepçesinin üstüne koyun. Kepçeyi yavaşça, kaynayan suya batırın ve yavaşça yumurtayı suya bırakın. böylece dağılmaz.
Kızaran ekmekleri servis tabağına alın. Üstüne yumurtayı ve sosunuzu dökün. Dilerseniz yeşil soğanı ince kıyarak ya da diğer yeşilliklerle servis yapın.
Bu tarifi kullanarak benedict egg yapabilirsiniz. Türkçe bir isim yazmadım, çünkü yemeğin orjinal adı bu.
( Benedict evli adam demek egg'de bildiğiniz gibi yumurta. Ama aziz Benedict'te var . Siz bir isim bulun artık. )
Tarifi aynen uygulayın. Aralara, pastırma, salam, ıspanak gibi farklı katların birkaçını bir arada ya da tek tek ekleyerek, bu yumurtayı yapıp, krallara layık bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.

Hollandaise Soslu Kuşkonmaz ve Bonfile Dilimleri

Kuşkonmazlarınızı, renklerini kaybetmeyecek kadar haşlayın ve hemen buzlu suya koyun ki pişmeye devam etmesin. Sert kök kısmını kesin. Üstüne sosunuzu dökün. Dilerseniz yanına, strogonof ( ince parmak şeklinde ) kestiğiniz, tereyağını biraz kızdırıp, kırmızı şarap, kekik, tuz, karabiber, zerdeçal ekleyerek kızarttığınız bonfilelerinizle servis yapabilrisiniz. Aynı tarifi tavuk ve balıklada yapabileceğinizi söylememe gerek yok sanırım.


Hollandaise Soslu Somon

Somon balığı zaten yağlıdır, bu nedenle hiç yağ koymadan fileto kısmının öncelikle derili yüzünü daha sonra diğer yüzünü kızartın. aslına bakarsanız bu tarifte ek hiçbirşeye gerek yok, sosu üstüne dökün, yanına roka yaprakları serperek servis yapın. Enfes ve çok kolay.


Hollandaise Soslu Pastırma Sarma

Bu anladığınız üzere tamamen şahsıma ait bir tarif ama beğenecek hatta bayılacaksınız. Öncelikle bir kabın içinde yapacağınız kişi sayısına göre, bir kaç macaron, ince kıyılmış, tere, roka ve maydonozu karıştırın. tereyağında hafifçe kızarttığınız pastırmaların içine, bu karışımı koyup dolma gibi sarın. Dilerseniz, biraz haşladığınız taze soğan saplarıyla bağlayarak daha şık bir sunum yapabilirsiniz. Üstüne sosunuzu dökün. İnanılmaz bir tad.





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı