28 Mart 2013 Perşembe

KOLAY EKMEK YAPIMI

Türk milleti olarak, kim ne derse desin, ekmekten vazgeçmeyeceğimiz aşikar.

Gerçi Fransızların ve İtalyanların da bizden kalır yanı yok. Gayet güzel ve çeşitli ekmekleri var.
Evde ekmek yapamaya üşenenlere basit bir tarif. Makineye filan ihtiyacınız yok.Gayet basit, sevdiğiniz şeylerle tatlandırabileceğiniz, bir tarif bu. Her zaman ki gibi, bir ön çalışma, dilediğiniz daha doğrusu hayalleriniz kadar çeşitli tarif. Eğer çok fazla yapacaksanız, mutlaka parçalara ayırın ve bezlerin arasında muhafaza edin. Ve mayalayın.
Ekmeğin içine ve dışına, kuru yemiş, çikolata, üzüm, meyve ne dilerseniz koyabilirsiniz. Sakın, ekmek böyle olur diye kendinizi sınırlamayın. Deneyin.

SADE EKMEK


1 paket Dr. Oetker Kuru Maya
1 su bardağından bir parmak az su
1/2 çay kaşığı şeker
Aldığı kadar un ( Dilediğiniz çeşit un kullanabilirsiniz. )
1/2 çay kaşığı tuz


Kuru maya, oda sıcaklığında su ve şekeri iyice karıştırın. Üstüne azar, azar un, ve bu sırada tuzu koyarak, derin bir kapta, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar, yoğurun.
Hamur, gerekli kıvama geldiğinde, mutfak tezgahına alıp, bir süre daha yoğurun.
Hamurun üzerini, nemli bir bez ile örtün. ( Mutfak kurulama bezini ıslatıp, sıktıktan sonra serebilirsiniz )
Mayalanma 25 derece civarında başlar, bu nedenle ben kaloriferin üstüne koymayı tercih ediyorum. Yalnız dikkat edin, 35 derecenin üstüne çıkmasın o zaman maya bozulmaya başlar.
Yaklaşık, iki katına erişene kadar mayalanmaya bırakın. Göz kararı bakın. İki katına gelince, biraz daha yoğurun, böylece, mayanın daha işlevsel hale gelmesini, hamurun yumuşamasını sağlayacaksınız. Yeniden nemli bez örtün ve iki katına çıkana kadar bekletin. Dilediğiniz gibi şekillendirip, fırında pişirin. 185 derece de, fırınınızın özelliğine göre 20 ila 30 dakika.
Bu arada, ekmek yaparken kalıp gibi olmasından hoşlananlardan değilim. Değişik şekiller deniyor ve kendi hallerine bırakıyorum. Ama siz dilerseniz, kalıp kullanabilirsiniz. Bir de, küçük porsiyonlar yapıyorum ki artık kalmasın. Sadece fikir : ))

CEVİZLİ BAHARATLI EKMEK


1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı curry
1 çay kaşığı safran
Ducros akdeniz çeşnisi ( dilediğiniz kadar)
Sarımsaklı tuz
1 çay kaşığı pul biber

Yukarıdaki tarifin aynısını uygulayacaksınız.Tek fark, unu eklerken, önce baharatlarıda koyup, biraz karıştırıyorsunuz. Baharatlar karışınca, cevizleri dilediğiniz büyüklükte ekliyorsunuz. Bu kadar basit, gerisi aynı. Çok çeşitli baharat kullanabilirsiniz. Yeter ki kokusu güzel gelsin yoğururken. Benim kuralım budur. Kokusu güzelse, yemekte güzeldir.
Elinizi korkak alıştırmayın bol baharat kullanın. Burada tarif yazarken, kolay anlaşılması için, mecburen ölçü veriyorum, ancak kendim yaparken hiç ayarım yoktur. Tamamen, kalbimin sesini dinlerim. Karışık baharatları tercih ediyorum. Favori bir kaç baharatım var sizlere de tavsiye ederim.

ISPANAKLI & HAVUÇLU EKMEK


2 adet orta boy havuç
10-12 yaprak ıspanak ( saplarını da kullanabilirsiniz)
Dilediğiniz çeşit baharat
Çörek
 Susam
Keten Tohumu
Ayıklanmış çekirdek

Yukarıdaki tarifi, aynı sade ekmek yapıyormuş gibi uygulayın. Dilediğiniz çeşit baharatı, çok fazla olmamak kaydıyla, ilk yoğurma esnasında, un ile birlikte ekleyin. Hamuru, ilk tarifte olduğu gibi bir kez mayalayın. İkinci kez mayalamadan önce, az su da, ayrı, ayrı haşlayıp, blendır ile püre haline getirdiğiniz havuç ve ıspanağı, dilerseniz karışık, dilerseniz hamuru ikiye ayırıp, iki ayrı renk için kullanabilirsiniz. İkinci kez yoğurmadan önce, hamuru açın. Püreyi, içine koyun, tezgahta yuvarlayarak iyice renginin değişmesini, karışmasını sağlayın. Hamurunuz sulanırsa, panik yapmayın. Kıvamına gelene kadar un ilave edin.Ve yeniden mayalanmaya bırakın.
Daha sonra pişireceğiniz kabın içini yağlayıp, susam, çörek otu,keten tohumu ve ayçiçeklerini kaba iyice serpiştirip, her yanına, karışık olarak yayın.
Üstüne hamuru koyun ve pişirin.

PEYNİRLİ EKMEK PASTASI


Ekmeğinizi pişirdikten sonra, üstünü enine ve boyuna biraz derince olacak şekilde kesin ve kestiğiniz yerleri erimeye müsait bir peynirle ya da peynirlerle, doldurun. Benim önerim her evde daha kolay bulunduğu için kaşar, ancak, parmesan, mozarella ve cheddar çok iyi gider. Peynirleri koyduktan sonra, bir süre, daha sıcak fırına koyup, peynirlerin erimesini sağlayın. Ancak bu tarif sıcakken güzel. Bu nedenle, peynir eritme kısmını sofraya oturmadan hemen önce yapmanızı tavsiye ederim. Alın size, daha keyifli bir ekmek. Gayet kolay.

Tarif gayet basit, istediğiniz malzemeyi ekleyin, istemediğinizi çıkartın. Dilediğiniz gibi şekillendirin.
Gerisi Hayal dünyanıza kalmış.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.


Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı