17 Haziran 2011 Cuma

ÇEŞİT, ÇEŞİT PIZZA VE PÜF NOKTALARI

Pizza yapmak için üç şeye ihtiyacınız var. Hamur, domates sosu ve mozerella... Mümkünse iyi bir fırın tabi.
Ve üstünde hayallerinizle sınırlı her tür malzeme. Kendi rüya pizzanızı kendiniz yaratabilirsiniz artık.
Pizza aslında üstüne hiçbir şey konulmadanda harika bir lezzet. Orjinalide bu zaten.
Hamur altlığı diyorum ben buna.
Pizza hamuru, üstüne domates sosu, bol miktarda mozarella bu kadarı bile gayet lezzetli zaten.


Pizza Hamuru

500 gr un
2,5 litre su
15-20 gr yaş ya da kuru maya
Tuz

Mayayı ılık suyun içinde eritin, un ve tuzla karıştırıp yoğurun. Tülbent ve ya bez ile ( mümkünse nemli olsun ) üzerini kapatarak yaklaşık 1-2 saat oda sıcaklığında mayalandırın. Hava sıcaklığına göre mayalanma zamanı değişecektir.
Hamur hazır olduğunda, 20 cm lik pizza için ellerinizi ıslatarak hamurdan 35 ila 50 gr arasında parça koparıp incecik açın.
Burada küçük bir tüyo. Dilerseniz açtığınız hamurun arasına mozarella koyup üstüne bir kat daha hamur ekleyebilir içine de lezzet katabilirsiniz. Ama bence bu kısmı pizza yapmakta ustalaştığınızda deneyin.

Domates Sosu

2 adet domates
2 litre domates püresi ( artık tüm marketlerde var.)
2-3 yaprak fesleğen
1 diş sarımsak
Sızma Zeytinyağı

Domateslerin kabuğunu soyun ( bu işlemi kolaylaştırmak için, sıcak suya atıp biraz beklettikten sonra, naylon poşete koyup ağzını kapatırsanız, kabuklar hemencecik çıkacaktır.)
Domateslerin çekirdeklerini mutlaka çıkarın ve blendırdan geçirin. Üstüne domates püresini ekleyin ve bir daha karıştırın. Çok ince doğradığınız sarımsağı zeytinyağı ile birlikte tavada sote leyin. Sarımsakların üzerine domates sosunu ilave edip 2-3 yaprak fesleğen ekleyin. ( Fesleğen tadını seviyorsanız, biraz arttırabilirsiniz size kalmış) Yaklaşık 20 dakika devamlı karıştırarak pişirin. Sosu soğumaya bırakın. Sıcak kullanmayın.

Artık pizza yapmaya başlayabilirsiniz, Sevdiğim bir kaç tarifi size vereceğim, gerisi size kalmış.

Mantarlı pizza

Pizza hamurunu ince olacak şekilde açın. Üstüne domates sosunu kaşık yardımıyla iyice hamurun üstüne yayın. 50 - 60 gr küp şeklinde kestiğiniz mozarella peynirlerini hamurun üzerine yerleştirin. Üstüne dilerseniz bir çeşit, dilerseniz karışık mantarları koyun.  ( Önceden yıkayıp kuruttuğunuzu farz ediyorum.)
Önceden ısıtılmış mümkünse turbo fırında 250 derecede 10 dakika pişirin.
Ben üstüne roka ve parmesan ekleyerek servis yapmayı tercih ediyorum. Sizde sevdiğiniz farklı otlarla lezzetlendirebilirsiniz.

Peynirli pizza

Biraz önceki tarifte yaptığımız şeyleri uygulayın. Mantar koyma aşamasında, sevdiğiniz dört beş çeşit peyniri pizzanın üstüne ekleyin. Dilerseniz sevdiğiniz otlarıda bu aşamada ekleyebilirsiniz. ( Biberiye, nane, taze kekik, fesleğen gibi) ısınma süresi ve derecesi aynı.

Pastırmalı pizza

Pizza altlığınızı aynen hazırlayıp üstüne pastırmaları ister bütün, ister küçük parçalar halinde ekleyin. Seviyorsanız küp küp doğranmış ve önceden biraz haşlanmış kuşkonmaz ilave edin.( Saplarını koymayın)
Fırından çıkınca parmesan ve roka ilave ederek servis yapın.

Karışık Pizza

Adı üstünde atış serbest. Pizza altlığınızı hazırladıktan sonra üstüne canınız ne isterse koyun.


Bir önerim var size; Bu mevsimde meyve bol, sevdiğiniz meyveleri alın, bir kilo meyveye yaklaşık iki katı su gelecek şekilde kaynatın,(  içine minik bir limon tuzu ve başka meyve yapsanız bile bir kaç dilim elma koymayı tercih edin lezzeti çok artacaktır.) Kaynadıktan sonra ağız tadınıza göre şeker, şeker kullanmıyorsanız aspartamsız ve sakarinsiz olduğu için splenda türü tatlandırıcılar kullanın. Meyvelerin posasını atmayın tel süzgeçten geçirin ki vitamini, lezzeti içinde kalsın. Soğutun ve pizzanızın yanında için ...



AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı