14 Haziran 2012 Perşembe

DENİZ TARAĞI SARIMSAKLI ve KARNABAHAR SOS İLE

Deniz tarağı yani scallop  çok yediğimiz bir şey değil biliyorum, ancak herkese, hiç olmazsa bir kere yemesini tavsiye ediyorum. Yumuşacık eti, harika bir lezzeti var. Beyaz, minik pamuklar gibi, bulması biraz zor, alışkanlığımız olmadığı ve genellikle lüks restoranların menüsünde olduğu için küçük şehirlerde var mı ? Gerçekten bilmiyorum. Aynı tarifi dilerseniz karides ve ahtapota ya da tavuğa uygulayabilirsiniz.

Deniz tarağı neye benziyor derseniz aslında hepiniz denizlerde onu görüyorsunuz, büyük bir midyeye benzer. Eğer taze olarak bulma şansınız olur ise, bıçağı arasına takın ve ileri geri hareket ettirin. Biraz açılınca kapağını açmadan en üst kısmını kabuktan bıçakla ayırın ondan sonra ikiye ayırın. Kavuniçi ve beyaz iki kısımdan oluştuğunu göreceksiniz, kavuniçi kısmını atabilirsiniz. Beyaz kısımlarını kesip alın. Dilerseniz kabukları iyice temizleyip yemek servisini kabukların içinde de yapabilirsiniz.



SARIMSAKLI DENİZ TARAĞI

10 adet deniz tarağı
3 diş sarımsak
Bir limonun suyu
Bir biberiyenin yaprakları
Bir tutam kekik
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Deniz taraklarını ortasından ikiye kesin ve bir kabın içine atın. Üstüne limon suyu, zeytinyağı, biberiye yaprakları, kekik ve sarımsakları atıp yumuşak hareketlerle karıştırın ve yarım saat marine olması için bekletin.
Tavayı iyice ısıtıp biraz yağ dökün ve deniz taraklarının her iki tarafını ikişer dakika pişirin. Bir kaba hepsini alın üstüne biraz limon suyu ve tuz dökün. Dilerseniz servis ettikten sonra tane karabiber serpebilirsiniz.


KARNABAHAR SOSLU DENİZ TARAĞI

10 adet deniz tarağı
1 çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı curry karışımı 
Zeytinyağı

Sos İçin
2 su bardağı minik parçalara ayrılmış karnabahar
Üstüne gelecek kadar süt
1 su bardağı krema

Deniz taraklarını ortasından ikiye bölün ve üstüne yukarıdan hazırladığınız curry, tuz karışımını serpin. yüksekten serpin ki eşit ve yeterince her yere dağılsın ve fazla olmasın. Karnabaharları bir tencerenin içine koyun. Üstüne gelecek şekilde süt ekleyin ve kaynamaya bırakın. Karnabaharlar ne kadar küçük parçalanırsa işiniz o kadar kısa sürecektir. Karnabaharlar iyice yumuşayınca üstüne kremayı ekleyin ve blendırdan geçirip pürüzsüz bir püre haline getirin.
Servis yaparken isterseniz en alta püreyi üstüne yağda kızarttığınız deniz taraklarını koyun. İsterseniz tabağın üstüne krema pompası ile şekiller çizerek püre koyup, aralara deniz taraklarını yerleştirin. Hayal dünyanıza kalmış .

Bu arada küçük bir not, kızarttığınız deniz taraklarını ince dilimler halinde keserek yeşil salataya karıştırıp harika bir salatada yaratabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı