16 Haziran 2011 Perşembe

YEŞİM'İN RÜYA SÜTLAÇI


Bu tarif, tamamen şahsım tarafından uyarlanmıştır. Diğer bir çok tarifte olduğu gibi. Farklı tatları deneyerek, en mükemmel olanı bulmak, dünyanın en keyifli seyahati.
Hepimiz sütlaç yaparız, onu tadına doyulmaz hale getirmeye çalışır mıyız? Her yemek, herkesin yorumuyla farklı bir sanat eseri haline dönüşebilir. Deneyin...

Gelelim, benim rüya sütlacıma. Onu rüya haline getiren ip uçlarını lütfen eksiksiz uygulayın. Güzellikler ayrıntılarda saklıdır, unutmayın. Bu arada ölçü vermeyi her ne kadar sevmesem de, bu tarifte ölçü kullanacağım.

1 kilo süt
50 gr pirinç ( Yasmin kullanıyorum, siz dilediğiniz pirinci kullanın)
130 gr şeker ( Tatlı sevdiğim için, biraz fazla kullanıyorum, siz şekeri kendinize göre ayarlayın. Eğer diyabet iseniz Veelmann Toz Tatlandırıcı tarzındaki ürünleri kullanabilirsiniz.)
1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
2 mercimek büyüklüğünde damla sakız ( orijinal damla sakız marketlerde satılıyor, fazla koymayın tadı çok baskın)
2-3 damla sıvı vanilya ( Dr Oetker kullanabilirsiniz )

İşin en önemli püf noktası, sütü kaynatmanız. Kesinlikle soğuk sütü hemen kullanmayın. Tüm sütlü tatlılar için aynı işlemi yapmanızı tavsiye ederim. Sütü kaynattığınızda oluşacak kaymağı çırparak sütün içine yedirin, sakın çıkarıp atmayın bu kaymak sütü hafif kremalandırır ve lezzetini arttırır. Sütü, kaynattığınızda biraz eksileceği için, yaklaşık 1 çay bardağı soğuk süt ekleyin, hem böylece ısısını gerekli seviyeye düşürmüş olursunuz. Kaynarken diğer malzemeleri koymayın. Biraz bekletin. Sütün içine bu aşamada, vanilya ekstresini ve damla sakızı ekleyip, iyice karıştırın. Kısık ateşte sütünüzü ısıtmaya başlayabilirsiniz yeniden. Mısır ununu, tencereden aldığınız bir miktar süt ile ezin ve yeniden süte ekleyin. Bu şekilde kıvamlanmasını sağlayacaksınız. Şekerinizi de ekleyin ve karıştırın. Tüm tatlar birbirine geçsin.Bir fiske tuz ekleyebilirsiniz, bu tüm tatların ortaya çıkmasını destekler, ama çok çok az olmasına dikkat edin.
Başka bir kapta, pirincinizi suyla haşlayın, suyu çekmeye yakın içindeki çok az kalan su ile birlikte sütün içine ekleyin.
Tüm malzemeleriniz karıştı, ateşi iyice kısın ve kıvamlanana kadar pişirin. Yarım saatten az olmayacaktır, unutmayın. Ancak çok fazla kaynatıp katılaşmasını beklemeyin, çünkü tabaklara aldıktan sonrada koyulaşmaya devam edecektir. Bu nedenle biraz sıvı haldeyken tabaklara bölün. İlk seferinde kıvamı tutturamazsanız üzülmeyin. Zamanla doğrusunu bulursunuz. Dolapta soğuttuktan sonra, dilerseniz üstüne tarçın serperek servis yapın.

Bu lezzeti biraz daha abartmak ve havalı hale getirmek isterseniz. Size bir önerim daha var.
Sanırım hepimiz beze yapmayı biliriz, diğer adıyla merenge . Çocuk yaşta öğrendiğim ilk tatlardan biriydi. Bilmeyenler için aşağıda tarifini vereceğim, ancak iyice lezzetli olması için merenge değil macaron kullanacağım. Bu macaronlarla ne mi yapacağız ? Sütlaçları fırına dayanıklı tabaklara servis ettikten sonra, üstüne hazırladığız macaron karışımı ile bir parmak kalınlığında kaplayın. İçine su koyduğunuz fırın tepsisine tabakları yerleştirin. En az 20 dakika dışarıda bekletin, macaronların üstü kurusun, yoksa çatlar.
Önce 150 derecede macaronu kurutarak pişirin ki çatlamasın. 10-15 dakika yeterli olacaktır. Daha sonra fırının kapağını açın, dereceyi 100'e düşürün ve pişirmeye devam edin.
Macaronlar kızarıp sütlacın üstünü kaplayacak. Yerken hem macaron, hemde sütlaç tadı gerçekten rüya gibi

Basit macarone tarifi

2 yumurta beyazı
5 çorba kaşığı toz şeker
2 fincan pudra şekeri
7 çorba kaşığı badem unu ( bademi kavurup blendırda kendiniz un haline getirebilirsiniz)

Yumurta beyazlarını, kardan bütün bir köpük haline gelene kadar çırpın. Diğer tarafta, pudra şekeri ve badem ununu blendırda iyice karıştırın.Yumurta akına bu karışımı ekleyin ama ıspatula ile karıştırın, sakın blendırla çırpmayın. Sütlacın üstüne yayın.

AFİYET OLSUN...









Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı