ANNEMİN DOYULMAZ LEZZETLERİ

SOLMAZ HANIM'IN EKMEK TARİFLERİ

EKMEK UMASI ( A'NIN ÜZERİNDE İNCELTME VAR)

Bizim evin pazar keyfi diyebilirim. En azından ben, o evde yaşarken öyleydi. Bir kaç kişi eline bıçakları alır. Bayatlamış ne kadar ekmek var ise, küp şeklinde doğranır. Bu seanslar'dan birinde, ekmek yerine parmağımı kesmiştim. Babacım paniğimi görüp neler yapmıştı üzülmeyeyim diye. Ama ne gariptir ki hala duran o iz bana sadece sevgiyle babamın çırpınışlarını hatırlatıyor acıdan eser yok. 
Her neyse, bu ekmeklerin azlığına ve ya çokluğuna göre 1 ya da 2 soğan tereyağı sıvıyağ karışımında kavrulur. ÜStüne ekmekler atılır ve onlarda bir süre pişirilir. Tuz, karabiber, dilerseniz ince kıyım yeşillikler eklenir. en son bir yada iki yumurta kırılıp başka bir kapta iyice karıştırılır ve ekmek umasının üstüne eklenir. Dilerseniz bu tarife kaşar, parmesan ekleyebilirsiniz. Sevdiğiniz sebzeleri kavurma esnasında ekleyebilirsiniz.  '' Hayal Gücünüze Kalmış''  Deneyin, bayılacaksınız.

EKMEK TATLISI

Dilediğiniz kadar dilim bayat ekmek
1'e 1 ölçü olacak şekilde şeker ve su
1 paket vanilya ( eğer var ise Dr Oetker vanilya ekstresi kullanın)
1-2 Yumurta ( Ekmek çoksa arttırın)
1 tatlı kaşığı limon suyu


Ekmekleri, başka bir kapta karıştırdığınız yumurta vanilya karışımına batırın. Derin bir kapta iyice kızdırdığınız yağda iki tarafını kızartın. Ve kağıt peçete üstüne alarak fazla yağının gitmesini sağlayın.
Unutmayın bu tip tatlılarda ya şerbet yada kızarttığınız materyalden bir soğuk biri sıcak olursa daha iyi olur. Bu nedenle daha önce, 1'e 1 ölçü kullanarak ihtiyacınız olduğu kadar şerbet yapıp soğutun, şerbetin içine bir kaç damla limon suyu eklemeyi unutmayın ve sıcak kızarmış ekmeklerinizi bu şerbetin içine atın. Ekmekler iyice şerbetleri çekince, tabağa alın. dilerseniz arasına kaymak ve ceviz koyarak, ikinci bir kat ekleyin ve üstüne pudra şekeri serpin. Çikolata ile tatlandırın. Ya da sadece, bir kat yapın hiç bir şey eklemeden yiyin. Meyve ya da dondurma ile servis yapın. Her zaman ki gibi '' Hayal Gücünüze Kalmış''


SOLMAZ HANIM HAKKINDA

Annemin, en doyulmaz lezzeti kendisi. Sonra da, sevgisiyle çeşnilendirdiği, inanılmaz kalabalık çevresi. Hem yumuşacık, hem şahin olabilen muhteşem bir kadın. Allaha şükürler olsun ki, bana denk gelmiş. Yoksa benim de böyle bir kişiliğim olamazdı. Ne anneler var???
Solmaz hanım, pek nadir bulunabilecek bir şahsiyettir. İki dakika bir yerde dursun, herkesle anında iletişim kurar. İstisnasız, herkes tarafından sevilir. Tüm akrabaları onu anne gibi görür. Bir yerde çözüm gerekiyorsa, akla gelen yegane insandır. Her toplantıda, her seyahatte, şiddetle varlığı aranır. Pozitif bir atom bombası diyebiliriz. Düştüğü yerde, sevgi filizleri bırakan, düşmanı bile dost yapan cinsten.
Annem, birşeyleri boşa kullanmayı hiç sevmez. Mesela ekmekler bayatladıysa ekmek uması, tatlı ya da başka harika bir şey olur. Yumurtanın sarısını kullandıysa, beyazı atmaz, beze yapar. Otların yapraklarıyla ayrı, saplarıyla ayrı bir şaheser yaratır. Ve bunları annem olduğu için söylemiyorum, gerçek bir aşçı olduğu için anlatıyorum. Ancak, gezmeyi çok sevdiği için bir türlü köşesini yazmaya başlayamadı. Neyse, bugün seyahatten dönüyor. Solmaz hanımın dillere destan lezzetlerine kavuşuyoruz sonunda. Sayenizde o da internet tayfasına katılacak. Tabi anlamsız tarafına değil.
Hürriyet'te eskiden Güzin Abla vardı. Şimdi kızı devam ediyor, ama çok önyargılı olduğu için çok yön gösteremiyor, annesi gibi. Keşke diyorum bazen, annem böyle bir köşe ya da canlı program yapsa. O, insanlara asla olumsuz birşey söylemez ( çocukları hariç, bizi feci eleştirebilir). Her durumun, kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğine inanır. İnsanları anlamaya, sevmeye, onları mutlu etmeye çalışır. Bu tip insanlar, umarım hayatımızda çok fazlalaşır. Çünkü çok ihtiyacımız var.

Bu böreğe doyamayacaksınız, öylesine lezzetli ki, diyette bile olsanız fazlaca yiyebilirsiniz. Şimdiden uyarayım.

SOLMAZ HANIMIN DOYULMAZ BÜZME BÖREĞİ
4 adet yufka
3 yumurta
2 bardak süt ( Keçi sütü var ise tercih edin)
1/2 bardak mısırözü yağı
1/2 bardak tereyağı
1/2 bardak yoğurt
1/2 kutu lor peynir ( Yörsan kahvaltılık lor çok güzel oluyor)
2 çorba kaşığı kaymak Dilerseniz çörekotu ya da susam ( Üstüne serpmek için)

Süt, yumurta, mısırözü ve tereyağı ile yoğurdu bir kaba koyun ve iyice karıştırın
Bir adet yufkayı tezgaha serin. Yarısına, hazırladığınız sıvıyı iyice yayın. Üstüne aynı şekilde lor peyniri yayın. Diğer yarıyı üstüne kapatın.







2 yorum:

Adsız dedi ki...

Solmaz hanim boreinizicin tesekkur iediyorum.Anna.

Adsız dedi ki...

Anneniz ile ilgili yazdiklariniz icimi isitti ,bayildim her ne kadar onu tanimasamda sizin anlatiminizla tanidim ve cok sevdim .

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı