20 Eylül 2011 Salı

MANTARLI VE BEYAZ ŞARAPLI GNOCCHI

Okunuşu biraz garip nyokki. türk milleti olarak patatesi bolca tüketiyoruz ancak bu yemeği pek az insan biliyor. Zaten ben de bu blogda herkesin bildiği şeyler yayımlamayı istemiyorum. Umarım uygular ve beğenirsiniz çok keyifli, kolay ve besleyici bir yemek. Ayrıca hayal dünyanıza göre istediğiniz gibi çeşitlendirmeniz mümkün. Önemli olan temel hamur yapımını öğrenmek.

Ben size bugün mantarlı gnocchi tarif edeceğim.

GNOCCHI

5 adet Patates
Bardağın 4/3'ü kadar un ( fazlası da kullanılabilir )
Tuz
Biber
1 su bardağı rendelenmiş parmesan
1-2 yumurta sarısı
Dilerseniz ceviz ve sarımsakta ekleyebilirsiniz.



Patatesleri haşlayıp rendeleyin ya da ezin. Üstüne un, tuz, karabiberi ve parmesan ekleyin. Ortasına bir havuz açıp yumurta sarısı ve ya sarılarını ekleyin ve kulak memesinden biraz daha sert olacak bir hamur elde edin. Hamuru on dakika kadar bekletin. Daha sonra ince oklava şekline getirin ve minik parçalar kesin. Unlu bir tepsinin içinde bekletebilirsiniz. Gnocchileriniz pişmeye artık hazır. Bu kadar basit. Dilerseniz gnocchileri yapıp, soğutucu da bekletebilir ve daha sonra kullanabilirsiniz.
Hamurların üstüne çatalla bastırabilir şekil verebilirsiniz, aynı zamanda bu sosun içine daha iyi işlemesini sağlayacaktır.




Sos Hazırlanışı

1/3 su bardağı sızma zeytinyağı
1/2 doğranmış büyük soğan
2 diş sarımsak ( sevmiyorsanız eklemeyin ya da toz sarımsak kullanın )
2 küçük havuç
1 sap kereviz
Mantar ( dilediğiniz kadar bol ya da az )
Tuz ve karabiber
Mantar (  farklı bir çeşit ne bulursanız )
2 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı beyaz şarap sek olmasına dikkat edin.
1 su bardağı küp kesilmiş  domates
2 defne yaprağı
1/2 çay kaşığı rezene tohumu
Bir tutam kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı taze kekik
Servis yaparken üstüne koymak için için Mascarpone ve  taze nane,
Bu arada ben hiç sevmiyorum ancak siz isterseniz bu sosu hazırlarken içine taze kişniş'te atabilirsiniz.

 

Tencerenize zeytinyağının yarısını koyup,yaklaşık 5 dakika soğan, havuç ve kerevizi soteleyin. Mantarların yarısını ekleyip 3 ila 5 dakika kadar pişirin. Tuz ve karabiber serpin ve karıştırın. Kalan zeytinyağını ve mantarları ekleyip ve 3 ila 5 dakika daha pişirin. Farklı çeşit mantarınız var ise bu aşamada onu da ekleyebilirsiniz. Tadına bakıp gerekiyorsa , tuz ve biber ilave edin. Domates salçasını koyup yaklaşık 2 dakika, bir tahta kaşık ile karıştırarak pişirin. Bir bardak şarap, küp kesilmiş domatesleri , 2 bardak su ( var ise et suyu eklemenizi öneririm ) , rezene, kırmızı pul biber, kekik, gerekliyse tuz ve karabiber. ekleyin.  30 dakika, orta ateşte pişirin. Çok katı bir sos olmamasına dikkat edin gerekirse su ve ya et suyu ile inceltin. 

Büyük bir tencereye bol su ve tuz atın kaynamaya bırakın. Gnocchileri ekleyin, karıştırın ilk attığınızda dibe batacaktır. yüzeye çıktığında piştiğini anlayacaksınız. Elek yardımıyla alıp, hazırladığınız soslu tencereye aktarın ve kısık ateşte hafifçe karıştırın. Servis yapacağınız zaman üstünü mascarpone peyniri ve taze nane ile süsleyin. 


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı