20 Ağustos 2011 Cumartesi

ÇÖKERTME KEBABI


Aslında çok bilindik bir yemek, ancak çok sevdiğim için yeni nesil belki bilmiyordur diye tarif etmek istedim.
Çökertme kebabını, ilk kez 94 yılında çökertme koyunda yemiştim. Toros kaptanın ellerinden, mavi tur yaptığımız guletin baş bölümünde. Enfes bir kırmızı şarap eşliğinde.Kebapla şarap olur mu demeyin gayet güzel olur.
Mavi tur kaptanları, aynı zamanda çok iyi aşçı oluyor. Teknenin içinde yediğiniz her şeyinde ayrı bir tadı var. Ve denizden karaya bakmak, dünyanın en keyifli işi.
Hepinize tavsiye ederim.
Gelelim kebabımıza, ben size basit kendi uyarlamamı tarif edeceğim. Aslında çökertme kebabında genellikle döner tarzı et kullanılıyor. Ben, strogonof kullanmayı tercih ediyorum.
Bonfile strogonoflarınızı karabiber ve tuzla marine edip biraz bekletin. Tavaya koyduğunuz tereyağında, var ise terriyaki sosla pişirin. Pişirirken içine taze kekik ve sarımsak tozu koymanızı tavsiye ederim. Koymasanız da olur.

Diğer tarafta, canınız ne kadar yemek istiyorsa, o kadar patatesi havuç gibi rendeleyin. Tuzlu suda bekletin. İyice yıkayıp nişastasını akıtın ve kurutun. İyice kızdırdığınız yağda kızartın. İdeal yağ sıcaklığı 185 derece olmalıdır. Dilerseniz bunu ölçecek cihazlar satılıyor)
Daha önce tarif ettiğim domates sosunun içine bir kaç diş sarımsak koyun, biraz fesleğen ekleyin ve suyunu çektirerek domates sosu hazırlayın. İçine tatlandıracak kadar tuz ekleyin.
Var ise, uzunlamasına bir tabağa hazırladığınız strogonofu koyun. Üstüne bolca patates kızartması ile kaplayın en üste domates sosu dökün. Tabağın yanına dilerseniz sarımsaklı, yada sarımsaksız yoğurt koyarak servis yapın. Süslemek için bir dal nane ya da kekik kullanın.

Bir başka önerim daha var. Dilerseniz, patatesleri yumurta ve parmesan ile karıştırıp kaşıkla yağa atıp avuç büyüklüğünde yuvarlaklar olarak kızartın. Patatesin üstüne strogonof ve domates sosunu koyup servis yapın.
Bu da farklı bir sunum şekli tercih ve yaratıcılık size kalmış.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...


Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı