27 Eylül 2011 Salı

KALAMAR DOLMASI

Hayat budur işte, bir yanda çok ağır toplumsal meselelerden bahsederiz. Sonra, hayatın akışına bırakırız kendimizi. Her dakika düşünmek olmaz tabi, arada bir yemek lazım.

Bugün ki tarifim yine bana has. Eminim farklı versiyonlarını deneyenleriniz vardır. Umarım beğenirsiniz. Ben çok severim. Deniz mahsullerini sevenler bu tarife bayılacaklar garanti ediyorum.

Balıkçınızdan kişi adedi kadar bütün kalamar isteyin, dolma yapacağınızı söylerseniz gerektiği şekilde ayıklayıp vereceklerdir.

( Ankara'da İstanbul balıkçısını öneririm. Seyran bağlarından Büyükesata çıkarken halin arkasında )
Yapacağınız adede göre miktarları arttırıp azaltabilirsiniz.

5 adet bütün kalamar
Kalamarların baş kısımları
1 bardak hazır dondurulmuş karides ( Iglo gayet taze oluyor)
1 tane orta boy soğan
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı dolmalık fıstık
1 su bardağı domates
2 yemek kaşığı mascarpone yoksa labne peyniri
1 bağ fesleğen
1 bağ taze soğanın yeşili kısmı
1 limonun suyu
1 çay bardağı Parmesan
1 bardak beyaz şarap
Oyster sos ( İstiridye sosu )
Tuz
Karabiber
Curry
Tane soya ( Dilerseniz süslemek için yine Iglo tercih edin)


Kalamarları kendiniz ayıklamak isterseniz, suyun altında üstteki mor renkli zarı çıkarın. Baş kısmını içinden çıkarın. İyice yıkayın ve göz kısmını kesip atın. Vantuzlu baş kısmını yemekte kullanacağımız için, atmayın.

Soğanı ince doğrayın ve zeytinyağı koyduğunuz tencereye atın. Üstüne, ince doğradığınız sarımsakları ekleyin. Bir süre soteledikten sonra, dolmalık fıstıkları ekleyin ve bir kaç dakika daha soteleyin. Karides ve kalamarın baş kısmından kalan etleri , küçük küpler halinde doğrayın ve ekleyin. Bir iki dakika daha soteleyip, beyaz şarap, ince kıyım doğradığınız fesleğen ve yeşil soğanın yeşil kısımlarını ekleyin ve sotelemeye devam edin. Bu aşamada yavaş, yavaş tadına bakarak oyster sos ekleyin. Belli bir miktar vermiyorum, herkes ağız tadına göre ayarlamalı diye düşünüyorum. Domatesleri üstüne koyun. Tuz, karabiber, curry ve limon suyunu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Suyunu çekmeye başladığında, olmaya başlamış demektir tencereyi ocaktan almaya yakın, parmesan ve mascarpone peynirini ekleyin,  tadına bakın, gerekli görürseniz baharat ekleyin. Yaklaşık, 20 dakikada gerekli kıvama gelecektir.
İçlerini temizlediğiniz kalamarları, bu sosla doldurun. Kalamarların ağızlarını, kürdanla diker gibi kapatın. Bir borcama bolca domates ve doğranmış fesleğen koyun. Bir miktar tavuk suyu ekleyin ve dilediğiniz baharatlarla tatlandırın. Kalamar dolmalarını bu harcın üstüne yerleştirin. Üstlerine bıçakla verev kesikler atın. ( Hoş bir görüntü verecek ve kızarmasını sağlayacak) Limon suyuyla karıştırdığınız zeytinyağını üstlerine sürün. Yaklaşık 30 dakika, 180 derecelik fırında pişirin.

Servis ve Sunum Önerilerim

Mevsimlik yeşil yaprakla bir sebzeyi, yaprakları bütün olarak soğanla baharatlayarak hafifçe  soteleyin (pazı, ıspanak olabilir). Tabağın ortasına bu yaprakları serin üstüne kürdanlarını çıkardığınız kalamar dolmalarını koyun. Dilerseniz dolmaları bütün yada verev keserek dilim halinde sunabilirsiniz. Tabağın üstüne gelecek şekilde parmesan rendelemeyi unutmayın. Yemeğin sosuyla kenarları süsleyebilirsiniz.

Ya da, Marulları iyice yıkayıp, bıçak dokundurmadan ellerinizle parçalayın, üstüne zeytin ezmesi, limon suyu, zeytinyağı ve tuz koyarak hazırladığınız sosu dökün. Bu salataya haşlanmış soya taneleri eklerseniz harika olacaktır. Salatayı, tabağın bir tarafına yerleştirin. Diğer tarafa kalamar dolmanızı koyun. Üstünü yeşil soğanın yeşil kısımları ile süsleyin.

Bu arada bu tarifte çok malzeme var diyorsanız, yarısını kullansanız bile harika olacaktır. Soslar ve baharatlar hariç.
Ve lütfen bu yemeğin yanında tadına yakışır bir beyaz şarap için.


AFİYET BAL ŞEKER OLSUN


Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı