3 Ekim 2011 Pazartesi

YEŞİMCE KEREVİZ ÇEŞİTLEMELERİ


Kereviz, çokça kullandığım bir sebze ve bana göre aynı zamanda harika bir baharat.
Manavım, benden başka kimsenin kereviz saplarını istemediğini söylüyor inanamıyorum.  O da çöpe atacağına biriktirip uğradıkça bana veriyor. Oysa ki sapları salatada küçücük kesilerek, sap ve yaprakları bir arada her et yemeğinde tat vermek için devamlı kullanılır.
Özellikle et stoku yaparken, bir iple bağladığınız sapları yapraklarıyla beraber etin içine atın. Pişince alın. Kokusuna ve verdiği baharat tadına bayılacaksınız. Önerim, kerevizi sapıyla alın. Gözdeleriyle sapını ayırın. Sapları iyice yıkayın sirkeli suda bekletin, kurulayın ve derin dondurucunuza atın ve ihtiyacınız oldukça kullanacak şekilde poşetleyin. Et suyu gibi.
Aslında gelecek ay tam mevsimi başlıyor, ancak şu anda pazara düşmeye başladı. Kereviz inanılmaz lezzetli bir sebze. Gövdesi, sapları, yaprağı, her yanı ayrı bir tat.


Bugün size kendi yaratımlarımdan bir kaç yemek tarifi vereceğim.

KEREVİZ ÇORBASI ( DENİZ ÜRÜNLÜ opsiyonel)


1 adet büyük boy kereviz ( sadece gövde kısmı )
1 çay bardağı kalamar
1 çay bardağı karides
1 adet soğan
2 diş sarımsak yada tozu
1 çorba kaşığı sıvı yağ ve ya tereyağı
2 çorba kaşığı tam buğday unu yoksa normal un
1 su bardağı krema ( hafif olsun isterseniz hindistan cevizi püresi kullanın )
1 su bardağı süt
1 su bardağı et suyu
Nane taze ya da kuru
Tuz
Karabiber
Pul biber


Kerevizi, rendenin küçük olan tarafıyla rendeleyin, uzun değil kısa ve küt olmasını istiyoruz. Tencereye yağınızı koyup, çok ince kestiğiniz küp soğanlarınızı ve sarımsaklarınızı atın ve kahverengi oluncaya kadar kavurun. Üstüne tam buğday ununuzu koyup, meyanenizi hazırlayın. Un ve yağı tahta kaşıkla devamlı karıştırın. Eğer topak olursa üzülmeyin, et suyu ve sütü ekleyin, sonra el blendırı ile karıştırın. Bu malzemeler kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp içine rende kerevizinizi boşaltın. Karides ve kalamarlarınızı küçük, küçük doğrayıp içine atın. tuz, karabiber, nane ve sevdiğiniz diğer baharatları içine katın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Dilerseniz soğanları kavururken içine dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz çok lezzetli oluyor.
Pişmesine yakın kremanızı ekleyin ve servis yapın.

NOT: Eğer deniz ürünleri sevmiyorsanız, koymayın. Bu çorba onlar olmadanda gerçek bir lezzet bombası.
Ayrıca, dilerseniz içine havuç ve patates rendesi koyarak çeşitlendirebilirsiniz. Renkli sebze koyarsanız, domates ve biberde ekleyin ama soğan kavururken eklemeyi unutmayın.


KEREVİZ SALATASI

Kereviz  ( Gövdesi ve sapıyla )
Havuç
Sarımsak
Yoğurt
Yağ
Ceviz
Tuz, karabiber, ve dilediğiniz her tür baharat.

Özellikle miktar vermiyorum, dilediğiniz gibi ayarlayın.
Çok basit, kereviz ve havuçları rendeleyin. Tereyağı ve ya sıvı yağda kavurarak yumuşatın. Bir tarafta yoğurt, sarımsak, ceviz ve baharatlarınızı karıştırın. Kerevizin sap kısmını çok ince kıyıp bu karışıma atın. Kavurduğunuz malzemeleri yoğurtla da karıştırıp borcama koyun. Buzdolabında bekletip servis yapın. Üstünü kereviz yaprakları ile süslemeyi unutmayın. Daha süslü olsun isterseniz havuç ve kerevizi ayrı, ayrı kavurun ve borcama bir kat kereviz üstüne yoğurt, bir kat havuç üstüne yoğurt şeklinde kat kat serin. Cevizleri de her katın arasına serpiştirin. Böylece dilimlediğinizde daha havalı bir görünümü olacaktır.

NOT: Ayrıca bu karışımı ekmeğe sürüp arasına dilediğiniz eti koyup harika sandviçler yapabilirsiniz.

KEREVİZLİ MUHTEŞEM BUHAR SALATASI

1 kereviz
1 kaç dal karnabahar
1 patates
6-7 adet brokoli
6-7 adet brüksel lahanası
2 adet havuç

Tüm sebzeleri küp doğrayın, karnabahar ve brokoliyi dallarına ayırın, buharda haşlayın. Zeytinyağı, limon, tuz, nar ekşisini karıştırıp sos hazırlayın. Üstüne dökün afiyetle yiyin. Sos dökmediğiniz takdirde buzdolabında bir kaç gün saklayabilirsiniz.

DETOKS İÇECEĞİ

1 kereviz
1 havuç
1 nar
1 portakal
1 elma

Tamamını katı meyve suyu sıkacağından geçirin. Faydasını tam bilemiyorum ama iyi geldiğini deneyerek öğrendim. Ayrıca tadı önerilen diğer detoks içecekleri gibi değil. Dilerseniz içine bir kaşık bal ve bir kaç damla limon suyu ekleyin, daha besleyici ve lezzetli olsun.




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı