18 Ocak 2013 Cuma

DENİZ TARAĞI SEBZELİ, SARMA , TEREYAĞINDA

Deniz tarağı tarifleri vermiştim daha önce, harika bir besin olduğu kesin.
Denemeyen mutlaka denesin. Öneririm.
Sebzeli, tereyağlı, zeytinyağlı, kremalı çeşit, çeşit sos kullanabilirsiniz.
İşte bir kaç tarif.

PORTAKAL'LI MEKSİKA BİBERLİ ENFES SCALLOP


1 adet portakal
1 adet meksika biberi
1 kaşık tereyağı
1 kaşık zeytinyağı
1 kaç sap taze soğan
1/2 bardak beyaz şarap
1-2 diş sarımsak
Safran
Zerdeçal
Karabiber
Tuz

Deniz taraklarını, temizlemiş olarak aldığınızı farz ediyorum. Almadıysanız, zarlarından iyice ayırıp, sadece beyaz olan kısmını kullanmayı tercih edin. Ve iyice yıkayın.
Tereyağı ve beyaz şarabı bir tavaya alın üstüne, bir miktar safran, zerdeçal, tuz ve karabiber ekleyin.
Tarakları içine atıp iki tarafı hafifçe kızartın, mühürleyin ve çıkarın. Sosun içine taraklarında tadı katılmı oldu.
Portakalı zarlarından ayırın ve dilimleyip sosun içine ekleyin. Meksika biberinden istediğiniz kadar çok minik parçalar halinde ekleyin. Sosunuzun koyulaşması için gerekirse çok az mısır nişastası ekleyebilirsiniz. Sarımsakları ince, ince dilimleyip sotelemeye devam edin.
Tüm malzeme birbirine iyice karıştığında en son ince kestiğiniz taze soğanların yeşil kısımlarını ekleyip bir kere çevirin. Deniz taraklarını beyaz bir tabağın ortasına yerleştirin. Üstüne ya da daire şeklinde kenarlarına sosu dökün, şık bir şekilde. Unutmayın, lezzet kadar görsellikte önemlidir.

Afiyetle yiyin.

SEBZE YATAĞINDA DENİZ TARAĞI

Kişi başına 5-6 adet gelecek şekilde deniz tarağı,
Alttaki tüm malzemeleri arttırıp azaltabilirsiniz kişi sayısına göre.
1-2 havuç
1 çay bardağı mısır
1 adet pırasa
1 adet yeşil kabak
1 adet küçük soğan
1-2 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 kaşık kadar tereyağı
Karabiber
Tux
Karışık sebze baharatı ( hazır alabilir, kendiniz daha önce verdiğim tariften hazırlayabilirsiniz. )



Tereyağında deniz taraklarını pişirip kenara alın, Üstüne biraz tuz, karabiber ekleyip bırakın.
Aynı tavada, küp, küp kestiğiniz sebzeleri sotelemeye başlayın. Öncelikle soğanı kavurun, biberleri ekleyin,  bir kaç sarımsağı rendeleyin. Ardından havuçları atın ve soteleyin. Derdimiz, gıdaların iyice pişmesi değil, sotelenmesi yeterli. Havuçlar yumuşaynca diğer sebzeleri sırasıyla atın ve sotelemeye devam edin. Dilediğiniz gibi baharatlayın.
Sotelediğiniz sebzeleri tabağın altına kaşıkla koyun. Deniz taraklarını bir kez daha ızgaranın üzerine koyun ,  iki tarafını iyice kızartın. Sebzelerin üstüne yerleştirin.
Üstüne tavada kalan sosu dilerseniz, şarapla deglaze edip dökebilirsiniz.




KABAKLI DENİZ TARAĞI SARMA


Çok kolay, bir o kadar keyifli bir tarif bu.

Yapmanız gereken tek şey, dilediğiniz kadar kabağı dikey olarak şerit şeklinde kesmek ve ızgarada arkalı önlü iyice kızartmak. Kızartırken , fırçayla arkasına önüne zeytinyağı sürmeyi ve tatlandırmak için baharat serpmeyi unutmayın.
Dilediğiniz kadar deniz tarağını, biraz önce yaptığımız gibi tereyağında, iki tarafı hafifçe kızarana dek
ızgarada pişirin.
Kabakları, tarakların üstüne sarın. Dilerseniz sarmadan önce, kabakların üstüne sarmsakla karıştırılmış mayonez sürüp öyle sarabilirsiniz. Hardal'da iyi gider.
Sardığınız tarakları şişe geçirip, aralarına közlenmiş, domates, biber, sarımsak ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Kolay ve çok lezzetli.

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı