3 Haziran 2011 Cuma

ARMAN KIRIM ANISINA

Yemek macerama bilmeden katkıda bulunan, saygı duyduğum insanlardan biriside Arman Kırım. Onu çok erken kaybettik, hem iş dünyasını ve iş adamlarını yöneten işletme iktisadı profesörü olarak, hem gurme olarak, köşe yazıları ve kitaplarıyla üretken bir insanı kaybetmek çok üzücü.
Ayşe Arman ile yaptığı röportajda eşine olan sevgisi, bağlılığı, hastalığına rağmen üretmeye devam etmesi ve tüm zorluklara rağmen gülümseyerek ailesiyle poz vermesinin hemen ardından uçup gitti.
Ölüm hep çok zor. ama biliyorum ki, iyi insanlar çabuk ölür. Verebilecekleri herşeyi verir ve erkenden giderler. Kötülerse hep alır...
Hayatın adil olmadığı kesin ama iyi ki iyi insanlar var yoksa bu dünya kötüler için bile çekilmez olurdu.
Arman Hocam, yattığınız yer cennet olsun.
Ailesine ve okurlarına sabırlar dilerim.


Arman Kırım Hocam'dan bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.


Taze bezelye graten
Bu tarif de benim geçen hafta emprovize olarak geliştirdiğim çok kolay ama inanılmaz lezzetli bir bezelye tarifi. Dereotu kullanarak Türk lezzeti içermesini istediğim bu yemeği başlangıç tabağı olarak servis edebilirsiniz. Kullanacağınız her malzemenin taze olması çok önemli. Tarifte ‘velute sos' kullanıyorum ki bu sos bildiğiniz beşamel sosun sütle değil, tavuk suyu veya sebze suyuyla yapılmış şekli. Süt kullanmayınca hem çok daha farklı ve zengin lezzete sahip oluyor, hem de beşamele göre çok daha hafif. Graten
yemeklerinizde beşamel yerine velute kullanmanızı da ayrıca öneririm. Sebze suyunun tarifi için çorba tarifime bakın.
Malzemeler : 1 kg. taze bezelyenin ayıklanmış taneleri; 2 taze soğan, halka doğranmış; 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu püskülü (saplarını kullanmayın); 1/2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane yaprağı (saplarını kullanmayın); 2.5 çorba kaşığı tereyağı; 3 çorba kaşığı un; 1-3/4 su bardağı (350ml) tavuk veya sebze suyu; 1/2 bardak rendelenmiş eski kaşar peyniri.
Yapılışı : 1. Bezelyeleri, içinde bolca tuz olan suda 8 dakika kadar haşlayın. Süzün ve buzlu suyla dolu bir kâseye boşaltın (yeşil rengi muhafaza etmeleri için). 2. Sosu hazırlayın. Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip karıştırın ve karıştırarak orta ateşte yağ-un karışımını (meyaneyi) 2 dakika kadar kavurun. Tavuk suyundan yarım bardak ilave edin ve karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edin. Yarım bardak daha sıvı ilave edin ve sürekli karıştırarak pürüzüz hamur elde etmeye devam edin. Kalan tavuk suyunu da azar azar ilave ederek pürüzüz bir velute sos yapın, rendelenmiş peyniri ilave edip karıştırın, tuz ve biberini kontrol edin. 3. Bir fırın kabını (ya da bireysel kapları) tereyağıyla yağlayın, bezelyeleri, soğanları, dereotunu, naneyi karıştırarak koyun. Üzerlerine velute sosu döküp tüm bezelyeleri kapatmasını sağlayın.
Önceden 230 dereceye ısıttığınız fırının orta-üst rafında 20 dakika, ya da üstü kızarana dek pişirin. Dilerseniz fırına koymadan önce üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı