14 Ağustos 2011 Pazar

DOMATESLE NELER YAPILMAZ Kİ...


Yemek işine iyiden iyiye merak sarıp araştırmaya başladığımda, özellikle bazı tekniklerin mutlaka bilinmesi gerektiğini fark ettim. Dün tarif ettiğim şu hamuru gibi. Alt yapıyı doğru bildiğinizde, geliştirme kısmı, sadece yeteneğinize ve hayal dünyanıza kalıyor.

Kısacası yemek işi teknik işi. Eğer geliştirmek istiyorsanız terimleri, teknikleri bilmelisiniz.
İşte bu nedenle bugün tariften çok alt yapı ve teknikle ilgili bilgi paylaşmak istiyorum sizlerle.
Domates çok geniş alana sahip harika bir meyve. Evet doğru duydunuz meyve.

Öncelikle gerçek bir domates sos nasıl yapılır.
2 çorba kaşığı zeytinyağını tencerenize koyun. ( İyi kalite riviera kullanmanızı öneririm. Malzeme ne kadar kaliteliyse, lezzet o oranda artar unutmayın.) İçine bir soğan ve sarımsağı çok ince doğrayıp soteleyin. ( Dikkat sotelemek, renk değiştirmeden pişirmek anlamına gelir. Sakın kavurmayın.)
İçine iple sardığınız lezzet demetini koyun yani, 1 dal taze fesleğen, ayıklanmış bir adet havuç ve kereviz saplarınsan oluşan demet.

Bu karışımın içine ikiye yada dörde böldüğünüz domatesleri atın. Miktarı istediğiniz gibi ayarlayın. Bu tarif 1 kilo için.
Orta ateşte bu karışımı 45 dakika kadar pişirin.
İçinden lezzet demetini çıkarın. blendırdan geçirip saklayın.


Şimdi sıra geldi bu sosla tat yaratmaya.

1. İçine sadece fesleğen ekleyerek, her tür öğünde kullanabilirsiniz.
2. Hazırladığınız domates sosunu buz kalıplarına koyarak buzluğa yerleştirebilir, makarna sosu, çorba ya da et sosu yaparken hemen çıkarıp kullanabilirsiniz.

3. Bu sosa zeytinyağı ve karabiber ekleyip biraz tavada suyunu çektirip et sosu olarak kullanabilirsiniz.
4. 500 gram domates sosunu yarısı kadar sebze suyu ile sulandırın. ( sebze suyunu adı üstünde dilediğiniz sebzeleri kaynatıp lezzetlendirerek elde edebilirsiniz) Üstüne bir demet taze fesleğen ve tuz ekleyip ocaktan alın.
Suda ıslatıp elinizle sıktığınız 30 gram yaprak jelatini bu karışıma ekleyin. 4 saat bekletip küp, küp kesin. Tabağa bir küp domates , bir küp mozarella, bir miktar taze fesleğen olacak şekilde dizin. Üstüne blendırdan geçirdiğiniz fesleğen, sızma zeytinyağı ve limon karışımını dökün. İster salata , ister başlangıç, ister garnitür olarak kullanın.

5. Kokteyl hazırlamak için bir damla süt, bir miktar ağız tadınız kadar votka, tobasco sos, worcestershire sosu ve bir kaç küp domatesi blendırdan geçirin. Lezzetini ağız tadınıza göre ayarlayın.
6. Bu sosu daha önce size verdiğim pizza tarifinde kullanabilirsiniz.

7. Bu sosun içine biraz et suyu ve fesleğen koyup parmesana ve en son ocaktan almadan krema ekleyerek enfes bir domates çorbası yapabilirsiniz.
8. Domates sosunu tüm et, çorba, tavuk ve balık yemeklerinizde domates yerine kullanabilirsiniz. Çok daha lezzetli olacağını garanti ederim.
9. Domates sosunun içine ceviz, beyaz peynir, sızma zeytinyağı ve dilerseniz bir miktar avakado ekleyip mikserden geçirin. İster dip sos olarak kullanın, isterseniz baton ekmek dilimlerine sürerek kanep olarak servis yapın.

Ayrıca domateslerin içini açarak bu sosla karıştırdığınız dilediğini çeşit peynirle doldurup salata ya da garnitür olarak servis yapabilirsiniz. Üstüne sızma zeytinyağı ve içine fesleğen koymayı ihmal etmeyin.

Seçenekler sonsuz gerisi size kalmış. Benden bu kadar.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...



Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı