16 Ağustos 2011 Salı

SOMON ÇEŞİTLEMELERİ


Somon fileto hazırlamak ile kimsenin uğraşmayacağını düşünerek tarif etmiyorum. Metro Gross market günlük olarak somon ve daha birçok balık getirdiği ve dağıtıcı olduğu için, en taze balığı bu adreste bulabilir, balıkçılardan fileto çıkarmalarını isteyebilirsiniz.


MARINE SOMON CARPACIO

Carpacıo benim en sevdiğim yemek tekniklerinden biri . Yakın zamanda sizlere geniş bir carpacio dosyasını ayrıca hazırlayacağım. Gelelim bugünkü tarifimize.

Somon filetodan çok ince dilimler kesin. ( Bakınca arkasını göreceğiniz ama balığı parçalamayacağınız kadar)  her iki tarafını iri taneli deniz tuzu, toz şeker ve ince doğranmış dereotuyla cam kabın içinde ovun.
Marine etmek için kabı strech filmle kaplayıp buzdolabında minimum 4-6 saat dinlendirin.( Fileto kalınlığı bu tarifte 3-4 cm olmalı).
Marine süresi bitince, filetonun üstünden tuz ve dereotunu temizleyin. Tabağa sırayla ortadan yanlara ya da yanlardan ortaya gelecek şekilde şık bir şekilde dizin.
Üstüne zeytinyağı, çok az limon suyu ve karabiberle tatlandırın. Dilerseniz üstüne parmesan ekleyerek servis yapabilirsiniz.



IZGARA SOMON

Somonun derisini çıkarmadan fileto çıkarın. Filetoyu ikiye kesip eşit kare ya da dikdörtgen parçalara bölün. Somonları derili kısımları tavaya gelecek şekilde dizin. hiç yağ koymayın, somon yeterince yağlı bir balık. Üstüne bir tutam tuz, doğranmış taze fesleğen ve kekiği birlikte karıştırıp serpin.
20 dakika kadar pişirin. Dilerseniz küp domateslerin üstünde, dilerseniz soğanla kavurduğunuz pazı üstünde, dilerseniz kuşkonmaz haşlayıp bir kısmını blendıra alıp kremayla karıştırarak hazırladığınız sos ve yanında kuşkonmaz ile servis yapabilirsiniz.



HAŞHAŞLI MİDYELİ ŞARAPLI ENFES SOMON

Derisiz somon fileto somonda 4 cm civarında kareler kesin. Yapacağınız miktara göre ayarlayacağınız bolca arpacık  soğanını doğrayın, kabın içine bir çay bardağı beyaz şarap koyun, somonları içine atıp yarım saat kadar bekletin.
Bir tencereye, havuç, soğan, kereviz, maydonoz ve 1 su bardağı şarap koyun. İçine bulursanız kabuklu midye bulamazsanız karides koyun. ( İglo karides bir harika tavsiye ederim.) Bu karışımı midyelerin kabukları açılana kadar pişirin.Kabuklarını çıkarıp midyeleri bir kenara koyun.
Midyeleri marine ettiğiniz kaptan alıp, üstüne tane haşhaş serpin. Yağsız tavada bir kaç dakika pişirin hemen olacaktır.
Midyeden süzdüğünüz suyu blendırdan geçirin. Bir kaba koyup üstüne bir paket krema ekleyin. bir çorba kaşığı tereyağı ve unu karıştırın üstüne taze doğranmış fesleğen, nane atıp pişirin.
Somonu servis edeceğiniz tabağa sos ve midyeleri koyun. Üstüne somonları dizin. Dilerseniz en üste taze otlar serpin.

HİNDİSTAN CEVİZİ PÜRELİ KOLAY SOMON

Kalın dilim fileto somonları yağsız tavada arkalı, önlü pişirin. Marketlerden alabileceğiniz, hindistan cevizi püresini açıp blendırla sütünü ve hindistan cevizini karıştırın.İçine biraz tuz, doğranmış roka, nane ve fesleğen atın. Tabağa somonu koyun üstüne sosu dökün. Bu kadar basit.



AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı