19 Ağustos 2011 Cuma

KABAK SEVMİYORSANIZ BİRDE YEŞİM USÜLÜ DENEYİN

Suyun ötesinden gelenler, otu sebzeyi meyveyi çok sever. Selanik, girit gibi. İç Anadoluda bu kültür ne yazık ki çok kıt.

Kabak, çoğumuzun yemeğini ya da dolmasını yaptığı ama çok da çeşitlendirilmeyen bir sebze.
Oysa çiğ salatası, carpacio, garnitür hali, peynirli sarması gibi daha bir çok çeşitte yenebilen harika bir lezzet.
Hem çok besleyici, hem kalorisi az, hem de çok lezzetli.

En sevdiğim ve kendimce uyarladığım tariflerimi sizlerle paylaşacağım.
Bunları çeşitlendirmek size kalmış



KABAK SALATASI

Kabakları çiğ olarak havuç gibi rendeleyin. Bir kaseye zeytinyağı, limon, elma sirkesi ve tuzu koyup karıştırın. Kabakları bu karışıma atıp 10 dakika kadar üstünü strech filme örtüp, marine olmasını sağlayın.  Sadece bu şekilde üstüne parmesan rendeleyerek yiyebilirsiniz. Nar ekşisi eklerseniz hoş olur. Ben içine havuçta rendeliyorum çok lezzetli oluyor. Kolay ve besleyici.

KABAK GARNİTÜR ( Etin yanında harika oluyor deneyiniz. )

Kabakları yarıdan kesip haşlayın. Üstüne zeytinyağı, limon, tuz koyun. Dereotu ya da fesleğen doğrayıp süsleyin. Dilerseniz parmesan rendeleyerek servis yapın. Çok basit ancak çok lezzetli. Öneririm.


KABAK SARMA

Kabakları, boydan boya olabildiğince ince kesin. Izgarada her iki tarafını pişirin. Mangal izinin düzgün olmasını isterseniz önce 10'a çeyrek kala sonra 10'u çeyrek geçe olacak şekilde yerleştirin. Bir kapta krem peynir var ise mascarpone, dereotu, zeytinyağı, biraz limon ve tuzu karıştırın. Bu karışımı, kabakların içine bolca sürün. Bunun üstüne hiç bir şey koymadan da sarıp yiyebilirsiniz. Ya da içine , bir dilim pastırma ( azıcık pişirilmiş), karides ( haşlanmış, yada tereyağında pişirilmiş ), Vejeteryansanız sevdiğiniz tüm otları koyarak sarabilirsiniz.
Tabağa dilerseniz yatay, dilerseniz yatay dizin. Üstüne taze soğandan fiyonklar yapabilir ya da içine koyup dışarıya doğru şelale gibi çıkartarak süsleyebilirsiniz. Tabağa dilerseniz sarımsaklı yoğurt ya da balsamik sirke koyarak servis yapabilirsiniz.


KABAK CARPACIO

Bu tarifi çok seviyorum, sizinde seveceğinizden eminim. Görsel olarak çok hoş ve aynı zamanda çok lezzetli.
Kabakları mandolinle ( yani çok ince ve keskin rende ile) ince yuvarlaklar halinde kesin. Yuvarlak bir tabağın, yanlarından başlayarak üst üste gelecek şekilde tamamı kapanana kadar, yuvarlak daire şeklinde dizin. Üstüne sızma zeytinyağı, limon, tuz ve elma sirkesi gezdirin. Strech filmle kapatıp, buzdolabında bir gece bekletin. Servis yaparken limon ve zeytinyağı ilavesi yapın.  Roka yapraklarını üstüne serin, mascarpone peynirini küçük kaşıklarla üstüne koyun.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Yemek konusunda biraz cesur olmayı seviyorsanız,  bu tarif tam size göre. Kabak çiçeği dolmasını, normalde zeytinyağlı dolma gibi yaparız. Siz o tarifin içine, haşlanmış karides te ekleyin. Diğer tüm kısımlar aynı zeytinyağlı dolma gibi. Tarif etmiyorum, çünkü bir Türk kadınına zeytinyağlı dolma tarif etmenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Burada tek fark, zeytinyağlı dolma içini hazırladıktan sonra karidesleri ekleyin ve karıştırın. Karidesleri bir kaç dakika haşlamayı unutmayın. Iglo'nun karidesi gayet güzel, tavsiye ederim.



AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.








Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı