2 Kasım 2011 Çarşamba

BAYRAM KEYİF MENÜSÜ

Bayramda evde olanlar sıkıntıdan ya da gezmekten kendilerini yemeğe verecek ve kilo alacak. Aman ha bunu yapmayın.
Ya da en azından biraz akıllıca yapın. Baklava gibi ikramları akşam yediden sonra kabul etmeyin. Canınız çok tatlı istiyorsa ve illa tüm tatlıları yiyecekseniz yemekten vazgeçin.
Aslında kilo işi tamamen bir denge işi bana göre. İki saat o kalori bu kalori diye hesaplamaya gerek yok. Ne yakarsanız ondan az yemek zorundasınız. Basit ...
Bu durumda bayram'da yiyeceğiniz, mis gibi yağlı kavurmanın yanında mümkünse mor marul salatası ve arkasına ananas tüketin ki sindirim sisteminiz iyi çalışsın ve fazladan karbonhidrat ve şeker depolamayın.
Sonuçta unutmayın bedenimiz, saygı duymamız ve korumamız gereken en önemli varlığımız. Onu koruyamazsak, çocuklarımıza haksızlık yapmış oluruz.
Ayrıca istediğin mağazaya girip istediğin kıyafeti alabilmek harika bir duygudur. İnanın. Biraz dikkat. Her şeyi yiyelim ama, abartmadan. Baklava mı yiyeceksiniz? Bir tane sini yavaş yavaş yiyin tadına vara vara illa beş tane yemek gerekmiyor ki.Sonuçta önemli olan tonlarca yemek değil. Yediğinden keyif almak.

Gelin bayram için, harika, lezzetli, ama makul bir menü hazırlayalım kendimize ve misafirlerimize.


Terbiyeli Gökkuşağı Çorbası

Bir çorba kaşığı sıvı yağ
İki çorba kaşığı un
2 bardak su
2 bardak et suyu
Parçalara ayrılmış bir avuç tavuk göğsü
Sarı, kırmızı, yeşil biber büyüklerden bir küçüklerden bir kaç tane olacak şekilde
1 küçük kutu konserve ya da o oranda haşlanmış taze mısır
1 parça noodles
1 yumurta
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber

Dilediğiniz sıvı yağdan, bir çorba kaşığı tencerenize koyun, ateşin altını hafifçe açın. Üstüne, iki çorba kaşığı un atın ve kavurun. Et suyunuz var ise, ( ki her kadının evinde olmalı) yapacağınız ölçüye göre, 2 bardak et suyu, 2 bardak sıcak normal su kullanın . Et suyundaki yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olacaktır. Ve vücudunuzda diğer yağlar gibi takılıp kalmayacaktır.
Diğer bir tavada, şerit halinde doğradığınız biberlerinizi kavurun. İççine mısırlarınızı da ekleyip bir iki dakika çevirin. Bu karışıma bir çay kaşığı tereyağı ekleyin. Tüm malzemeleri kaynayan et suyunuzun içine atın.
Üstüne, noodle , tuz ve var ise beyaz biber ekleyin. Noddle pişince, bir tabakta iyice karıştırdığınız yumurta ve limon suyunun içine çorbadan birer kaşık alarak yavaşça ısıtın ve çok yavaş çorbaya ekleyin. Eğer hemen eklerseniz beyazları pişecektir.
Servis yaparken, üstüne taze soğanın yeşil kısımlarını ve dilerseniz maydanoz koymayı ihmal etmeyin. Lezzetli, doyurucu, az kalorili, huzurla yiyeceğiniz bir çorba.


CENNET SALATA

1 adet patates
1 adet kereviz ( küçükse iki ya da üç olabilir)
1 kaç dal karnabahar
1 kaç dal brokoli
6-7 adet brokoli
4-5 adet kuşkonmaz
1 adet havuç
4-5 adet yer elması
1/2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 adet mandalinanın suyu
1 çay kaşığı dijon hardalı ya da elinizde hangi hardal varsa...
Tuz



Tüm malzemeleri, buharda pişirin. Yeşil olanları, ayrıca pişirip, biraz haşlanınca buzlu suya koyarsanız, hem yeşilliğini, hem tazeliğini kaybetmeden kalırlar, buna dikkat edin.
Bir kapta önce , zeytinyağı ve hardalı karıştırın. Üstüne limon suyu, mandalina suyu ve mandalinanın etli kısımlarından elinizde kalanları ayrıca, tuzu ekleyin.
Tüm malzemelerinizi bir kaba alın. Mümkünse beyaz çukur bir kap olsun. Üstüne sosu ekleyin. Afiyetle ve korkmadan yiyin.
Dilerseniz, düz küçük tabakların altına roka sererek, üstüne salata malzemenizi koyup, birer kişilik porsiyonlar halinde servis yapabilir, mısır, domates ve küçük turplarla süsleyebilirsiniz.
Ayrıca aynı malzemelerle yapacağınız kremalı sebze çorbası olağanüstü olacaktır.



KAVURMA MODERN VERSION ( AZ KALORİLİ BOL LEZZETLİ)

Bu yemeği ister dana, ister kuzu etinden yapın tercih size kalmış. Mümkünse, etlerinizi bir gün derin dondurucu da bekletip, öyle kullanın, taze kesilmiş et yemek pek iyi bir şey değil. ( Küçük bir bilgi)
Klasik kavurma tarifi yapmayacağımı baştan belirteyim, ama seveceğinizi garanti ederim. Şimdiye kadar kavurma yapmayan genç nesil için minik bir hatırlatma yapayım. Kavurma, bayramın ilk günü genellikle kahvaltı yerine yapılır. Kurban eti kesilir kavurma ayrılıp hemen eve yollanır. Kuyruk yağları parçalanıp tencereye atılır, eriyince etler eklenir, kendi suyunda, tahta kaşıkla çevirilerek pişirilir ve en son baharatlar eklenir. Doğal olarak oldukça yağlıdır. Bilin yapmayın.

Gelelim Yeşimce haline,

Etin az yağlı yerinden kişi sayısına yetecek kadar kurban eti ( Mümkünse bir gün bekletilmiş)
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı et suyu


Etinizi küçük kuşbaşı dilimlerine ayırıp, bir kaba koyun, üstüne taze kekik, tuz ( deniz tuzu iyi olur), karabiber ve dilerseniz kırmızı biber atın, bir kaşık sızma zeytinyağı koyup, iyice yoğurun üstünü strech filmle kaplayıp bir süre bekletin.
Dökme tencereniz var ise, yemeğiniz ağır pişeceği için, daha lezzetli olacaktır. Yağlarınızı ve et suyunu tencereye koyun. Üstüne etlerinizi ekleyin, ocağın altını iyice kısın. Zaman, zaman kontrol ederek etinizi çok ağır ateşte pişirin. Bu işlem yeterince ağır yaparsanız, etleri kestiğiniz büyüklüğe göre en az bir saat sürecektir. Daha lezzetli olsun isterseniz, arpacık soğan ve sarımsakları sadece başlarını keserek, etlerle birlikte içine atın.
Gayet basit ve lezzetli.
Servis yaparken çukur bir tabağa aldığınız kavurmanızın üstüne, fırında kavurduğunuz bademleri serperek servis yapabilir yemeğinize ayrı bir lezzet katabilirsiniz.


CEVİZLİ KAYMAKLI BALLI

Krep
Bal ya da çikolata sosu
Kaymak
Ceviz ya da fındık ya da badem
Muz

Bu harika yemeği tatlısız bırakacağımı düşünmediniz herhalde. Kolay ve lezzetli, baklavaya göre daha insaflı bir tatlı tarifi vereceğim. Sadece bayramda değil her zaman yapabilirsiniz.
Krep tarifi daha önce vermiştim. Kreplerinizi yemek tabağı büyüklüğünde pişirin. Krep'in sadece bir köşesine, diğer bir kapta karıştırdığınız kaymak, bal, ceviz karışımını ince bir katman halinde sürün. ( Karışımda oranları size bırakıyorum, insaflı olmanızı umuyorum.). Bir bütün muzu, karışımın üstüne koyup çevresini kreple sarın. birer parmaklık daireler kesip, üstüne biraz ceviz ve bal gezdirerek servis yapın.




AFİYET BAL ŞEKER OLSUN, BAYRAMINIZ KUTLU, YÜREĞİNİZ FERAH , SAĞLIĞINIZ, MUTLULUĞUNUZ BOL OLSUN...





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı