27 Ekim 2011 Perşembe

SOĞUK ÇORBA / SICAK ÇORBA

Bu çorba babamın anısına, bir tanecik muhteşem babamın...

Gaziantep'te çok sevilen ve her mevsim, yenilen bir çorba bu. Yazın buzla ferahlatan, kışın sıcacık ısıtan, ama her iki şekildede fevkalade lezzetli.
Bakliyat yemenin çok zevkli bir yolu.
Ayrıca, bu alt yapıyı kullanarak, çok çeşitli çorbalar yapabilirsiniz. Mesela içine, küçük köfteler atabilirsiniz. Havuç, brokoli, krema ekleyebilirsiniz. Minik mantılarla çeşitlendirebilirsiniz. Hayal dünyanıza kalmış.
Ne hoş ki, Knorr bu çorbayı, orjinal şekliyle piyasaya sürdü de, gençler tanıdı. Eskiler de hatırladı.

SOĞUK HALİ

Buğday
Nohut
2 su bardağı yoğurt
Su
Taze nane ( yoksa kuru kullanın ama tazesi şu an var mis gibi)
Dilerseniz sarımsak ya da sarımsak tozu.

Yoğurdu su ile biraz seyreltin. İçine, sarımsak ve nane ekleyip, biraz bekletin ki baharatların lezzeti yoğurda geçsin. Dilediğiniz kadar, haşlanmış nohut ve buğday ekleyin. Dilerseniz buz koyabilir ve farklı baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz. En üste taze nane dalları ekleyin. Yaz için ideal bir tarif.

SICAK HALİ

Buğday
Nohut
1 yumurta
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
2 su bardağı et suyu
Su
Taze nane ( yoksa kuru kullanın ama tazesi şu an var mis gibi)
Dilerseniz sarımsak ya da sarımsak tozu.

Bir kapta, yoğurt, un, yumurtayı iyice karıştırın. Üstüne et suyunu ekleyin. Ocağın altını yakın, rejim yapmıyorsanız tereyağı, diyetteyseniz sıvı herhangi bir yağ kullanın. Dilerseniz 1 soğan ve sarımsak kavurun, ama kavurmasanız da gayet güzel olur.  Nane, tuz ve dilerseniz karabiberi soğukken ekleyin ki iyice içine sinsin. Dilerseniz kırmızıbiber kullanabilirsiniz, çok yakışır. bir çay kaşığı zencefil rendelemenizi öneririm.
Karışım, biraz kaynamaya başlayınca, içine daha önce haşladığınız buğday ve nohutu ekleyin. Miktar vermiyorum çok ya da az koyabillirsiniz. Bazıları çorbayı katı, bazıları daha sıvı seviyor ağız tadınıza göre oranı ayarlayın. Bu aşamada, sıcak suyu azar, azar yeterince ekleyin.

Dilerseniz sunum yaparken tereyağında kırmızı biber yakarak üstüne dökebilirsiniz. Ama hiç bir şey yapmasanızda çok lezzetli bir çorba olacaktır.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı