13 Mayıs 2014 Salı

YEMEKLERİN ASSOLİSTİ BONET

BONET
Gastronomik cevherleriyle ünlü Piemonte bölgesinin, klasik lezzetlerinden Bonet bölge mutfağındaki haklı ününü asırlardır korumaya devam ediyor.
Kökeni 13. yüzyıla uzanan ve bu dönemde kakaosuz versiyonu asillerin davetlerinde ikram ettiği bilinen Bonet’in kelime anlamı şapkadır. Dışarı çıkmadan önce giyilen son giysi olan şapka gibi bonet de Piemonte geleneğinde hazırlanış bir yemeğin sonunda tadılan lezzet olma özelliğini taşır. Eski zamanlarda şapka şeklindeki kalıpların içerisinde yapılan bu puding, günümüzde daha çok köşeli prizmatik kalıplar içerisinde hazırlanıyor. Amerika’nın keşfiyle beraber tarifine kakao ekleniyor. Bugün en çok kullanılan tarif, bölgenin en doğusundaki Langhe yöresine ait olup acıbadem kurabiyesi, yumurta, süt ve bitter kakao kullanılarak hazırlanıyor.
İşte size bu yüzyıllardan günümüze gelen bu lezzetin küçük sırlarıyla birlikte tarifi:
BONET
Malzeme Listesi:
  • 500 ml süt
  • 170 gr tozşeker
  • 50 gr acıbadem kurabiyesi+ birkaç adet süslemek için
  • 50 gr bitter kakao
  • 4 adet yumurta
Hazırlanışı:
100 gr şekeri bir damla su ile tencerede karamel rengi alana kadar ısıtın. Elde ettiğiniz karameli kek kalıbının( veya istediğiniz herhangi bir kalıbın) tabanına paylaştırarak yayın. Acıbadem kurabiyesini toz haline getirin. Bir kasede yumurtaları mikserle düşük devirde çırpıp kalan şekeri ekleyin. Ufaladığınız kurabiyelerle elediğiniz kakaoyu da karışıma ilave edin. Çırpmaya devam ederek tüm malzemenin birbirine iyice karışmasını sağlayın. Çırpma sırasında karışımı fazla havalandırmayın aksi takdirde içerisinde hava kabarcıkları kalır, pudinginiz pürüzsüz ve homojen olmalı. Çırpmaya devam ederken sütü incecik akıtarak karışıma ekleyin. Karışımı kalıba dökün. Kalıbın ¾ ‘ü sıcak suyun içerisinde kalacak şekilde benmari kalıbına oturtun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında bir saat pişirin. Fırından çıkartıp en az 2 saat soğumaya bıraktıktan sonra ters çevirin. Bütün ya da ufalanmış kurabiyeler ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Dondurma da yanına çok yakışıyor.
NOT: Bonet tatlısını ortası delik kek kalıbında yapıp, ters çevirdikten sonra ortada kalan deliğe çırpılmış mascarpone( alternatif olarak kaymak veya hafif olsun isterseniz iyi kalite bir süzme yoğurt) doldurarak da servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN….

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı