23 Haziran 2011 Perşembe

TADINA DOYULMAZ YEŞİMCE KUŞKONMAZ TARİFLERİ ...

Kuşkonmaz'ın,  ülkemizde kesinlikle hak ettiği değeri görmediğini düşünüyorum. Oysa, çok sağlıklı bir besin olmasının yanında, çok çeşitlendirilebilir ve kolay pişirilen bir lezzet.
Ve en güzel yanı da, haşlayıp dolabınıza koyup dilediğinizde alıp yemeniz, hiçbir şey yapmasanız da çok lezzetli.
Tazesi olduğu sürece dolabımdan hiç eksik olmaz. Bulamadığımda da mutlaka konservesini alırım. Deneyin, vazgeçemeyeceksiniz.

En sevdiğim tarifle başlıyorum. Hadi bakalım...

PASTIRMALI KUŞKONMAZ


Kuşkonmazlar manavlarda demet halinde satılır, tüm demeti alın, üstünü kaplayacak kadar su ve bir miktar tuz koyup, 10 dakika kadar pişirin. En alt kısımları size sert gelirse kesin, ben onları da yemeyi seviyorum.
Tavaya sızma zeytinyağı koyun, içine dilediğiniz kadar susam atın ve biraz kavurun, ama dikkat edin çok çabuk yanar. Yani başından ayrılmayın. Susamlar kavrulunca, kuşkonmazları tavaya atın. Kuşkonmazın bozulmaması için tavanın sapından tutarak karıştırın, kaşık kullanmayın. Susamlar, kuşkonmazların her tarafını kapladığında bir tabağa alın. Tavayı kağıt mendille temizleyin. Bir paket pastırmayı ( biz çemensiz seviyoruz)
tavada rengi pembeye dönene kadar çok az bir süre tutun.
Daha sonra, kuşkonmazları yarıdan kesin. 4 kuşkonmazı alın ve pastırmanın üstüne koyun ve sarın. Dilerseniz, şıklık yaratmak için maydanoz sapı haşlayıp bununla bağlayabilirsiniz. Vaktiniz yoksa, hiç uğraşmayın kürdan takın.
Hazırladığınız pastırmalı kuşkonmazları borcama dizin, 15-20 dakika 180 derecede fırında pişirin. Servis tabağına alırken kürdanları çıkarın. 

FRICASSEA SOSLU KUŞKONMAZ DEMETLERİ

Fricassea sosu, adından da anlaşılacağı gibi bize ait bir tat değil,  ama sakın korkmayın çok kolay.

Bir demet kuşkonmaz
1/2 paket krema
3 yumurta
1 adet limon
Tereyağı
Tuz, karabiber

Kuşkonmazları, biraz önceki gibi haşlayın. Tek farkı bu kez haşlarken içine tereyağı eklemeniz gerekiyor.
Başka bir tarafta maydanoz saplarını haşlayın. Kuşkonmazları  yarıdan bölün ve 3- 4 kuşkonmazı bir araya getirip maydanoz sapları ile ortadan bağlayın.

Fricassea Sosu

Maydanozun suyuna, 3 adet kuşkonmaz ve kremayı ekleyip bir kaç dakika hafif ateşte pişirin. Ayrı bir kapta 3 yumurtayı iyice çırpın üstüne tuz, karabiber ve limon suyunu koyup karıştırın ve sosun içine ekleyin.Hepsini blendırdan geçirin.
Servis tabağına kuşkonmazları koyun. Üstüne fricassea sosunu dökün.

Kremalı kuşkonmaz çorbası


Bir demet kuşkonmaz
Soğan
Tereyağı
Bir paket krema
1 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
Tuz ve karabiber
Curry

Soğanları jülyen kesin ( Sebzeleri kibrit çöpü gibi ince uzun dikdötrgen şeklinde doğrama tekniği ) ve tereyağında soteleyin. Halka şeklinde kestiğiniz kuşkonmazları içine ekleyin. ! çorba kaşığı un, ve tavuk suyu ekleyin. Hafif olmasını istiyorsanız sebze suyu da kullanabilirsiniz. Malzemeleri blendrıdan geçirin.Bir kaç kuşkonmazı haşlayıp, istediğiniz büyüklükte keserek çorbanın içine atın ki, ağzınıza taneler gelsin.
 Üstüne yumurta sarısı ve kremayı ekleyin. Baharatlarla tatlandırın. Bayat ekmeğiniz varsa tavaya yağı koyun minik parçalara ayırdığınız ekmekleri sızma yağ koyduğunuz tavaya atın. Üstüne tuz, karabiber ve parmesan ekleyin. İyice kavrulunca çorba kasesine hoşluk olarak ekleyebilirsiniz.

Kuşkonmazlı omlet



Kuşkonmazları biraz sert kalacak şekilde çok az haşlayın. Jülyen kesip, zeytinyağı koyduğunuz tavada soteleyin üstüne bir miktar tuz serpin. Bu aşamada üstüne sarımsak tozu ve karışık baharat ve curry ekleyin. Baharat ile aranız yoksa sadece tuz karabiberde koyabilirsiniz. Yumurtaları çırpın ve tavaya dökün...

Tempura kuşkonmaz...
Buzlukta soğutulmuş un
Buzlukta soğutulmuş su
Dolaptan çıkmış yumurta kullanılacak. Tempuranızın iyi olmasını istiyorsanız bu maddeler çok önemli...

Tempura hamurunu ;
1 bardak su
1 bardak un
1 yumurta
 1/2 çay kaşığı karbonat.
Çok soğuk bir kâse içinde tüm malzemeleri karıştırın, içinde topaklar kalsın.

Kızartma için tavaya mısırözü ve ya kanola yağı koyun  En az 5 santim yüksekliğinde yağ doldurun. Yağı 180 dereceye kızdırın. Bir parça hamur attığınızda hamur dibe batmadan üste çıkıyorsa, yağ 160 derecedir. Eğer hamur yağın yarısına kadar batıp yüzeye çıkıyorsa 180 derecedir.
Jülyen kesip, temizleyip kuruttuğunuz kuşkonmazları una ardından tempura hamuruna batırın ve kızartın. Dilediğiniz tüm sebzeleri aynı şekilde kızartabilirsiniz. Soya sosu ile servis yapın.



TÜM BU TARİFLERDE, SERVİS YAPMADAN ÖNCE, PARMESAN KULLANMANIZI
TAVSİYE EDERİM.

Ben size bir kaç örnek verdim, dilediğiniz kadar çeşitlendireceğiniz bu güzel sebzeyi başlangıç, antre ya da ana yemek olarak yiyebilir dilerseniz etlerin yanında servis yapabilirsiniz. Her şekilde harika olacaktır.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN... 

1 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Kuşkonmazlı tariflerinize bayıldım,bende çok seviyorum kuşkonmazı ama maalesef bizim mutfağımızda çok kullanılmıyor..Halbuki ne kadar faydalı..Bende faydalarını yazan bir post yayınlamıştım..sevgiler..http://nurlumutfakta.blogspot.gr/2013/04/taze-kuskonmaz-salatasi.html

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı