17 Ekim 2011 Pazartesi

YEŞİMCE MİDYE TARİFLERİ



Daha önce bloğumu okuyanlar, deniz ürünlerini sık kullandığımı öğrenmiştir. Deniz ürünleri hakkında bir uyarıda bulunmak istiyorum. Çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri tüketmemeye dikkat edin. Gıda kaynaklı, zehirlenmeye neden olabilir. Ama gerektiği gibi pişirirseniz, sorun yok ...
Bu uyarı, benim tariflerim için değil... Rahatça uygulayabilirsiniz. Bugün, kabuklu midye tarifleri verdim. Bulamazsanız üzülmeyin, tüm tarifleri kabuksuz uygulayın. Donmuş midye satılıyor nasıl olsa.
Bir de basit önerim var. Zeytinyağlı enginarı bildiğiniz gibi yapın. Bir fark yaratın, içine midye ekleyin. Bayılacaksınız.
Neyse gelelim tariflerimize

YEŞİM USULÜ SARHOŞ MİDYE

1 kilo midye ( kabuklu, bulamazsanız kabuksuz donmuş olabilir)
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı iyi kalite zeytinyağı
6-7 adet küçük boy arpacık soğanı
1 su bardağı beyaz şarap
3-4 dal safran
Tuz
Taze nane

Kabuklu midye bulduysanız, ( harika ) midyeleri temizlemek için, 2 litre suyun içine, bolca elma sirkesi ve limon suyu koyun, midyeleri içine atın, ağızları açılıncaya kadar ısıtın ve içini temizleyin.
Midyelerin içini boşaltın ve suyun altında fırçayla iyice yıkayın. Dilerseniz sirkeli suda bir süre daha kaynatın. Kabuğu açılmayan midyelerle hiç uğraşmayın, atın.
Mümkünse döküm bir tencere alın, içine az miktarda tereyağı ve zeytin yağı koyup orta ateşte ısıtın. Arpacık soğanı ekleyin 5 dakika soteleyin ve ince doğradığınız sarımsağı ekleyin. Birkaç  dakika daha soteleyin. Domates, taze nane, safran, maydanoz, kekik, şarap, tuz ve karabiberi ekleyin.
İyice karıştırın ve kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca, midyeleri ekleyin, iyice karıştırın, sonra tencerenin kapağını kapatın. Dilerseniz kabuklarıyla da atabilirsiniz. Ama o zaman midyenin ağzını açıp içini iyice yıkamayı unutmayın. 10 dakika kadar midyeleri pişirin.
Bu kadar basit. eğer midyelerinizi kabuklu pişirdiyseniz, olduğu gibi servis tabağının ortasına koyup servis yapabilirsiniz.

Servis Önerim : Kabuklu deniz ürünlerine, makarna çok yakışıyor. Spagetti ve ya  linguine pişirin. Tabağın ortasına makarnayı, üstüne sosuyla midyeyi koyun üstüne parmesan rendeleyin. Alkış alacağınızı garanti ederim.


BİR TAŞLA ÜÇ MİDYE TARİFİM

1 kilo midye
Tereyağı
1/2 su bardağı ekmek kırıntısı
Sarımsak
Curry
Safran
1/2 su bardağı et suyu
1-2 adet közlemelik kırmızı biber
Soya sosu
Mascarpone ( ya da krema ve ya labne)
Hellim Peyniri
Brokoli
Brüksel Lahanası
1 çay bardağı kadar Mısır
1-2 çorba kaşığı kadar Oyster sos
1 çay bardağı kadar Mantar
1 avuç kadar Soya Filizi


Wok tavanız var ise, bu tarifte kullanmanızı öneririm, karıştırması kolay olsun diye.
Kabuklu midyelerinizi, bir önceki tarifte olduğu gibi temizleyin. Dilerseniz fırçayla temizleyip bir kaç dakika fırında ısıtarak da ağızlarını açabilirsiniz. Açılmamış midye çıkarsa atın.  Kabuktan midyeleri çıkarın ve sirkeli suya koyun. Kabukları fırçayla iyice yıkayın ve zedelemeden ikiye ayırın, çünkü, onları tabak olarak kullanacağız.
Kalan midye fırın tepsisine yerleştirin. Üstüne bir miktar soya sosu dökün. 165 derecede 10 dakika kadar pişirin.
Tavaya, bir miktar tereyağı atın. Üstüne, 1/2 su bardağı ekmek kırıntısı atın. ( Bayat ekmeklerinizi blendırdan geçirerek elde edin. Cevizli ya da çavdar daha lezzetli oluyor, bayat ekmeğiniz yoksa taze ile yapın.)
Üstüne, kırmızı köz biberleri ince küp şeklinde doğrayın ( tam mevsimi), ince doğradığınız sarımsağı ilave edin. Dilediğiniz baharatları bu aşamada koyabilirsiniz. Önerim curry, safran tuz ve karabiber. Bir miktar et suyu koyup, kaynamaya başlayınca, midyelerin 3/1 ini ekleyin. Midyeler istediğiniz kıvama gelince, ocaktan almadan bir kaç dakika önce, üstüne iki çorba kaşığı mascarpone ekleyin. Yoksa labne ya da krema da olur. İyice karıştırın ve midye tabaklarına bölüştürün.

2. KUŞ

Diğer tavaya yine biraz tereyağı koyun, içine ince uzun kestiğiniz hellim peynirini koyun. İki tarafı kızarınca, fırında pişirdiğiniz midyelerin 3/1 ini dolma sarar gibi hellimlerin içine sarın, kürdanla tutturup midye tabaklarına yerleştirin.

3. KUŞ

Diğer bir tavaya yine tereyağınızı koyun. İnce doğranmış soğan ve sarımsağı bir kaç dakika, renk değiştirene kadar soteleyin. İçine çok küçük parçaladığınız brokoliyi, soya filizlerini, bir avuç mısır ve doğranmış mantarı ekleyin. Üstüne, kekik, curry ve bir miktar oyster sos dökün. Kaynamaya başlayınca kalan midyelerinizi ekleyin. Tuz, karabiber ve yakışacağını düşündüğünüz diğer baharatları ekleyip ateşten alın. Kalan midye tabaklarınıza servis yapın. Üç farklı midyeyi aynı tabakta sunun.


Soya sosu ile ikram etmenizi tavsiye ederim.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...


1 yorum:

Adsız dedi ki...

ohh beee valla yarın yapacagım!

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı