9 Eylül 2011 Cuma

IZGARA AHTAPOT VE FAVA İKİLİSİNİN HARİKA UYUMU

Uzunca bir süredir bloğuma yazamıyorum. Bu nedenle herkesten özür dilerim. Birazı keyiften, birazı sıkıntıdan kaynaklı. Ama sonuçta buluştuk.
Bugün size çok iyi bildiğimiz ama sos olarak milletçe pek kullanmadığımız bir yemekten bahsedeceğim.
Yakın zamanda Rodos'a gittim. Hoşumuza giden bir restorantta yemek yemeğe karar verdik. Izgara ahtapot istedim yanında sos olarak fava ve karamelize edilmiş soğan geldi. Tek kelimeyle enfesti. Şimdi size bu yemeğin tarifini vereceğim. Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenseniz, mutlaka deneyin.

FAVA

· 500 gr kuru iç bakla
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 adet orta boy patates
· 2 yemek kaşığı toz şeker
· 2 kahve fincanı zeytinyağı ( SOS OLARAK KULLANACAĞIMIZ İÇİN BİRAZ DAHA FAZLA)
· 2 çay kaşığı tuz
· 5 su bardağı su ( SOS OLARAK KULLANACAĞIMIZ İÇİN BİRAZ DAHA FAZLA)
· 1/2 demet dereotu
Sos haline getirmek için  sıvı halde kalmasına yetecek kadar sızma zeytinyağı


Baklayı yıkayıp süzün ve orta boy tencere koyun. Soğanı büyük parçalara bölün ve patatesi ekleyin. Toz şekeri ve tuzu serpin.  Zeytinyağını da ekledikten sonra, tencereye 5 su bardağı su ilave edip, bakla iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika kısık ateşte pişirin.
Zaman , zaman  karıştırın Bakla çabuk pişer. İyice yumuşayınca, ocaktan alın, el blenderi yardımıyla püre haline getirin.
Dilerseniz ayıklayıp yıkadığınız dereotunu ince ince kıyıp; püre haline getirdiğiniz ılık favaya ilave edebilirsiniz ancak biz bu tarifte sos olarak kullanacağımız için keyfinize kalmış koymamanızda olur.
Fava bekledikçe katılaşacağı için normalden fazla su ve yağ koyarak akışkandan biraz daha katı bir kıvamda tutmaya dikkat edin. Eğer katılaşırsa sızma zeytinyağı ekleyerek mikser de karıştırın ve öyle servis yapın.
Diğer zamanlarda yukarıdaki ölçülere göre hazırlayıp borcamda bir gün buzdolabında bekletip dilim dilim servis yapabilirsiniz.

Ahtapotu bir süre beyaz şarapta bekletin. Daha sonra ızgarada kızartın.

Yarım ay biçiminde doğradığınız soğanları, biraz tereyağı ve zeytinyağı koyduğunuz tavanın içinde esmer şekerle karamelize olup yumuşayıncaya kadar soteleyin.

Geniş beyaz bir tabağın bir köşesine sos tabağı ile favayı koyun. Favanın üstüne karamelize soğanlarınızı ekleyin. Tabağa ızgara ahtapotunuzu yerleştirdikten sonra daha önce tarif ettiğim krema balsamik ile süsleme yapın.

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı