13 Ağustos 2011 Cumartesi

ŞU HAMURU YADA GERÇEK ADIYLA CHOUX


Şu hamuru deyince bazılarınız bu nedir? Diyeceksiniz.
Şöyle anlatayım, güzelim ekler pastalarını ve profiterolleri yapacağınız hamurun adı.
Aslında bu hamurla sadece tatlı yapmıyorsunuz.
Çok kolay haydi başlayalım.
Genellikle sizlere gramla ölçü vermiyorum.
Ama ilk yaptığınızda ölçüyü tutturabilmeniz önemli, bu nedenle her şeyi tam ölçüsüyle veriyorum.
eliniz alıştıkça istediğiniz gibi ayarlarsınız.

250 ml soğuk su
60 gram tereyağı
125 gram un
Bir tutam tuz


Tencereye 250 ml soğuk su ve 60 gram tereyağı koyun. İçine bir tutam tuz serpin ve ocağın altını yakıp orta ateşte pişirin. Tereyağı eriyene kadar karıştırın.
Kaynamadan önce içine 125 gram un koyun ve aralıksız karıştırarak pişirmeye devam edin.
Hamur, ttencerenin kenarlarına yapışmaya başlayınca hazır olduğunu anlarsınız.
Borcamın içine hamuru yayın. Tahta kaşıkla yayarak ılımasını sağlayın. Soğuyana kadar, devamlı karıştırın ki hamur kurumasın.

Hamuru mümkünse çelik bir kaba alın.
3 adet yumurtayı teker teker içine ekleyin ve mikserle karıştırın.
Hamurun yumuşak bir kıvama gelmesi çin devamlı karıştırın.
Sonra bu malzemeyi sıkma torbasının içine alarak, fırın tepsisine ister 10 cm uzunluğunda şeritler halinde sererek ekler yapın, isterseniz yuvarlak toplar sıkarak profiterol hazırlayın. Önceden ısıttığınız 190-200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin.


Topların içine Dr. Oetker'in vanilyalı pudingi ile doldurabilir, dışına Dr. Oetker'in Çikolata sosunu dökebilirsiniz.
Harika bir lezzeti var. Ya da kendiniz puding hazırlayabilirsiniz.
Diğer bir alternatif içine dondurma, dışına krem şanti ve ya sıcak çikolata ile süslemek.
Diğer bir alternatif içine küp, küp kesip krema ve pudra şekeri ile karıştırdığınız meyveleri koyup, dışına sadece pudra şekeri serpmek yada krem şanti ile süslemek ya da çikolata sosu dökmek olabilir.
Açıkçası bu kısım hayal gücünüze kalmış
Önemli olan hamuru hazırlamak. gerisi kolay.

Dilerseniz hazırladığınız şu hamuruna, aynı ölçüde haşlanmış patates ekleyin. İçine tuz, karabiber, ve bir avuç rendelenmiş parmesan koyup karıştırın.
Fırın tepsisine ortası yuvarlaklar oluşturarak sıkın. Dilerseniz fırında pişirin. Dilerseniz, kızarmış yağda kızartın.
İkisi de harika olacaktır.

Kısaca bu hamurla hem tatlı, hem tuzlu yemekler yapabilirsiniz.
Hazırlayıp pişirip bir hafta dolapta daha fazla süre derin dondurucuda saklayabilir acil durumlarda 5 dakikada harikalar yaratarak arkadaşlarınızı şaşırtabilirsiniz.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı