25 Kasım 2011 Cuma

BİN ÇEŞİT BÖREK

Börek, yemeside yapması da kolay oldukça besleyici ve yanına salatayla ana öğün olarak kullanabileceğiniz harka bir tat.
Bildiğimiz klasik böreklerden biraz farklı tarifler vereceğim size. Yapması ve yemesi kolay olanlardan. Elimden geldiğince burada, Türklerin çok bilmediği ve kadın, erkek herkesin yapabileceği tarifler vermeye çalışıyorum. Umarım severek deniyorsunuzdur.
İlk tariflerimiz, milföy hamuru ile çok hızlı yapabileceğiniz tarifler.


AĞZI AÇIK AYRAN DELİSİ
Bir paket kare milföy hamuru
1 soğan
Sıvıyağ
1 avuç Bezelye
1 adet Havuç
4-5 adet Yer elması
1 adet Patates
1 -2 adet Kereviz
1/2 bardak et suyu
1 tutam kekik
1 tutam zerdeçal
1 tutam curry
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
Köfte İçin
1/2 kilo kıyma ( % 80 dana %20 koyun karışık olsun)
1 yumurta
1 avuç bayat ekmek
Taze nane
Taze fesleğen

Neden mi ? Bilmiyorum, görüntüsüne en yakışan isim, bu olduğu için sanırım. Bu tarifte et ve sebze aynı anda çok yakışıyor. Ancak, dilediğiniz şeyleri
Tavayı ısıtın, bir miktar sıvı yağ koyun.  1 adet soğanı ince kıyım yaparak soteleyin. Üstüne, tüm sebzelerinizi, küçük küpler olacak şekilde bölüp koyun. Biraz soteleyin ve et suyunu ekleyin. Tüm baharatlarınızı ekleyip pişmeye bırakın. Diğer tarafta kıymanızın ortasını havuz gibi açın. İçine bir yumurta, bir tutam tuz, kimyon, bir avuç bayat ekmek ( blendırdan geçirin,) ince kıyım taze nane ve  fesleğen koyup karıştırın. Köftelerinizi iki şekilde kullanabilirsiniz. 1.şekil, tüm malzemeleri, milföyün içine koyup, üstüne iki tarafını kızarttığınız köfteyi kare şeklinde, kapak gibi malzemelerin üstüne kapatıp kullanabilirsiniz. Ya da, sebzelerinizi pişirdikten sonra, kavurduğunuz minik köfteleri kızartıp, içine koyarak bütün halinde harç olarak kullanabilirsiniz. Karar sizin.
Milföyü unlayıp, bir miktar açın. Malzemeleri içine koyup, dört yanından kapatın. Ama tamamen kapamayın. Ortası açık kalsın.Malzemelerin tamamı pişmiş olduğu için 185 derecede 15-20 dakika yeterli olacaktır. Servis yaparken üstüne taze otlar serpmenizi öneririm.

DOMATESLİ BEKAR BÖREĞİ

Niye mi, çünkü aşırı kolay. Kare milföyü alın, oklavanız yoksa açmayın. ÜStüne bir miktar zeytinyağı koyun. Milföyü tuz ve karabiber ile tatlandırın. Üstüne, evinizde hangi peynir varsa tercihen cheddar, parmesan ya da  dilediğiniz herhangi bir peynirden rendeleyin ya da dilimleyin. Üstüne bir dilim domates koyun. Domatesin üstüne zeytinyağı, tuz, biber ekleyin. Taze ne ot var ise onuda koyup fırına atın 185 derece 15-20 dakika bu kadar basit.



BONFİLE VOL AU VENT

Yapması hiçte zor değil ve çok havalı. Misafirleriniz için hoş bir görüntü istiyorsanız vol au vent ideal. Milföylerden yaklaşık avuç içi büyüklüğünde bir yuvarlak kesin. ( Bardakla yapabilirsiniz. ) Bir adet, yuvarlak tabak olarak kullanılacak. Onu en alta koyacağız. Diğer tüm yuvarlakların, içinden de bir yuvarlak kesip, bir kaç tane halka oluşturacağız. Ve bunları üst, üste koyarak, bunlardan bir milföy tabak oluşturacağız. Bu tabakların üstüne, bir yumurtanın sarısını sürüp, fırına koyun. 185 derece10 dakika yeterlidir. Tabaklarınız hazır olunca bir kenara koyun. Ön pişirme tamamdır. Milföylerinizi bu şekilde, dilerseniz buzdolabında bir kaç gün bile bekletebilirsiniz.
Bu arada,  içini hazırlamak için, sadece sebze, yada stragonof etler kullanabilirsiniz.Tereyağını tavaya koyun.
Kişi sayısına göre dilediğiniz kadar malzeme kullanabilirsiniz. Etleriniz çabuk pişsin istiyorsanız, dilerseniz bir gün, dilerseniz bir kaç saat önceden, kırmızı şarap, kekik, tuz ve sızma zeytinyağı ile terbiye edin.
Etleri tavaya atıp, iyice pişirin. İçine başka hiçbir şey koymayın. İyice pişince ateşten almadan önce, içine bir tutam ince kıyılmış, maydanoz, fesleğen ya da nane atın.
Vol avu vent'lerin içine malzemelerinizi eşit şekilde koyun. Ve yeniden fırına koyup 5-10 dakika daha pişirip. Servis yapın. İkinci pişirme işlemini misafirleriniz geldiğince yapacaksanız, milföy hamurunun ıslanmaması için malzemeleri koymayın. Misafiriniz gelince hemen içine yerleştirip, fırına koyarak taze, taze servis yapabilirsiniz.


KREMALI MANTARLI BÖREK

Bu tarif kesinlikle favorilerimden birisi. Krema ve mantar ikilisini çok severim. Çok az malzeme kullanacağız.

1 paket milföy
1 paket mantar
1 paket krema
Tuz
Karabiber
Curry
Taze otlar ( Ne isterseniz)

Tavanın içine bir miktar sıvıyağ koyun. Üstüne mantarları, dilimleyerek atın ve soteleyin. Üstüne, tuz, karabiber ve curry ekleyin. Mantarlar pişince, ( suyunu bırakıp, yeniden susuz kalınca ve küçülünce piştiğini anlarsınız ) ocaktan alın ve içine taze otlarla, bir paket kremayı ekleyin ve karıştırın.
Milföy hamurunuzu, oklavayla açın ve biraz sızma zeytinyağı, tuz, karabiber ile tatlandırın. Malzemeleri milföyün bir köşesine ve diğer köşeyi üstüne katlayın. Ve kenarlarını parmaklarınızla basarak kapatın. Üstüne yumurta sarısı sürün ve fırına atın. 185 derecede 20 dakika kadar pişirin. O la la çok güzel bir tat...



Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı