6 Haziran 2011 Pazartesi

Muhteşem Patates Tarifleri

Patatesle neler yapılmaz ki…
Sfugato ..

Girit ve selanikliler, yani suyun öte tarafından gelenler kabağı, patatesi, fasulyeyi kavurup yumurtayla pişirir ve buna hepimiz bayılırız.  Bu yemeğe, giritliler sfugato derler.
Size, en basit haliyle sfugato tarifi vererek patates macerama başlamak istiyorum. Bu arada unutmayın, tüm bu tariflere, dilediğiniz kadar ve çeşitte taze ot ekleyebilirsiniz, orası size kalmış.
Patatesleri küp, küp kesin, Kızartın. ( Tavada az yağ ile de yapabilirsiniz ve aslı da budur ama pişmez diye korkuyorsanız kızartın)  Bir kenarda yumurtayı çırpın. Patateslerle karıştırıp ısıttığınız tavaya dökün. Üstüne dilediğiniz baharatları ekleyin ve taze otları ekleyebilirsiniz . Parmesan serperek servis yapın. ( Bu benim eklemem ama çok güzel oluyor)
Patates Kızartması
Patates kızartmak bir sanattır aslında. Yağı çektirmeyeceksin. Kıtır, kıtır olacak.  bunun için bir iki püf nokta var aslında; Patateslerin nişastasını iyice yıkamalı ve akıtmalısınız. Patatesleri kızartmadan önce size tavsiyem, boş gününüzde parmak olarak kesin, tuzda bekletin, iyice kurutup mümkünse soğuk dondurucu, değilse buzdolabına önceden atın ve mutlaka iki kez kızartın çıtır çıtır olacaktır. Ön kızartma ve son kızartma.  İlkinde kızartmanızı yapın, kağıt üstüne alın ve bekletin. İkinci kızartmanızı, dilerseniz servis yapmadan hemen önceye alıp, sıcak sunum yapabilirsiniz. Asıl kızartmanız olan ikinci kızartma 180 derece’de olmalı. Çıtır, çıtır olacaktır.
Patates Püre
En önemli püf noktası, pürenin kaynayacağı su öylesine bir su olmamalı. İçine kereviz sapı, fesleğen, seviyorsanız sarımsak atıp suyu kaynatın. Önce suyu lezzetlendirin.
Daha sonra bu malzemeleri çıkarıp patatesleri atın, hemen pişsin ve otların tadını içine sindirsin istiyorsanız, küçük, küçük doğrayın. Çok su koymayın ki, lezzeti ve mis gibi kokuyu dökmek zorunda kalmayın.
Haşlanan patatesleri tereyağı, süt, krema karışımının içine alıp istediğiniz kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin. Blendır ya da ezici herhangi bir mutfak yardımcısı ile püre haline getirin. Biraz tuz, işte püreniz hazır.
Hardallı
Bu pürenin içine pişmeye yakın dijon ya da  tane hardal ekleyebilirsiniz, harika olur ne kadar isterseniz ekleyin, yoğunluğu sizin damak tadınıza kalmış.
Fırında
Ayrıca bu karışımı bir süre dolapta bekletip yuvarlak ya da kalp şeklinde kesip kızartabilirsiniz ya da parşömen kayıtla fırında kızartıp sunabilirsiniz. Tane, tane ...
Havuçlu
Püre tarifinize havuçta ekleyin, patateslerden yarım santim çapında tekerlekler kesip hafifçe kızartın.
Hazırladığınız karışımı, tabak olarak kullandığınız patateslerin üstüne, krema pompası yardımıyla şekilli olarak koyun. Fırına verin. Üstleri kızarınca, dilerseniz en üste pastırma sosis ve ya hoşlandığınız şarküteri mamullerinden birini ekleyin. Servis yapmadan önce, üstüne parmesan eleyin
RENDE PATATES
Dünyanın en kolay ve leziz garnitürü. Lezzeti arttırmak istiyorsanız kızartma yağının içine fesleğen, reyhan ve ya mevsimi olan herhangi güzel kokulu bir sebze ya da yeşillik atabilirsiniz ama kızartma işlemine başlamadan içinden alın.
Patatesleri havuç rendeler gibi ince, ince rendeleyin, sonra kızarmış yağa atın çok kısa sürede kızaracaktır.
Şimdi bu kızartmayı;
1.       Etin yanına garnitür yapıp yoğurtla servis edebilirsiniz.
2.       Yumurta ve parmesanla karıştırıp üstüne istediğiniz baharatları koyup leziz bir omlet yapabilirsiniz.
3.       Sabah kahvaltısı olarak çeri domates, peynir ve zeytinyağı içinde zeytin ile sunabilirsiniz.
4.       Hayal edebilirsiniz…
PATATES BÖREĞİ
Patatesi püre şeklinde  ama tamamen pişirmeyin, biraz çiğ kalsın. İçine, evde ne kadar artan peyniriniz varsa koyun. ( Önerim ; Kaşar, mascarpone, parmesan )Patatese oranlı olarak, tabi ki oranı zevkinize kalmış, yaklaşık 1 kilo patatese, 1 adet gelecek şekilde yumurta kırın. Ve aynı orana, bir paket krema ekleyin, yoksa süt ekleyin, ama çok cıvık olmamasına dikkat edin.hazırlayın.
Bu karışımı uygun bir fırın kabına dökün. Üstüne, toz ekmek kırıntısı koyun, bununla karışımın üstünü kaplayın ve en üste parmesan rendeleyip fırına verin. İşte Bu kadar kolay.

 AFİYET OLSUN...





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı