28 Mayıs 2012 Pazartesi

MAKARNA SALATALARI

Kolay lezzetli ve her an elinizin altında olabilecek malzemelerle yapılacak doyurucu bir makarna salatasına kimse hayır diyemez.
Ana malzeme makarna, evinizde ne varsa. Aslında taze yapmak çok daha hoş olur ama çoğumuzun buna vakti yok var ise tarifi kolay, 1 kg una 8 adet yumurta. Unu ortasını havuz gibi açın, ortasına yumurtaları kırın ve elinizle yavaş, yavaş yedirerek hamuru yumuşak bir kıvama getirin. Sonra dilediğiniz gibi açıp şekil verin çok kolay ve taze yapılınca çok daha lezzetli tabi ki. İrmik ile yaparsanız daha doyurucu olacağını da hatırlatayım. Hafif soslar kullanmayı tercih ettim ancak siz dilerseniz kremalı soslarda kullanabilirsiniz. Ancak o zaman çok ağır bir yemek olacaktır. Bu salataları akşam yemeklerinde ana öğün olarak kullanabileceğinizi unutmayın. Sebzeli salataların bir porsiyonu 250-300 kalori arası olacaktır.
Neyse gelelim tariflerimize...

ISPANAKLI TORTELLİNİ SALATASI

1 paket hazır makarna ( Tortellini terci edebilirsiniz, içi dolgulu olduğu için daha lezzetli olur. Barilla öneririm )
1 paket taze mantar
1/2 kilo bebek ıspanak ya da ıspanak ( pazı ya da semizotuda kullanabilirsiniz )
2 adet enginar
1 adet kırmızı soğan
1 limon
1 diş sarımsak
1 adet közlenmiş soyulmuş kırmızı biber
2 yemek kaşığı şarap sirkesi
Dilediğiniz kadar iyi kalite sızma zeytinyağı
Kurutulmuş domates
Dilediğiniz kadar taze nane, fesleğen, kekik

Tencerede kaynayan suya ( Önerim temiz su kullanmanız) bolca tuz ekleyin. Ne demiştik makarna suyu akdeniz gibi tuzlu olmalı. ( Ben söylemiyorum, şeflerin lafı ) Makarnaları atın ve arkasındaki kullanım talimatlarına göre pişirin. Türklerin adetidir makarnayı hamur haline gelene kadar haşlar. Sakın böyle yapmayın yeterince pişirin. Daha sonra süzmek için bir eleğe alın ve bekletin.

Bir başka kaba ıspanakları yıkayıp doğrayın ( çiğden ) enginarları buharda pişirin ve küpler halinde doğrayın. közlenmiş biber, katır tırnağı soğanı ekleyip karıştırın. Mantarları da ince dilimleyip çiğ olarak ekleyin ( Çiğ mantar harika olur )  Sarımsakları biraz tuz ile dövün, üstüne limon kabuğu rendesi, limon suyu, sirke ilave edip karıştırın. Taze baharat yapraklarını, ellerinizle dilediğiniz gibi bölüp, sosun içine atın. Sosu, ıspanağa karıştırın, tüm bu malzemeyi makarnanın üstüne dökün. En son kurutulmuş domatesleri üstüne ekleyin buzdolabında bir süre bekletip servis yapın.


 HELLİMLİ KUŞKONMAZLI  PENNE SALATASI


 1 kilo penne ya da dilediğiniz herhangi bir makarna
1 paket hellim peyniri ( vejeteryansanız tofu'da kullanabilirsiniz )
2 yemek kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı su
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 demet kuşkonmaz
1-2 adet sarı, kırmızı ve yeşil dolmalık biber
1-2 adet kabak
1 su bardağı kiraz domates
1-2 avuç taze otlar ( kekik, nane, fesleğen canınız ne isterse maydanoz )
Limon suyu
Bir tatlı kaşığı limon kabuğu
Sızma zeytinyağı
2 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
Tane karabiber
Tuz


Makarnayı pakette yazdığı gibi haşlayın ve süzün . Yine Barilla öneririm çok lezzetli.
Hellim peynirlerini küp halinde kesin, Soya sosu, ezilmiş sarımsak, su ve sirkeyi bir kaba koyup iyice karıştırın. Daha sonra hellim peynirlerini içine atın, bu karışımı bir torba içinde bir süre buzdolabında marine için bekletin. Daha sonra fırında yağlı kağıt üstünde her iki tarafı iyice kızarana kadar pişirin.
Tüm diğer malzemeleri şerit ya da küp halinde doğrayın ve karıştırın. Kabakları dilerseniz bir miktar haşlayıp, küp, küp kullanın, dilerseniz rendeleyerek çiğ halde kullanın. Kuşkonmazların sert kök kısımlarını kesin ve onları da buharda bir süre yumuşatın ve dilimleyin. Biberleri şeritler haline kesip ekleyin.
Tüm bu malzemelerin üstüne hazırladığınız dökmek için, zeytinyağı, limon suyu, limon rendesi ve zeytin ezmesini iyi ce karıştırıp dökün. Makarna ve sebzeleri karıştırdıktan sonra hellim peynirlerini üstüne serpin.
Kiraz domateslerle süsleyin ve servis yapın. Ilık ya da buzdolabında soğutarak yapabilirsiniz.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı